Początek "tryndu" - drżyjcie staroradiowcy!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Początek "tryndu" - drżyjcie staroradiowcy!
Znany w audiofilskich kręgach konstruktor wzmacniaczy Andrzej Marków zabiera się za eksploatację staroradiowych lamp. W swoim ostatnim wzmacniaczu "Lorelei" na wejściu użył stareńkich EF36, w innej wersji OM5 f-my Cossor, obecnie RTR4141 a już szykuje się przedwzmacniacz z użyciem CF7 Link do wątku ze zdjęciami (wcześniejsze strony też warto poczytać) .
Szykujcie się na wymiecenie z rynku dotąd bezpiecznych, nieałdjofylskich lamp?
-
- moderator
Re: Początek "tryndu" - drżyjcie staroradiowcy!
Nic z tego nie wyjdzie. Te lampy nie maja przesadnie dobrych charakterystyk, i raczej nie stana sie popularne. Do tego jeden pan Marków to toche za mało, żeby wypromowac nowy 'trynd', raczej widzę tu rozpaczliwe poszukiwania czegoś tańszego i łatwiej dostepnego niz 'audiofilskie' lampy. W końcu na taka E83CC Telefunkena zawsze sie ustawia kolejka chętnych.fugasi pisze:Znany w audiofilskich kręgach konstruktor wzmacniaczy Andrzej Marków zabiera się za eksploatację staroradiowych lamp. W swoim ostatnim wzmacniaczu "Lorelei" na wejściu użył stareńkich EF36, w innej wersji OM5 f-my Cossor, obecnie RTR4141 a już szykuje się przedwzmacniacz z użyciem CF7 Link do wątku ze zdjęciami (wcześniejsze strony też warto poczytać) .
-
- 3125...6249 postów
Myślisz że to może mieć jakieś znaczenie? Ałdjofyle nie słyszą zbyt wiele/dobrze. Na tym samym forum niedawno ponowiono (bo jeden już był) test na odróżnienie próbek nagrań nieskompresowanych i skompresowanych w mp3, ogg, mpc z różnymi bitrate. Wypadł tak jak można to było przewidzieć - został zignorowany przez "złotouchych" bo oni i tak wiedzą swoje, a ci którzy spróbowali nie poradzili sobie ze zgadywanką.tszczesn pisze: Nic z tego nie wyjdzie. Te lampy nie maja przesadnie dobrych charakterystyk,
Ałdiofylizm w znacznej mierze opiera się na legendzie, famie, wieści gminnej. Niechby tylko jedno z tych pism wieści te kolportujących wydrukowało w wielotysięcznym nakładzie że lampa CF7 zaśpiewała redaktorowi niczym syreny Odyseuszowi. Zakład że by się zaczęło?
Wzmacniacze Markówa podobno produkowała już jakaś manufaktura chińska. Chyba to nie były dwie sztuki na krzyż?tszczesn pisze:Do tego jeden pan Marków to toche za mało, żeby wypromowac nowy 'trynd',
Pytanie tylko jak długo takie CF7 czy AF7 będą jeszcze dostępne? W przeciwieństwie do ECC83 nie są już niestety produkowane i to od lat! Telefunkeny niby też ale w każdej chwili mogą być - Rosjanie na przykład masowo produkują teraz "Mullardy" (w cudzysłowie).tszczesn pisze:raczej widzę tu rozpaczliwe poszukiwania czegoś tańszego i łatwiej dostepnego niz 'audiofilskie' lampy. W końcu na taka E83CC Telefunkena zawsze sie ustawia kolejka chętnych.
Wszystkich lamp radiowych i tak nie wykorzystają, poza tym bezpieczne są choćby lampy przemiany (AK1, ACH1), pentody regulacyjne (AF3, EF9), czy duodiody detekcyjne (AB1, AB2). Zagrożone mogą być jedynie te, używane we wzmacniaczach, zwłaszcza końcowych, a one ceny, bez pomocy audiofili mają czasem dość wysokie, np. RES964 ostatnio poszła za 70-80zł.
-
- 2500...3124 posty

Jesteś pewien ?Wszystkich lamp radiowych i tak nie wykorzystają, poza tym bezpieczne są choćby lampy przemiany (...)
tszczesn pisał niedawno, że zaczynają się brać za mikrofalowe triody dyskowe ! I budują na tym te swoje "wzmacniacze"

Na mój rozum wypadałoby tu zastosować starorosyjską zasadę:
"Ich nada ubiwat` poka oni aszczio malienkie"

Możę którego przy tych eksperymentach jakaś kara boska spotka...
Może mu się radiator, dajmy na to, odkręci... Taki jeden z drugim... liźnie trochę i ... Ech... Ciekaw jestem jakie oni anodowe stosują do tych mikrofalowych lampek... Mam nadzieję, że... sugerowane przez producenta

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
Wszystko rozbija się o "podobno". Nie wydaje mi się, żeby pan Marków był do czegokolwiek potrzebny Chińczykom. Robi wzmacniacze w swoim mieszkanku, jeździ z nimi na prezentacje szukając potencjalnych nabywców, których nie ma zbyt wielu. W związku z tym nie spodziewam się, żeby miał środki pozwalające na rozpoczęcie seryjnej produkcji, zaś jego nazwisko raczej nie jest znane poza granicami Polski.fugasi pisze: Wzmacniacze Markówa podobno produkowała już jakaś manufaktura chińska. Chyba to nie były dwie sztuki na krzyż?
-
- 2500...3124 posty
I mi się tak wydajeZibi pisze:(...) zaś jego nazwisko raczej nie jest znane poza granicami Polski.

Nastąpiła tu najprawdopodobniej zwykła pomyłka co do nazwiska...
To nie Markow a Miczurin firmuje te krzyżówki

Ech... To już naprawdę nie ma z czego poskładać wzmacniacza audio...
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
To nie tak.Zibi pisze:fugasi pisze: Wszystko rozbija się o "podobno". Nie wydaje mi się, żeby pan Marków był do czegokolwiek potrzebny Chińczykom.

-
- 1250...1874 posty
Ja już nic nie rozumiem - najpierw audiofile postawili sobie za cel wyeliminowanie pentod ze wzmacniaczy lampowych (co przy okazji podniosło cenę takich lamp jak 300B, 2A3 czy AD1) a teraz chcą ładować pentody tam, gdzie tak naprawde najłatwiej je zastąpić! Przecież to jest paranoja!...a już szykuje się przedwzmacniacz z użyciem CF7....
Tak się składa że akurat potrzebuje AD1 do radia - ostatnio jedna poszła na Allegro za 58zł

-
- 3125...6249 postów

Szczytowy okres wyglądał chyba tak: http://www.audioelement.com/ae_index_lwhe.html
Co do projektowania wzmacniaczy, to nadal nie widzę powodu, żeby Chińczycy potrzebowali do tego pana Markówa.
-
- 6250...9374 posty
-
- 1250...1874 posty
-
- 6250...9374 posty
-
- 1250...1874 posty