wzmacniacz słuchawkowy projektu Piotra
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
wzmacniacz słuchawkowy projektu Piotra
zbudował go ktos? po udanych eksperymentach z triodami naszła mnie ochota na zrobienie czegos, co mi sie moze przydać. jesli komus udalo sie go zbudowac i uruchomic to prosze zeby sie podzielil jakimis uwagami. np. jakiego transformatora uzyl, bo w seryjnej produkcji nie moge znalezc odpowiedniego.
schemat: http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... hp?id=5790
edit:
rozumiem, ze "to na gorze" to filtr zasilacza, nie? w takim razie do +160 podpinam bezposrednio wyjscie z mostka graetza, czy tak?
jak poprowadzic mase?
jeszcze jedno, jakim pradem nalezy zarzyc 6n13s? bo na tej stronie jest napisane, ze 2,5A a mi sie to wydaje troche nieprawdopodobne.
schemat: http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... hp?id=5790
edit:
rozumiem, ze "to na gorze" to filtr zasilacza, nie? w takim razie do +160 podpinam bezposrednio wyjscie z mostka graetza, czy tak?
jak poprowadzic mase?
jeszcze jedno, jakim pradem nalezy zarzyc 6n13s? bo na tej stronie jest napisane, ze 2,5A a mi sie to wydaje troche nieprawdopodobne.
-
- 625...1249 postów
To na górze to .... można powiedzieć filtr zasilania anodowego
Masz rację, pod 160V podłączasz wyjście prostownika.
Masę zawsze trzeba prowadzić zgodnie "ze sztuką". Myślę, że w tym wypadku powinna wystarczyć klasyczna szyna masy, w postaci drutu miedzianego....
Tych lamp nie żarzy się "prądem" lecz "napięciem". One po prostu "żrą" tyle na żarzenie. Ale pociesz się, że wystarczy jedna taka lampa.
Hmm sprawdź ile do żarzenia potrzebuje popularny "diabełek" 6n33s
Pozdrawiam
Masz rację, pod 160V podłączasz wyjście prostownika.
Masę zawsze trzeba prowadzić zgodnie "ze sztuką". Myślę, że w tym wypadku powinna wystarczyć klasyczna szyna masy, w postaci drutu miedzianego....
Tych lamp nie żarzy się "prądem" lecz "napięciem". One po prostu "żrą" tyle na żarzenie. Ale pociesz się, że wystarczy jedna taka lampa.
Hmm sprawdź ile do żarzenia potrzebuje popularny "diabełek" 6n33s

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- 500...624 posty
- chyba 6s33sPyra pisze:
Hmm sprawdź ile do żarzenia potrzebuje popularny "diabełek" 6n33s![]()
Pozdrawiam

- jakby nie było trzeba jakieś 80W trafo do żarzenia dwóch takich "lucyferów"

Wzmacniacz jest bardzo prosty, kiedyś przymierzałem się do niego ale skończyło się na pająku testowym (układ leżał na stole i grał

ElGit Let there be rock...
-
- 250...374 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 250...374 postów
-
- 500...624 posty
To chyba nie jest wersja militarna, ponieważ lampy wojskowe były dodatkowo oznaczane(np. Tesla miała na bańkach nadrukowane skrzyżowane szable, Sowieci dodawali końcówek -EV w oznaczeniach). E88CC to po prostu ulepszona wersja ECC88 o przedłużonym gwarantowanym przez producenta czasie pracy ze stabilnymi parametrami, podwyższonym napięciu anodowym i innymi modyfikacjami.futrzaczek2 pisze:Jak najbardziej możesz. E88CC to militarna wersja ECC88.mkali pisze:moge zamiast ecc88 zastosowac e88cc? sprawdzalem w katalogu i maja podobne parametry.
-
- moderator
dodatek EW nie oznacza wersji militarnej, ale o zwiększonej trwałości i dokładności wykonania.Zigrin pisze: To chyba nie jest wersja militarna, ponieważ lampy wojskowe były dodatkowo oznaczane(np. Tesla miała na bańkach nadrukowane skrzyżowane szable, Sowieci dodawali końcówek -EV w oznaczeniach).
Czyli wersja do zastosowań specjalnych - np. wojskowych. Nie było 'specjalnie wojskowych' lamp, tylko ulepszone serie używane m.in. przez wojsko.Zigrin pisze: E88CC to po prostu ulepszona wersja ECC88 o przedłużonym gwarantowanym przez producenta czasie pracy ze stabilnymi parametrami, podwyższonym napięciu anodowym i innymi modyfikacjami.
-
- 250...374 postów
-
- 625...1249 postów
No dobra policzmy to trafo:
6n13s to 75mA x 2 daje 150mA
ECC88 to 15mA x 2 to 30mA
Razem to 180mA po stronie napięcia anodowego, po stronie trafa to będzie 180mA x 1,41 = 253mA
Zigrin
Masz rację to 6s33s (jakoś te podwójne triody mi się zabiły w głowie) A na żarzenie to potrafi i 7A potrzebować
Pozdrawiam
6n13s to 75mA x 2 daje 150mA
ECC88 to 15mA x 2 to 30mA
Razem to 180mA po stronie napięcia anodowego, po stronie trafa to będzie 180mA x 1,41 = 253mA

Masz rację to 6s33s (jakoś te podwójne triody mi się zabiły w głowie) A na żarzenie to potrafi i 7A potrzebować
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- 250...374 postów
-
- 500...624 posty
Tak rezystor 10W. Transformator obliczony jest dla dwóch kanałów, czyli jak widzisz wcale nie przesadziłem.
tszczesn
Rozumiem że są to wersje o podwyższonej trwałości, ale dlaczego np. Tesla nawet "zwykłe" ECC88,85,82 oznaczała w/w symbolem dwóch skrzyżowanych szabli? Dowiedziałem się, że właśnie tak były oznaczane wersje lamp wojskowych. Możliwe, że to tylko jakaś bujda.

Rozumiem że są to wersje o podwyższonej trwałości, ale dlaczego np. Tesla nawet "zwykłe" ECC88,85,82 oznaczała w/w symbolem dwóch skrzyżowanych szabli? Dowiedziałem się, że właśnie tak były oznaczane wersje lamp wojskowych. Możliwe, że to tylko jakaś bujda.