ja widziałbym to tak - proste, niezwodne i dobrze brzmiące. niektóre wartości można pozmieniać.
jako końcową lampę możesz dać 6P14P lub 6P1P - ja osobiście zająłbym się tą drugą, ale to twój piecyk przecież...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
eS pisze:to było przez PW - latem zeszłego roku dokładnie...
niczego takiego nie pamiętam. Pozatym nigdy bym tak sam nie zrobił. Sam montuje bezpieczniki po stronie pierwotnej trafa. Nigdy po wtórnej. Może ci się z kimś innym pomyliło. Przejrzałem skrzynkę PW na triodzie i nigdy ze sobą nie koresponowaliśmy. Druga sprawa to to, że pomiędzy mostkiem (mówie o właśnie ujemnej nodze), a pierwszym kondziołem filtra nie powinno się nic znajdować bo jest to niezgodne ze sztuką.
Ostatnio zmieniony czw, 21 czerwca 2007, 15:33 przez painlust, łącznie zmieniany 2 razy.
KaKa pisze:Czemu bezpiecznik dałeś na minusie mostka czyli masie? Chyba lepiej dać na plus. 1A to IMO za dużo. 0.2-0.4 wystarczy.
Czy na minusie czy na plusie żadna róznica elektryczna.
1A - jeśli ma kondesatory filtrujace o duzej pojemności a trafo ma spory zapas mocy...
W podanym schemacie 200mA szybki powinien wystarczyć albo 100mA zwłoczny. Trzeba sprawdzić doświadczalnie - mi zdarzało się że lecial od casu do czasu bezpiecznik żarzenia na prąd 3 ktornie większy niż wyliczony poór prądu.
Studi Drobna, ale jest. Jeżeli masz na masie, i coś strzeli to masz jeszcze do wymiany mostek prostowniczy. Jeżeli na plusie, i zdąży zadziałać za nim się mostek spali to tylko bezpiecznik.
BTW, dajesz bezpiecznik w żarzeniu? Tak jeszcze nie robiłem
painlust pisze:
niczego takiego nie pamiętam. Pozatym nigdy bym tak sam nie zrobił. Sam montuje bezpieczniki po stronie pierwotnej trafa. Nigdy po wtórnej. Może ci się z kimś innym pomyliło. Przejrzałem skrzynkę PW na triodzie i nigdy ze sobą nie koresponowaliśmy. Druga sprawa to to, że pomiędzy mostkiem (mówie o właśnie ujemnej nodze), a pierwszym kondziołem filtra nie powinno się nic znajdować bo jest to niezgodne ze sztuką.
być może, że to nie Ty byłeś. jeżeli nie - przepraszam za pomyłkę.
co to znaczy 'niezgodne ze sztuką' - mógłbyś jaśniej?
Wprowadzasz rezystancję między minus prostownika a minus filtra zasilacza, czyli w obwód masy. Na tej rezystancji odłożą się tętnietnia...Dlatego to połączenie powinno być krótkim i grubym drutem.