Lampka kineskopowa 18ŁM35

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Lampka kineskopowa 18ŁM35

Post autor: Waldemar D. »

Od dawna marzy mi się zbudowanie telewizora w stylu lat czterdziestych - w ciężkiej drewnianej obudowie, z małym okrągłym kineskopem. Konstrukcja prosta, lampowa. Trzeba też samemu nawinąć trafko w.n. i cewki odchylania. To wszystko rokuje dobrą zabawę i efekt końcowy. Do użycia wytypowałem rosyjski, mały kineskop 18ŁK15. Ale lata mijają a jego nie ma. Jest, w stanie NOS, nie do zdobycia. Ostatnio, na Allegro kupiłem w ciemno kineskopy polskiej produkcji 18ŁM35. Mają identyczne wymiary co ten dawny typ rosyjski i niemal identyczne parametry. Ale nie popadam w euforię, bo jednak symbol mają inny... Boję się, czy nie ma jakiejś pułapki w czasie poświaty (ta ostatnia liczba w symbolu mnie martwi) albo jeszcze w innym parametrze (różnica między K a M), który może je z zastosowania w mojej konstrukcji wyeliminować. Nie siedzę w kineskopach więc proszę o merytoryczne wsparcie - w necie nie znalazłem takich szczegółów.
Pozdrawiam, W.D.
Alek

Post autor: Alek »

Waldku, Twoje obawy są słuszne.

Jeśli dobrze tłumaczę jest to lampa z żółto-pomarańczową poświatą, nie mniejszą od 5 sekund.
A byłaby to taka fajna lampa, gdyby poświata była inna :( . Zwłaszcza, że ona wymaga małego napięcia przyspieszającego :(

Załączam obrazek.

P.S. Jak zrealizujesz taki telewizor to koniecznie zaprezentuj. Ja poległem na odchylaniu magnetycznym :( i na razie zrezygnowałem.

Marzy mi się natomiast zrobienie monoskopu :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Dzięki Alek, za dane. Szkoda, że się nie nadają. Na szczęście nie były drogie... Czarno widzę zbudowanie tego telewizorka :cry: Ale będę szukał dalej.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=5088 poczytaj tutaj :)
Ja narazie zastopowałem z budowaniem, czasu nie mam a poza tym zastosuję lampę B6S1 bo mam jeszcze jedną NOS (nie potrzeba dużego napięcia przyspieszającego jak inne, większe lampy). Fajna sprawa taki telewizorek!
Pozdrawiam i czekam ja jakiś projekt.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Zupełnie nieznam się na lampach kineskopowych, ale może coś takiego by "siadło"? http://allegro.pl/item188639972_dwie_ol ... powe_.html