Generator PG2a - zdjęcia.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Generator PG2a - zdjęcia.

Post autor: k24 »

W poprzednim wątku opisałem ten generator, obecnie mam jego zdjęcia - może ktoś spotkał się z takim przyrządem. Chyba trzeba będzie go zreanimować, bo rozebrać szkoda. Stabilitron 4687 ktoś niezbyt ładnie przecokołował na SG4S.
Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Kopaczek

Post autor: Konstanty »

Dawna wytwórnia przyrządów pomiarowych inż T Kopaczka po "upaństwowieniu" została przemianowana na ZEPW (Zakład Elektroniki Politechniki Wrocławskiej) póżniej przemianowana na ZOPAN (Zakład Opracowań i Produkcji Aparatury Naukowej) ktory mieścił się w Warszawie na Pradze przy ul Bródnowskiej i częściowo przy ul. Kępnej (galwanizernia i dział mechaniczny) Następnie ZOPAN przeniósł się na ul Stalingradzką (obecnie Jagiellońską). W pewnej chwili Zakład przestał istnieć ale ludzi można jeszcze tu i ówdzie spotkać. Może ktoś z dawnych pracowników ma dokumentację?
Pozdrawiam Konstanty
P.S Ja tam pracowałem w latach 1957 -59 Wtedy był to już ZOPAN
K.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Dziękuję za informację, może łatwiej będzie coś na ten temat teraz znaleść w internecie. Oprócz Pana Panie Konstanty, na Triodzie nie ma chyba więcej osób, które znają historię ZOPAN-u.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Czy Pan Konstanty skłonny byłby udzielić kilku informacji odnośnie sprzętu marki ZOPAN, bądź adresów e-mailowych do byłych pracowników ZOPANU? Poszukuje informacji o sprzęcie tej firmy tu&ówdzie :wink: .
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Kopaczek

Post autor: Vault_Dweller »

Konstanty pisze:Dawna wytwórnia przyrządów pomiarowych inż T Kopaczka po "upaństwowieniu" została przemianowana na ZEPW (Zakład Elektroniki Politechniki Wrocławskiej)
ZEPW znam, gdyż mamy w radiu starusieńki ichni miernik mocy wyjściowej, jak najbardziej sprawny i wykorzystywany. Za to dziwię się, czemu należał do Politechniki Wrocławskiej, skoro był w W-wie?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Kopaczek

Post autor: KaKa »

Vault_Dweller pisze:
Konstanty pisze:Dawna wytwórnia przyrządów pomiarowych inż T Kopaczka po "upaństwowieniu" została przemianowana na ZEPW (Zakład Elektroniki Politechniki Wrocławskiej)
ZEPW znam, gdyż mamy w radiu starusieńki ichni miernik mocy wyjściowej, jak najbardziej sprawny i wykorzystywany. Za to dziwię się, czemu należał do Politechniki Wrocławskiej, skoro był w W-wie?
W dawnych czasach różne rzeczy się działy. Mój ojciec chodził w Poznaniu do szkoły która miała pieczątkę "Warszawa" :) . A potem pracował w instytucie badawczym (również) w Poznaniu który (również) mieścił się w W-wie. Były to filie tych instytucji.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper