Początek "tryndu" - drżyjcie staroradiowcy!

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Początek "tryndu" - drżyjcie staroradiowcy!

Post autor: fugasi »

Znany w audiofilskich kręgach konstruktor wzmacniaczy Andrzej Marków zabiera się za eksploatację staroradiowych lamp. W swoim ostatnim wzmacniaczu "Lorelei" na wejściu użył stareńkich EF36, w innej wersji OM5 f-my Cossor, obecnie RTR4141 a już szykuje się przedwzmacniacz z użyciem CF7 Link do wątku ze zdjęciami (wcześniejsze strony też warto poczytać) .
Szykujcie się na wymiecenie z rynku dotąd bezpiecznych, nieałdjofylskich lamp?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Początek "tryndu" - drżyjcie staroradiowcy!

Post autor: tszczesn »

fugasi pisze:Znany w audiofilskich kręgach konstruktor wzmacniaczy Andrzej Marków zabiera się za eksploatację staroradiowych lamp. W swoim ostatnim wzmacniaczu "Lorelei" na wejściu użył stareńkich EF36, w innej wersji OM5 f-my Cossor, obecnie RTR4141 a już szykuje się przedwzmacniacz z użyciem CF7 Link do wątku ze zdjęciami (wcześniejsze strony też warto poczytać) .
Szykujcie się na wymiecenie z rynku dotąd bezpiecznych, nieałdjofylskich lamp?
Nic z tego nie wyjdzie. Te lampy nie maja przesadnie dobrych charakterystyk, i raczej nie stana sie popularne. Do tego jeden pan Marków to toche za mało, żeby wypromowac nowy 'trynd', raczej widzę tu rozpaczliwe poszukiwania czegoś tańszego i łatwiej dostepnego niz 'audiofilskie' lampy. W końcu na taka E83CC Telefunkena zawsze sie ustawia kolejka chętnych.
Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Boski Miszcz »

Mam nadzieję że to nie wypali i zostawią stare lampy w spokoju 8)
Bo jak się do nich dobiorą to ceny sięgną kosmosu :)
Miłośnik lamp telewizyjnych :):)

http://ag.bocznica.org/
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

tszczesn pisze: Nic z tego nie wyjdzie. Te lampy nie maja przesadnie dobrych charakterystyk,
Myślisz że to może mieć jakieś znaczenie? Ałdjofyle nie słyszą zbyt wiele/dobrze. Na tym samym forum niedawno ponowiono (bo jeden już był) test na odróżnienie próbek nagrań nieskompresowanych i skompresowanych w mp3, ogg, mpc z różnymi bitrate. Wypadł tak jak można to było przewidzieć - został zignorowany przez "złotouchych" bo oni i tak wiedzą swoje, a ci którzy spróbowali nie poradzili sobie ze zgadywanką.
Ałdiofylizm w znacznej mierze opiera się na legendzie, famie, wieści gminnej. Niechby tylko jedno z tych pism wieści te kolportujących wydrukowało w wielotysięcznym nakładzie że lampa CF7 zaśpiewała redaktorowi niczym syreny Odyseuszowi. Zakład że by się zaczęło?
tszczesn pisze:Do tego jeden pan Marków to toche za mało, żeby wypromowac nowy 'trynd',
Wzmacniacze Markówa podobno produkowała już jakaś manufaktura chińska. Chyba to nie były dwie sztuki na krzyż?
tszczesn pisze:raczej widzę tu rozpaczliwe poszukiwania czegoś tańszego i łatwiej dostepnego niz 'audiofilskie' lampy. W końcu na taka E83CC Telefunkena zawsze sie ustawia kolejka chętnych.
Pytanie tylko jak długo takie CF7 czy AF7 będą jeszcze dostępne? W przeciwieństwie do ECC83 nie są już niestety produkowane i to od lat! Telefunkeny niby też ale w każdej chwili mogą być - Rosjanie na przykład masowo produkują teraz "Mullardy" (w cudzysłowie).
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Wszystkich lamp radiowych i tak nie wykorzystają, poza tym bezpieczne są choćby lampy przemiany (AK1, ACH1), pentody regulacyjne (AF3, EF9), czy duodiody detekcyjne (AB1, AB2). Zagrożone mogą być jedynie te, używane we wzmacniaczach, zwłaszcza końcowych, a one ceny, bez pomocy audiofili mają czasem dość wysokie, np. RES964 ostatnio poszła za 70-80zł.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

