Brum we wzmacniaczu lampowym AVT2744 (słuchawkowiec)

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Maciej Szczodrowski pisze:Dla Kolegi rum to brum, więc nie męczmy go ilością Hz.
To jest różnica, jak brum ma 100Hz, to znaczy że nie warto sobie zawracać głowy prostowaniem żarzenia, za to trzeba się bacznie przyjrzeć prowadzeniu masy :)
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: macylapka »

Wybaczcie ale nie mogłem sie doczytać, jeżeli masz lampy żarzone napięciam stałym to najpierw proponował bym żarniki podlączyć do masy calego układu oczywiście odpowiednio z biegunowością ,jeżeli zmiennym to tak samo :wink: ...
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Nie dajmy się zwariować. Kolega napisał, że użył PCL86, więc musi je żarzyć prądem stałym. Jeśli dobrze pamiętam - bo nie mogę znaleźć schematu - to układ był przystosowany do lamp ECL86. Stąd wniosek, że trzeba dorobić odpowiedni układ zasilania. Czy mógłbym zobaczyć jak to Kolega rozwiązał (schemat).
Dalej: zasilanie dla żarników dochodzi do płytki drukowanej, a dalej są ścieżki, dlatego PCL-ki powinny tu lepiej się sprawować niż ECL. Chociaż u mnie zastosowałem ECL86 i klasyczne rozwiązanie z symetryzacją (potencjometr z "Rubina" z suwakiem podpiętym pod masę) i było dobrze.
Najpierw niech Kolega rozbroi układ i porozsuwa elementy (to, o czym pisałem wcześniej), a jak to nie zda egzaminu to pomyślimy dalej. Chyba prościej będzie sprawdzić najpierw podstawowe rzeczy niż od razu kombinować.
Na koniec: ile w końcu wynosi wartość rezystorów katodowego i anodowego w tym układzie, bo AVT daje za duże widełki (4-6k).

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Proponuję Ci zrobić małą próbę, żeby ustalić miejsce brumu.
Jeśli zrobiłeś ten układ tak jak jest to na stronie audiotonu to masz trochę ułatwione zadanie dzięki zaciskom śrubowym.
1. podczas pracy układu odłącz na chwilę żarzenie i sprawdź czy brumi.
2. podczas pracy odłącz uzwojenie anodowe, wzmacniacz będzie pracował na samych kondensatorach, i sprawdź czy brumi.

Jeśli będzie brumić po odłączeniu żarzenia, to trzeba szukać gdzie indziej.Możesz wtedy odlutować kondensator sygnałowy od anody triody i zewrzeć go do masy, wtedy sprawdzisz, czy brumi pentoda (brum nie ustanie) czy trioda (brum zniknie). po podlutowaniu spowrotem kondensatora możesz zewrzeć wejście sygnału, najlepiej bezpośrednio na siatce, wtedy sprawdzisz czy Ci nie brumią jakieś obwody wejściowe, potencjometr, kable itd.

Nie wiem jaką masz obudowę, ale ja kiedyś walczyłem z małym brumem, a zapomniałem podłączyć metalową obudowę do masy

Masa zresztą to dość ważna sprawa i najczęściej tam należy szukać winowajcy. Ogólnie to połączenia masowe powinny być grube i krótkie :wink:
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Maciej Szczodrowski pisze:Nie dajmy się zwariować.
nie widzę nic zwariowanego w próbie ustalenia przyczyny kopotów :)
Kolega napisał, że użył PCL86, więc musi je żarzyć prądem stałym.
A to czemu?
Pozdrawiam.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

ponieważ PCLki są dedykowane pod takie żarzenie.

Oczywiście znam tą starą zagadkę energetyków o żarówce, tzn. czym się różni żarówka na prąd stały od tej na prąd zmienny, ale tutaj katalog sugeruje prąd stały.

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Maciej Szczodrowski pisze:ponieważ PCLki są dedykowane pod takie żarzenie.

Oczywiście znam tą starą zagadkę energetyków o żarówce, tzn. czym się różni żarówka na prąd stały od tej na prąd zmienny, ale tutaj katalog sugeruje prąd stały.
Nie chciałbym być czepliwy, ale katalog wyraźnie, na pierwszej stronie mówi "heating: indirect A.C. or D.C.". Nie rozumiem na czym, w sensie technicznym, miałoby polegać "dedykowanie" do jednego rodzaju żarzenia, zawsze myślałem że lampie jest wszystko jedno.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Moze wystarczy zajrzec do katalogu np PCL 86
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /PCL86.pdf
"HEATING: Indirect by A.C or D.C. ; series supply"
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

A mi zawsze tłumaczono, gdy z lampami zaczynałem, że PCL są dedykowane pod D.C.
Wiem, że "lampie wszystko jedno", ale ja się tej zasady trzymam. To w sumie po co katalogi rozróżniają dwa typy żarzenia?
pierwszy

Maciej Szczodrowski pisze:A mi zawsze tłumaczono, gdy z lampami zaczynałem, że PCL są dedykowane pod D.C.
Zrobili Ci wielka krzywde.
Nie wazne co jest w katalogu producenta, wazne jest to co slyszales. :?
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Wielką krzywdę zrobił początkującym lampowcom człowiek, który tłumaczył na necie, że jak się żarzy stałym to co jakiś czas trzeba bieguny zamienić, aby żarniki za szybko nie padły!

marcinw899:
A wracając do tematu to na chwilę obecną w tym układzie jest A.C czy D.C w grzaniu.
Czy już wyjąłeś wszystko z tej mini obudowy i sprawdziłeś jak działa? I jak wygląda masa u Ciebie!!!
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Maciej Szczodrowski pisze:Wielką krzywdę zrobił początkującym lampowcom człowiek, który tłumaczył na necie, że jak się żarzy stałym to co jakiś czas trzeba bieguny zamienić, aby żarniki za szybko nie padły!

marcinw899:
A wracając do tematu to na chwilę obecną w tym układzie jest A.C czy D.C w grzaniu.
Czy już wyjąłeś wszystko z tej mini obudowy i sprawdziłeś jak działa? I jak wygląda masa u Ciebie!!!
Macieju wybacz , ale się z Tobą nie zgodzę. Należy zmieniać bieguny,a le ma to znaczenie w lampach wielkich mocy. OTLamp opisał nie tak dawno to zjawisko. Jak znajdę to podam link.

Znalazłem. Drugi post od dołu.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
marcinw899
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: marcinw899 »

zarzenie jest AC (czyli zmienne- 13,5 V),
na dniach przygotuje nowa ubudowe z metalu (czekam tylko na drewnine deseczki) i zobaczymy jak daje rade, jesli nie pomoze to zostaje mi chyba tylko zmiana zarzenia na stałe.

brumu nie słychac gdy wzmak jest wyłaczony (przez kilkanascie sekund jeszcze gra)

oproniki dałem 5 kohm (po prostu wartosc srednia z podanego przedziału)
Pozdrawiam
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

A jednak biegunowość... kiedyś na tym Forum jak pierwszy raz dzieliłem się tą wiedzą to wytłumaczono mi, że nie mam racji i nic nie trzeba przestawiać. Teraz, że jednak trzeba... Jest jakaś jedna wspólna wersja?

A co Ci szkodzi Marcinie na szybkiego podpiąć D.C.?

Pozdrawiam!
Maciek.
pierwszy

Maciej Szczodrowski pisze:... kiedyś na tym Forum jak pierwszy raz dzieliłem się tą wiedzą ...
Nie musisz tego robic, bylo juz kilku takich ktorzy to robili, np kol. senicz. :wink: