Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Alek
-
jdubowski
- moderator
Re: Gratulacje!
Witamy po długiej nieobecnościJasiu pisze:Czołem.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
elektron
- 125...249 postów

-
Jasiu
-
futrzaczek2
- 625...1249 postów

-
Romekd
- moderator
-
Alek
Lampka okrągła posłuży mi do reakcyjnego radia
Zaś co się tyczy żarówki z drugiego zdjęcia to przy pierwszej sposobności otrzyma ją Cirrostrato.
W zasadzie był to eksperyment mający na celu przybliżyć mnie troszkę do baloników typowych dla lamp AZ1 i jej podobnych; wydaje się jednak, że w ręku nie da się tego dobrze wydmuchać. Przydałaby się jednak zatapiarka
Zaś co się tyczy żarówki z drugiego zdjęcia to przy pierwszej sposobności otrzyma ją Cirrostrato.
W zasadzie był to eksperyment mający na celu przybliżyć mnie troszkę do baloników typowych dla lamp AZ1 i jej podobnych; wydaje się jednak, że w ręku nie da się tego dobrze wydmuchać. Przydałaby się jednak zatapiarka
-
Alek
-
Jasiu
-
miki
- 375...499 postów

-
tszczesn
- moderator
No może to być pewien problem, ale i z tym sobie radzono - bakelitowa podstawka z pinami owinięta jest blaszką niklową tworząc rurę o takiej wysokości, aby wszystko co trzeba w nią wlazło - tak były robione pierwsze lampy, te 'z metalowym cokołem'. Pracy więcej, ale za to jak wygląda!Alek pisze:Rzecz w tym, że cokoły kołkowe są za szerokie :? :x
-
Alek
-
tszczesn
- moderator
Bym się zastanawiał komu się chciało robić takie lampy, bo na produkcję AVVT nie wyglądają, zresztą oni robili kompletne repliki.Jasiu pisze:Może tak jest lepiej? Wyobrażasz sobie swoją minę gdybyś nie znając Alka trafił na radio zbudowane na takiej lampie?tszczesn pisze: Śliczne. ALe obrazą dla lampy nr 1 jest umieszczenie jej na cokole oktalowym. Potrzebujesz kołkowego?
A swoją srogą - widziałem kiedyś na Ebayu, raz jeden zresztą, kulkową 6SN7GT (GT było w oznaczeniu, choć samo G powinno być) i wyglądała dziwnie...