Od dawna marzy mi się zbudowanie telewizora w stylu lat czterdziestych - w ciężkiej drewnianej obudowie, z małym okrągłym kineskopem. Konstrukcja prosta, lampowa. Trzeba też samemu nawinąć trafko w.n. i cewki odchylania. To wszystko rokuje dobrą zabawę i efekt końcowy. Do użycia wytypowałem rosyjski, mały kineskop 18ŁK15. Ale lata mijają a jego nie ma. Jest, w stanie NOS, nie do zdobycia. Ostatnio, na Allegro kupiłem w ciemno kineskopy polskiej produkcji 18ŁM35. Mają identyczne wymiary co ten dawny typ rosyjski i niemal identyczne parametry. Ale nie popadam w euforię, bo jednak symbol mają inny... Boję się, czy nie ma jakiejś pułapki w czasie poświaty (ta ostatnia liczba w symbolu mnie martwi) albo jeszcze w innym parametrze (różnica między K a M), który może je z zastosowania w mojej konstrukcji wyeliminować. Nie siedzę w kineskopach więc proszę o merytoryczne wsparcie - w necie nie znalazłem takich szczegółów.
Pozdrawiam, W.D.
Lampka kineskopowa 18ŁM35
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Waldku, Twoje obawy są słuszne.
Jeśli dobrze tłumaczę jest to lampa z żółto-pomarańczową poświatą, nie mniejszą od 5 sekund.
A byłaby to taka fajna lampa, gdyby poświata była inna
. Zwłaszcza, że ona wymaga małego napięcia przyspieszającego
Załączam obrazek.
P.S. Jak zrealizujesz taki telewizor to koniecznie zaprezentuj. Ja poległem na odchylaniu magnetycznym
i na razie zrezygnowałem.
Marzy mi się natomiast zrobienie monoskopu
Jeśli dobrze tłumaczę jest to lampa z żółto-pomarańczową poświatą, nie mniejszą od 5 sekund.
A byłaby to taka fajna lampa, gdyby poświata była inna

Załączam obrazek.
P.S. Jak zrealizujesz taki telewizor to koniecznie zaprezentuj. Ja poległem na odchylaniu magnetycznym

Marzy mi się natomiast zrobienie monoskopu

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
-
- 6250...9374 posty
http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=5088 poczytaj tutaj 
Ja narazie zastopowałem z budowaniem, czasu nie mam a poza tym zastosuję lampę B6S1 bo mam jeszcze jedną NOS (nie potrzeba dużego napięcia przyspieszającego jak inne, większe lampy). Fajna sprawa taki telewizorek!
Pozdrawiam i czekam ja jakiś projekt.

Ja narazie zastopowałem z budowaniem, czasu nie mam a poza tym zastosuję lampę B6S1 bo mam jeszcze jedną NOS (nie potrzeba dużego napięcia przyspieszającego jak inne, większe lampy). Fajna sprawa taki telewizorek!
Pozdrawiam i czekam ja jakiś projekt.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1250...1874 posty
Zupełnie nieznam się na lampach kineskopowych, ale może coś takiego by "siadło"? http://allegro.pl/item188639972_dwie_ol ... powe_.html