2 x ECL86 + EM84 = lampowy debiut

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

2 x ECL86 + EM84 = lampowy debiut

Post autor: Tomasz Gumny »

Po udanej renowacji Bambino przyszedł czas na stworzenie czegoś od podstaw. Na początek wybraliśmy (z synem) wzmacniacz SE na ECL86 z oczkiem EM84. W założeniu miał on zastąpić wysłużony klocek na TDA2003. Trochę zajmuję się elektroniką, ale części "lampowe" musiałem gromadzić od zera. Jakoś nie miałem szczęścia do zakupów u kolegów z forum, więc lampy, podstawki, kondensatory wysokonapięciowe pochodzą z aukcji. Transformator sieciowy to TS40-T16, głośnikowe to TGSE-2 z TELTO. Układ został zmontowany przestrzennie według standardowego schematu.
Obrazek
Obudowę - chassis wykonałem z blachy stalowej 0.8mm. Początkowo miała być lakierowana, ale udało mi się tanio pochromować u galwanizera - miłośnika lamp :D
Montaż nie sprawił większych trudności a uruchomienie przebiegło bez niespodzianek. Trochę za bardzo grzeje się trafo sieciowe (~55"C) i rezystory w zasilaczu (1k/3W) - przy okazji kupię 5W. Za to bardzo wygodny jest trójpozycyjny przełącznik zasilania.
Obrazek
Siatka ochronna i "kolumny" są wykonane ze stali nierdzewnej. Gałka też taka będzie... już wkrótce :oops: .
Obrazek
Wzmacniacz gra bardzo przyjemnie, przenosi bez zauważalnego spadku od kilkunastu Hz do ponad 18kHz. Nie słyszę jakichś większych zniekształceń. Na oscyloskopie też nic niepokojącego nie widać. Moc całkowicie wystarcza do nagłośnienia niewielkiego pokoju. Być może tylko wtedy, gdy ktoś dorosły jest w domu... :twisted:
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Bardzo ładna konstrukcja.....
Trafo zasilające 40W to trochę mało jak na dwie PCL86 i EM, powinieneś rozważyć zakup około 50W.....
Ja robię w ten sposób, że robię otwór w górnej płycie wzmacniacza wielkości karkasu i mocuję rdzeń bezpośrednio do blachy, która działa jak mały radiator. Z tym, że używam 2mm blachy aluminiowej.
Trafa wyjściowe to istne potwory :wink: Ale w tych konstrukcjach odwrotnie niż w telefonach komórkowych :wink:
Trochę mnie martwi ( :wink: ) te 18kHz, powinno być trochę więcej tym bardziej, że trafa wyglądają na solidne. Przy podobnej konstrukcji na EL84 i "moich" trafach przenosi do 34kHz. Widzę w tle komputer i przypuszczam, że służył jako generator... karty dźwiękowe mają podobne pasmo, więc myślę, że stąd wynika ograniczona góra...

Pozdrawiam

PS: Jak działa ten trójpozycyjny przełącznik........
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Podziwiam talenty mechaniczne Kolegi - obudowa wykonana jest naprawdę wzorowo! Czy blacha tworząca dolną część obudowy jest po wyginaniu zlutowana, czy zespawana? Gdzie można zdobyć taką siatkę ze stali nierdzewnej?
Co do transformatora, jeżeli przy temperaturze 55ºC następuje stan równowagi i temperatura już bardziej nie wzrasta, to myślę, że nie ma się co nią zbytnio przejmować. Nawet kiepskie rodzaje emalii stosowanych do pokrywania drutów nawojowych wytrzymują temperaturę do 130ºC.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Pyra pisze:[...]Trochę mnie martwi ( :wink: ) te 18kHz, powinno być trochę więcej [...]Widzę w tle komputer i przypuszczam, że służył jako generator...
Dokładnie tak. Pasmo zapewne jest szersze, ale powyżej 16kHz amplituda sygnału z karty dźwiękowej gwałtownie malała i robiła się niestabilna. Pomiar miał służyć sprawdzeniu, czy wzmacniacz nie tnie zwyczajowego pasma 20Hz..20kHz. Zresztą i tak nie słyszałem tonu powyżej 16kHz.
Pyra pisze:PS: Jak działa ten trójpozycyjny przełącznik........
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... ght=#66657
Romekd pisze:Czy blacha tworząca dolną część obudowy jest po wyginaniu zlutowana, czy zespawana?
Spawana.
Romekd pisze:Gdzie można zdobyć taką siatkę ze stali nierdzewnej?
Poszukam, bo teraz nie pamiętam :oops: ale to jest zwykła siatka cięto-ciągniona o oczkach 5x9mm z blachy nierdzewnej 0.5mm.
EDIT: już znalazłem: http://www.permet.pl
Romekd pisze:Nawet kiepskie rodzaje emalii stosowanych do pokrywania drutów nawojowych wytrzymują temperaturę do 130&ordm;C.
W takim razie uspokoiłeś mnie, bo coś mi się kojarzyło 70&ordm;C.
Tomek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Bardzo ładny.
Dziwi mnie tylko, że chciało Ci się używać starych kondensatorów. Ale w sumie dobrze się komponują wizualnie, a układ nie pobiera dużych prądów.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Piotr pisze:Dziwi mnie tylko, że chciało Ci się używać starych kondensatorów.
Taka "ściana" kondensatorów zasłania nieco transformatory. Poza tym były tanie a po uformowaniu odzyskały przyzwoite parametry. Pudełko ma wewnątrz tylko 30mm wysokości, więc nawet współczesne elektrolity musiałyby wystawać na zewnątrz.
Tomek
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Wyjaśniła się sprawa przełącznika. :wink:
Do tej pory spotykałem tylko zał-wył-zał, być może dlatego, że takie tylko potrzebowałem.....

