I znowu Menuet...

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

I znowu Menuet...

Post autor: miki »

Witam, chyba was zadręczę z tym moim Menuetem, ale potrzeba działania mnie pcha do napisania kolejnego tematu. Jak ktoś jeszcze pamięta, w dziale :arrow: Inne pisałem, że Menuet sprawny w 100%. Trochę się to zmieniło.
Kiedy odkryłem, że odbiera fale krótkie, z racji braku miejsca na postawienie odstawiłem go na bok. Kiedy go dzisiaj wyjąłem na stół operacyjny, okazało się, że przez ten czas pęknął kabelek w głośniku, przez co po włączeniu zaczęła dymić EBL21. Odkryłem, że strzelił podany wyżej kabel, naprawiłem, wymieniłem EBL21.
Kiedy włączyłem radio, przywitało mnie przerażające buczenie połączone z chrapaniem i trzeszczeniem (pozycja na przełączniku- żadna). Kiedy włączyłem zakres Krótki (K1), odbierało normalnie.
I z tym gramofonem to też nie do końca prawda. Kręci (telepie tak, że ledwo coś słychać), ale brak głosu w głośnikach (słyszałem kiedyś, że to wina wzmacniacza m.cz.).
Mam kilka pytań:
-które elementy odpowiadają za wzmacniacz m.cz.?
-co może być przyczyną hałasu na pozycji ZERO?
-czy pokazana poniżej igła kiedykolwiek jeszcze zagra?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
POL02
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: POL02 »

Witam.
Za wzmacniacz odpowiada pentoda EBL21 i trioda z lampy ECH21.
Halas w pozycji 0 (rozumiem,że chodzi o włączony adapter) przenosi się od silniczka pracującego adapteru - sprawa zawieszenia.
Wkladkę jak masz uszkodzoną (pewnie połamany piezoelektryk)to musisz wymienic na sprawną.
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Pozycja zero znaczy- żaden klawisz nie wciśnięty. Dzięki, igłę wymienię. Kiedy gramofon jest włączony, w głośnikach cicho, może wina igły..
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Jestem prawie przekonany, że padł wzmacniacz m.cz. Nie mogę regulować siły głosu, słuchać gramofonu i radio gra tak głośno, jak chce. Co możne być przyczyną (nie lampy, wymieniałem)?
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Jeśli radio gra tylko nie można regulować głośności, to na 99% to jakiś problem w obrębie potencjometru głośności - albo urwany kabelek, albo zimny lut albo wyprowadzenie potencjometru nie łączące za ścieżką rezystancyją (mi się zdarzyło w Syrenie bodajże..). Ewentualnie ślizgacz nie łączący ze ścieżką rezystancyją ale to by raczej dawało inny objaw.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Potencjometr czyściłeś?
Sprawdziłeś czy jest dobrze podłączony?
Sprawdziłeś napięcia w układzie?

Pozdrawiam
MAciek1
PiTBull
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: PiTBull »

Może przez wyschnięte elektrolity jest te buczenie???