Dopuszczalna temperatura bańki EL34
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 15...19 postów
Dopuszczalna temperatura bańki EL34
Witam!
Jak w temacie - jaka jest dopuszczalna temperatura bańki lampy EL34? Zadaję to pytanie, ponieważ mierzyłem (miernikiem uniwersalnym z pomiarem temperatury) lampy i przez pierwsze dwie trzy minuty doszła do 350 stopni, po paru minutach ustabilizowała się do ok. 250 stopni W charakterystykach ani wzmianki o temperaturze, a chciałbym odnieść się jakoś do tych pomiarów.
Jak w temacie - jaka jest dopuszczalna temperatura bańki lampy EL34? Zadaję to pytanie, ponieważ mierzyłem (miernikiem uniwersalnym z pomiarem temperatury) lampy i przez pierwsze dwie trzy minuty doszła do 350 stopni, po paru minutach ustabilizowała się do ok. 250 stopni W charakterystykach ani wzmianki o temperaturze, a chciałbym odnieść się jakoś do tych pomiarów.
-
- 125...249 postów
Gorąco!
Dla zbliżonej 6P3S porządni Rosjanie podają 210 stopni Celsjusza (Temp. balona).
Dla El34 nie znalazłem, ale coś mi się wydaje, że ponad 300 to za dużo!
Jaka moc jest w niej tracona???
pozdrowienia
Barbie
Dla El34 nie znalazłem, ale coś mi się wydaje, że ponad 300 to za dużo!
Jaka moc jest w niej tracona???
pozdrowienia
Barbie
Dźwięk przekazują drgania - nie bity!
-
- 3125...6249 postów
Svetlana podaje wartość do 250 st. C w najgorętszym miejscu: http://www.drtube.com/datasheets/el34svet2001.pdf
http://www.drtube.com/datasheets/el34svet2002.pdf
http://www.drtube.com/datasheets/el34svet2002.pdf
-
- 15...19 postów
Re: Gorąco!
Chodzi o moc traconą na anodzie? Czyli jest to iloczyn napięcia i natężenia występującego właśnie na anodzie?barbie pisze:Jaka moc jest w niej tracona???
-
- moderator
Re: Gorąco!
Za temperaturę bani odpowiada cała tracona moc, czyli anody, drugiej siatki i grzejnika oraz warunki wentylacji.Fishdick pisze:Chodzi o moc traconą na anodzie? Czyli jest to iloczyn napięcia i natężenia występującego właśnie na anodzie?
Dopuszczalne wartości, to Pa(max)=25W i Pg2(max)=8W. Grzejnik dokłada swoje 10W.
Tak, czy inaczej 300st. to zdecydowanie za dużo - luty Ci się rozjadą, jeżeli podstawka jest ceramiczna. Przy pełnej mocy temperatura EL34 nie powinna przekraczać 150st. Albo mocno przekroczyłeś parametry, albo zmknąłeś lampy w jakiejś dziupli bez otworów wentylacyjnych, albo wreszcie... masz zepsuty termometr

-
- 15...19 postów
Hmmm... Pomiary temperatury wzięły się z tego, że zaczęło mi się wydawać, że anody za mocno się nagrzewają. Chciałem mieć jakiekolwiek porównanie i szukałem zdjęć z włączonymi EL34, ale nic satysfakcjonującego nie znalazłem.
Tak więc prosiłbym o skomentowanie zdjęć.
Tak więc prosiłbym o skomentowanie zdjęć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
-
- 15...19 postów
-
- 375...499 postów
Podaj samo napięcie żarzenia o wartości ok. 8.2V przez 10 minut. Następnie odłącz i poczekaj do całkowitego ostygnięcia. No i zanim je powtórnie włożysz do wzmacniacza sprawdź obwody polaryzacji siatek, bo ewidentnie lampy są przeciążone.Fishdick pisze: Żeby to była tylko minuta... Conajmniej kilkanaście![]()
-
- moderator
-
- 375...499 postów
Pewnikiem coś z BIAS'em.... Bardzo poważna usterka i warto się przyłożyć do tego obwodu podczas budowy wzmaka, co by uniknąć takich sytuacji w przyszłości.
OTLamp Mam dwie tesloskie EL34 wizualnie ideały, mają jedynie geteru mniej, i są zepsute. Jedna jest zupełnie martwa a druga sie cała świeci na niebiesko(raz mi zrobiła przebicie w trafie wyjśiowym jak ją sprawdzałem. Myślisz, że wygrzanie takim napięciem jak mówisz uratowałoby je?

-
- 15...19 postów
Czyli...? Jak rozumiem przez te kilkanaście minut doszło do zmiany/utraty właściwości próżni i wobec tego ta para jest już do wyrzucenia? Nie mogę doprowadzić układu do porządku i "działać" na nich jakby nic się nie zdarzyło?Piotr pisze:To już są martwe
Układ to mniej więcej coś takiego:Piotr pisze:Nie znam układu, więc ciężko powiedzieć co to może być
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn, 7 maja 2007, 18:26 przez Fishdick, łącznie zmieniany 2 razy.