Przedwzmacniacz na PCC88
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Przedwzmacniacz na PCC88
Cześć
Mam lampę PCC88 i chcę z niej zrobić przedwzmacniacz mono z regulacją głośności i barwy dźwięku, ale nie mam schematu. Dokładniej to mam, tylko na ECC83. Co muszę zmienić, aby działało??
Czy wystarczy, że zmienię napięcie anodowe z 200V na 50V??
Czy to co jest w załączniku to wtórnik katodowy??
Pozdro
Schemat przedwzmacniacza w załączniku
Mam lampę PCC88 i chcę z niej zrobić przedwzmacniacz mono z regulacją głośności i barwy dźwięku, ale nie mam schematu. Dokładniej to mam, tylko na ECC83. Co muszę zmienić, aby działało??
Czy wystarczy, że zmienię napięcie anodowe z 200V na 50V??
Czy to co jest w załączniku to wtórnik katodowy??
Pozdro
Schemat przedwzmacniacza w załączniku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- moderator
Re: Przedwzmacniacz na PCC88
Wartości elementówkomornik12 pisze:Co muszę zmienić, aby działało??

Jakoś wtórnika nie mogę się tam dopatrzećkomornik12 pisze:Czy to co jest w załączniku to wtórnik katodowy??

Może zainwestuj w ECC83, albo 6N2P. To tylko parę złotych

-
- 500...624 posty
Niestety, ale nikt w mojej okolicy nie ma takich lamp. Mam obiecaną tą lampę, ale się jej chyba nie doczekam. Udało mi się kupić jedną lampę-nową PCC88 i chcę z niej zrobić bufor z regulacją tonów. Mam schemat samego bufora, ale z regulacją barwy gorzej. Chiałem to wykożystać jako wzmacniacz słuchawkowy małej mocy. Niestety, ale też nie mam żadnych transformatorów głośnikowych. Dlatego wybrałem bufor.
Czy można zrealizować to na tej lampie przy napięciu około 50V??
Czy wogule można coś takiego złożyć??
Pozdro
Czy można zrealizować to na tej lampie przy napięciu około 50V??
Czy wogule można coś takiego złożyć??
Pozdro
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- moderator
Toż to oksymoron.komornik12 pisze:Udało mi się kupić jedną lampę-nową PCC88 i chcę z niej zrobić bufor z regulacją tonów.
Widzę właśnie, że masz schemat regulatora barwy. Możesz go przeskalować tak, aby pasował do poziomu rezystancji serwowanych przez ECC88. Chodzi głównie o rezystancję wyjściową pierwszego stopnia. Ułatwi Ci to nieco życie, gdyż w dzisiejszych czasach znacznie łatwiej o potencjometry o mniejszych wartościach.komornik12 pisze:Mam schemat samego bufora, ale z regulacją barwy gorzej.
A czy można zrobić samochód z trzema kołami? Niby możnakomornik12 pisze:Czy można zrealizować to na tej lampie przy napięciu około 50V??

ps. Dbaj o ortografię

-
- 500...624 posty
A czy nie ma ktoś gotowego schematu przedwzmacniacza z regulacją barwy na PCC88??
Nie bardzo wiem co mam zmienić w powyższym schemacie.
Czy na wyjście tego przedwzmacniacza mogę wstawić połączone szeregowo słuchawki od walkmana??
Czy na wyjściu wzmacniacza będzie wysokie napięcie??
Pozdro
Nie bardzo wiem co mam zmienić w powyższym schemacie.
Czy na wyjście tego przedwzmacniacza mogę wstawić połączone szeregowo słuchawki od walkmana??
Czy na wyjściu wzmacniacza będzie wysokie napięcie??
Pozdro
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- 6250...9374 posty
Czechosłowacki Velorex ma 3 koła i jakieś anglikańskie wynalazidło również...Piotr pisze:A czy można zrobić samochód z trzema kołami? Niby możnakomornik12 pisze:Czy można zrealizować to na tej lampie przy napięciu około 50V??