:arrow: OTLamp :)
Wszystkich lamp radiowych i tak nie wykorzystają, poza tym bezpieczne są choćby lampy przemiany (...)
Jesteś pewien ?
tszczesn pisał niedawno, że zaczynają się brać za mikrofalowe triody dyskowe ! I budują na tym te swoje "wzmacniacze" :evil:
Na mój rozum wypadałoby tu zastosować starorosyjską zasadę:
"Ich nada ubiwat` poka oni aszczio malienkie" :evil:
Możę którego przy tych eksperymentach jakaś kara boska spotka...
Może mu się radiator, dajmy na to, odkręci... Taki jeden z drugim... liźnie trochę i ... Ech... Ciekaw jestem jakie oni anodowe stosują do tych mikrofalowych lampek... Mam nadzieję, że... sugerowane przez producenta ;)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

fugasi pisze: Wzmacniacze Markówa podobno produkowała już jakaś manufaktura chińska. Chyba to nie były dwie sztuki na krzyż?
Wszystko rozbija się o "podobno". Nie wydaje mi się, żeby pan Marków był do czegokolwiek potrzebny Chińczykom. Robi wzmacniacze w swoim mieszkanku, jeździ z nimi na prezentacje szukając potencjalnych nabywców, których nie ma zbyt wielu. W związku z tym nie spodziewam się, żeby miał środki pozwalające na rozpoczęcie seryjnej produkcji, zaś jego nazwisko raczej nie jest znane poza granicami Polski.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Zibi pisze:(...) zaś jego nazwisko raczej nie jest znane poza granicami Polski.
I mi się tak wydaje :)
Nastąpiła tu najprawdopodobniej zwykła pomyłka co do nazwiska...
To nie Markow a Miczurin firmuje te krzyżówki ;)
Ech... To już naprawdę nie ma z czego poskładać wzmacniacza audio...
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Zibi pisze:
fugasi pisze: Wszystko rozbija się o "podobno". Nie wydaje mi się, żeby pan Marków był do czegokolwiek potrzebny Chińczykom.
To nie tak. :) Facet który organizuje co roku Audio Show wspominał kiedyś że Marków projektował jakieś wzmacniacze dla chińskich producentów oraz że jego model Pocahontas był, w szczytowym okresie zapotrzebowania, składany tamże.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

...a już szykuje się przedwzmacniacz z użyciem CF7....
Ja już nic nie rozumiem - najpierw audiofile postawili sobie za cel wyeliminowanie pentod ze wzmacniaczy lampowych (co przy okazji podniosło cenę takich lamp jak 300B, 2A3 czy AD1) a teraz chcą ładować pentody tam, gdzie tak naprawde najłatwiej je zastąpić! Przecież to jest paranoja!
Tak się składa że akurat potrzebuje AD1 do radia - ostatnio jedna poszła na Allegro za 58zł :( Aż strach pomyśleć co się może stać jak tacy "genialni" konstruktorzy zapoczątkują modę na wzmaki na starych lampach....
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

:arrow: fugasi
Szczytowy okres wyglądał chyba tak: http://www.audioelement.com/ae_index_lwhe.html
Co do projektowania wzmacniaczy, to nadal nie widzę powodu, żeby Chińczycy potrzebowali do tego pana Markówa.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Bezpieczne są chyba tylko lampy wielokrotne Loewe - audiofioły brzydzą się układami scalonymi :lol:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Bezpieczne są chyba tylko lampy wielokrotne Loewe - audiofioły brzydzą się układami scalonymi
No nie wiem - a o GainClonie słyszał?? :lol:
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Eee miałem na myśli ekstremistów co słuchają kabli i pozłacanych gałek...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nawet niektórzy z nich zachwycali sie tym układem! Nie wiem czy słusznie, ale to pewnie tylko kolejny dobry wzmacniacz scalony a nie jakieś cuda-niewidy....