Mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę, że w tym schemacie Rk EBL21 miał absurdalną wartość?Airnox pisze:Podczas okresu bezobudowia poczytalem troche elektrode i triode i natrafilem na temat z ktorego czerpalem schemat koncowki. Otoz autor mial problem z brakiem basu (przyznaje sie ze watku w calosci nie czytalem a jedynie schemat i opis problemu...).
Incognito amp project
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 125...249 postów
-
- moderator
-
- 625...1249 postów
-
- 125...249 postów
No to bede szukal odpowiedniego rezystorka, albo znajde jeszcze jakis i rownolegle wepne.Narazie koncze konstrukcje metalowa. Dzisiaj beda zdjecia
Dzieki za pomoc w poprawieniu schematu.
Pozdrowienia
Airnox
...::: Update :::...
Tak jak pisalem, prezentuje narazie sama 'obudowe'. Pierwszy raz robilem konstrukcje calkowicie od poczatku i wyglada jak wyglada (nastepne beda lepsze bo w koncu do jakies wprawy sie wchodzi
)
W srode mysle ze wszystko bedzie juz na chodzie

Pozdrowienia
Airnox
...::: Update :::...
Tak jak pisalem, prezentuje narazie sama 'obudowe'. Pierwszy raz robilem konstrukcje calkowicie od poczatku i wyglada jak wyglada (nastepne beda lepsze bo w koncu do jakies wprawy sie wchodzi

W srode mysle ze wszystko bedzie juz na chodzie

-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
Skladajac wzmacniacz zastanowilo mnie jedno polaczenie. Chodzi mi o umasienie glosnika.

Pytanie mam takze co do kondensatora w katodzie EBL21, czy moze on miec pojemonsc o polowe nizsza albo dwa razy wieksza? Jaki ma to wplyw na punkt pracy lampy?
Pozdrowienia
Airnox
P.S.
A co do samego skladania to pozostalo w sumie juz tylko regulator barwy i przelaczniki zlozyc

Pytanie mam takze co do kondensatora w katodzie EBL21, czy moze on miec pojemonsc o polowe nizsza albo dwa razy wieksza? Jaki ma to wplyw na punkt pracy lampy?
Pozdrowienia
Airnox
P.S.
A co do samego skladania to pozostalo w sumie juz tylko regulator barwy i przelaczniki zlozyc

-
- moderator
Na punkt pracy nie ma wpływu. Jedynie na pasmo i dynamiczne zachowanie stopnia podczas przesterowania. Jeżeli masz zamiar przesterowywać stopień mocy, to kombinowanie tym kondensatorem może dawać ciekawe efektyAirnox pisze:Pytanie mam takze co do kondensatora w katodzie EBL21, czy moze on miec pojemonsc o polowe nizsza albo dwa razy wieksza? Jaki ma to wplyw na punkt pracy lampy?

-
- 125...249 postów
- ale jak brzmi pytanie?Airnox pisze:Skladajac wzmacniacz zastanowilo mnie jedno polaczenie. Chodzi mi o umasienie glosnika.
- na punkt pracy nie ma wpływu. Natomiast od jego obecności i wartości zależy wzmocnienie i szerokość pasma "od dołu" czyli przenoszenie "basów". Jeśli to "gitarowiec", to wartość dwa razy większa nie będzie odgrywać znaczącej roli dla brzmienia gitary, a wręcz może pogarszać sytuację (blocking distortion) gdy będziesz przesterowywał stopień mocy. Natomiast może się okazać, że korzystne będzie zmniejszenie wartości tego kondensatora do 100uF lub nawet 47uF.Airnox pisze: Pytanie mam takze co do kondensatora w katodzie EBL21, czy moze on miec pojemonsc o polowe nizsza albo dwa razy wieksza? Jaki ma to wplyw na punkt pracy lampy?
BTW dał bym 47nF pomiędzy anodę V2 i siatkę V3, zmniejszył 1M do 470k oraz "wrzucił" 10k lub nawet 22k jako stopper na tę siatkę.
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
- jest stosowane powszechnie i zawsze. Ale nie chodzi o sam głośnik(bo to po prostu naturalna konsekwencja) ale o uzwojenie wtórne. Ma wpływ m.in. na stabilość wzmacniacza, rzutuje na charakterystykę przenoszenia ergo "barwę" dźwięku.Airnox pisze:Czy umasienie glosnika cos daje? Albo czy takowe rozwiazanie jest stosowane powszechnie w konstrukcjach?
Airnox
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
- diody powinieneś zostawić "w powietrzu" (nawet wskazane) a uzwojenie trafa przylutuj do "dolnego" końca R katodowego EBL21Airnox pisze:Teraz kolejne pytanie - Cyz wazne jest gdzie przy glosniku przylutuje sie ten przewod uziemiajacy? Czy diody od EBL21 mozna uziemic ?
BTW - masz źle skonfigurowane gniazda wejściowe - lipa z 'low&high gain'. Chyba że to niedopatrzenie w rysunku....
Ostatnio zmieniony wt, 1 maja 2007, 14:52 przez atom, łącznie zmieniany 2 razy.