Ja bym wsadził do tamtego układu ze schematu PCC88, to wdzięczna lampa i już w wielu konstrukcjach się sprawdziła, ale to 50V na anody to tak o 150V za mało troszkę...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Nominalne Ua dla ECC88 to 90Vmarcin_oizo pisze: Ja bym wsadził do tamtego układu ze schematu PCC88, to wdzięczna lampa i już w wielu konstrukcjach się sprawdziła, ale to 50V na anody to tak o 150V za mało troszkę...

Więc napięcie zasilania układu musiałoby być jakieś 150-180V

Ps. Albo kaskoda? Wzmocnienia powinno jej starczyć także na regulator barwy dźwięku.

Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

-
- 500...624 posty
Ja bym na twoim miejscu kupił ze trzy, cztery lampy 6n2p, masz linka do wersji militarnych:
http://allegro.pl/item185869283_nowe_6n2p_ew_.html
Aukcja jest skończona ale widać, że sprzedającemu zostało ich jeszcze 8. Napisz do niego, na pewno wystawi.
Schematów do tej lampy jest dostatek (prawie to samo co ecc83, może nawet lepsze bo trwalsze).
Ja na tych lampach mam fantastyczny przedwzmacniacz gramofonowy RIAA, chociaż ma bardzo duże wzmocnienie to można stukać w lampy dosyć mocno i w głośnikach kompletnie nic nie słychac.
http://allegro.pl/item185869283_nowe_6n2p_ew_.html
Aukcja jest skończona ale widać, że sprzedającemu zostało ich jeszcze 8. Napisz do niego, na pewno wystawi.
Schematów do tej lampy jest dostatek (prawie to samo co ecc83, może nawet lepsze bo trwalsze).
Ja na tych lampach mam fantastyczny przedwzmacniacz gramofonowy RIAA, chociaż ma bardzo duże wzmocnienie to można stukać w lampy dosyć mocno i w głośnikach kompletnie nic nie słychac.
-
- 500...624 posty
-
- 625...1249 postów
-
- 500...624 posty
-
- moderator
Jeżeli pytanie brzmi "czy będzie grać", to odpowiedź jest twierdząca. Natomiast jeśli zapytasz "jakie będzie miał parametry", to niestety wyjdzie, że dalekie od oczekiwanychkomornik12 pisze:Dzięki, ale czy tę ECC83 mogę zamienić bez zmian w układzie na PCC88 i zasilać ją npięciem 150-180V?

Jeżeli chcesz zrobić to porządnie, to dobierz od nowa punkty pracy dla lampy PCC88 i przeskaluj korektor, aby pasował do nowej rezystancji wyjściowej stopnia.
-
- 500...624 posty
-
- moderator
Schemat będzie dokładnie taki sam, jak zamieściłeś. Zmienią się tylko wartości elementów.komornik12 pisze:Mam schemat przedwzmacniacza na PCC88, ale bez regulacji tonów. Jak uzyskać tą regulację?
Zadaj sobie trochę trudu i dowiedz się jak ustala się punkty pracy i jak działa regulator barwy. Montowanie gotowców bez zrozumienia zasady ich działania to mało pouczająca rozrywka

-
- 500...624 posty
Dzięki za odpowiedzi. Widzę, że będę musiał sam pokombinować.
Dobra. Powiedzmy, że złożyłem przedwzmacniacz i teraz pora na końcówkę mocy. Niestety, ale tu bieda. W mojej kolekcji mam 2 lampy (nie używane): PCC88 i QQE03/20.
Moje kolejne pytanie to:
Czy da się złożyć wzmacniacz z lampy QQE03/20?
Pozdro
Dobra. Powiedzmy, że złożyłem przedwzmacniacz i teraz pora na końcówkę mocy. Niestety, ale tu bieda. W mojej kolekcji mam 2 lampy (nie używane): PCC88 i QQE03/20.
Moje kolejne pytanie to:
Czy da się złożyć wzmacniacz z lampy QQE03/20?
Pozdro
Albert Einstein
Albert Einstein