Pozdrawiam.

PS: Zrobiłem kiedyś niski wzamacniacz i kondensatory położyłem na płasko, mocując je opaskami do płytki izolacyjnej a połączeń dokonałem z boku....
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Pyra pisze:[...] kondensatory położyłem na płasko, mocując je opaskami do płytki izolacyjnej a połączeń dokonałem z boku....
Jest to jakieś rozwiązanie... na przyszłość.
Po kilku dniach słuchania wzmacniacza chyba słuch mi się poprawił, bo zacząłem słyszeć cichutkie brumienie. Staranniejsza symetryzacja żarzenia z podniesieniem potencjału na ~12V poprawiła sytuację. I na koniec jeszcze jedno zdjęcie :D
Obrazek
Tomek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Zalatuje audiofilsko ;)

Ja z kolei używam dość płaskich Rubyconów (25mm wysokości), ale i tak standardowo stosuję ramę o wysokości 60mm. Można wtedy zmieścić płytki z kondensatorami pod pająkiem rozpiętym na podstawkach.

Ale Twój wzmacniacz z takim niskim chassis prezentuje się bardzo proporcjonalnie :)
Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Boski Miszcz »

Jak dla mnie bardzo estetyczna obudowa ciesząca oczy, a ta siatka bardzo dobrze wygląda jako osłona :)
Myślę że do mojego wzmacniacza zastosuje podobne rozwiązanie z siatką jako elegancka osłona na TG i TS :)
Pozdrawiam
Miłośnik lamp telewizyjnych :):)

http://ag.bocznica.org/
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Piotr pisze:Zalatuje audiofilsko ;)
Ta symetryzacja? Trochę kojarzyła mi się z odczynianiem :D ale poczytałem (chyba u STUDIego) i ma to sensowne uzasadnienie. Brum był cichutki, ale przy max głośności słychać było zmiany przy kręceniu peerkiem i dało się znaleźć najcichsze ustawienie.
Boski Miszcz pisze:[...] ta siatka bardzo dobrze wygląda jako osłona
Przy siatce cięto-ciągnionej o niezbyt dużych oczkach warto wykorzystać jej "kierunkowość" i tak ją ustawić, że patrząc z przodu, boki i góra wyglądają jakby były lite. Ta sama siatka widziana od tyłu jest niemal przezroczysta.
Tomek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Tomasz Gumny pisze:Ta symetryzacja? Trochę kojarzyła mi się z odczynianiem :D
Nie, symetryzacja jest w porządku. Chodziło mi o towarzystwo, a szczególnie głośniki :)
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Piotr pisze:Chodziło mi o towarzystwo, a szczególnie głośniki :)
Głośniki to 25-letnie NOS-y: GDWT9/40 i GDN20/30 odrestaurowane i zamontowane w skrzynkach jakieś 2 lata temu :D
Tomek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Witaj w klubie miłośników rodzimych stożków :)
http://www.trioda.com/php/forum/download.php?id=6090
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jakosek »

E tam audiofilizm odrazu. Zwykłe polskie i niedrogie głośniki.

PS. Potrze jak tam projekt z głośnikiem 30cm? Miałeś coś kombinować w tym zakresie.