Co to za wzmacniacz??
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Co to za wzmacniacz??
Witam!
Znalazlem w piwnicy taki wzmacniacz stereo - 1xECC82 2xECL86
częściowo go wyczyściłem i po wymianie paru rzeczy udało mi się go uruchomić. Niestety, nie wiem co to za wzmacniacz ponieważ jest samo chasis (i chyba był już przerabiany) - z przeglądanych na fonarze schematów najbardziej podobny jest W-480f ale zajmuję się lampami dopiero od 2 miesięcy i wolę poradzić się bardziej doświadczonych.
Gra ładnie (jak na moje ucho 5-8W) tylko po odkręceniu na full basów w jednym głośniku słychać "helikopter" co może być tego przyczyną?
pozdr
peter
Znalazlem w piwnicy taki wzmacniacz stereo - 1xECC82 2xECL86
częściowo go wyczyściłem i po wymianie paru rzeczy udało mi się go uruchomić. Niestety, nie wiem co to za wzmacniacz ponieważ jest samo chasis (i chyba był już przerabiany) - z przeglądanych na fonarze schematów najbardziej podobny jest W-480f ale zajmuję się lampami dopiero od 2 miesięcy i wolę poradzić się bardziej doświadczonych.
Gra ładnie (jak na moje ucho 5-8W) tylko po odkręceniu na full basów w jednym głośniku słychać "helikopter" co może być tego przyczyną?
pozdr
peter
- Załączniki
-
- wzacniacz.JPG (101.5 KiB) Przejrzano 635 razy
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Taa, widać przeróbki- to nowe gniazdo Jack 
Ustrojstwo wygląda jakby było przeznaczone do współpracy z projektorem filmowym i montowane pod jego podstawą.

Ustrojstwo wygląda jakby było przeznaczone do współpracy z projektorem filmowym i montowane pod jego podstawą.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Raczej Prexer, ale Fonica też mogła.
Re: Co to za wzmacniacz??
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Prawdopodobnie zdechł elektrolit odsprzęgający zasilanie stopnia wstępnego. Połącz z nim "na chwilę" równolegle drugi elektrolit (oczywiście na odpowiednie napięcie) - jeżeli ustąpi, to zanczy, że go masz.Peter_te pisze:
Pozdrawiam,
Jasiu
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
I odkurz ustrojstwo porządnie! A ja się zajmę naprawianiem gramofonu...