Filtr w zasilaczu

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
arturdiy
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: arturdiy »

Witam,

Załączam może trochę wyraźniejszy schemat zasilacza. Oba dławiki mają po 1,5H (stateczniki od świetlówek).
Korzystając z tego wątku, chciałbym zapytać o wady i zalety takiego rozwiązania.
Według mnie wady to:
- dwukrotnie wyższe napięcie uzwojenia transformatora w porównaniu z prostownikiem pełnookresowym (nieco większy tranformator),
- Trochę uciążliwe połączenie anody (kapturek),
- Żarzenie lamp (dodatkowa moc w porównaniu do diod krzemowych),
- Spadek napięcia na diodzie 15V,

Zalety:
- dwie lampy więcej :-))
- łagodne załączanie napięcia anodowego (bez układu opóźnionego startu),
- mniejsze szumy przełączania ?? (według autora concertino).

Krzem:
Zalety:
- Mniejsze wymiary, spadek napięcia (szczególnie diody Schottky),
- Szybsze narastanie prądu ???

Wady:
- Konieczność stosowania układu opóźniającego włączanie napięcia anodowego.

Czy warto wobec tego stosować układy zasilające na prostownikach lampowych ? Czy stosował ktoś lampowe prostowniki pełnookresowe na lampach 6D22C ?

Czy ktoś mógłby coś jeszcze dopowiedzieć na temat wad i zalet prostowników krzemowych vs. lampowych ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

A czemu by nie pokusić się o prostownik hybrydowy (do prostowania "na plus" lampy, do prostowania "na glebę" krzem)? Myślę, że nie trzeba się zbytnio zamartwiać o te przysłowiowe ;) 15V spadku napięcia, jedyne co trzeba uwzględnić to moc na żarzenie obu 6D22S. Ale lampy ze względu na wygląd i wytrzymałość są tego warte, jak dla mnie.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Old_Boy
50...74 posty
50...74 posty

Miałem nie pisać, ale temat niedokończony, więc...

Post autor: Old_Boy »

Witam,
dwa pytania pomocnicze:
- jaka ma być maksymalna wartość prądu pobieranego z tego zasilacza,
- na jaką wartość (skuteczną) prądu są wykonane te świetlówkowe dławiki (potrzebna jest też znajomość wartości rezystancji uzwojenia)?
Bez w/w parametrów, nie mogę sprawdzić poprawności tego projektu.

Prostownik dwupołówkowy (uzwojenie transformatora dzielone ze środkiem) to klasyczne rozwiązanie w przypadku zostosowania prostowników w postaci diod lampowych (spadek napięcia tylko na jednej przewodzącej diodzie), gdzie napięcie przewodzenia jest kilkanaście razy większe (przy tej samej wartości prądu) od napięcia przewodzenia diody półprzewodnikowej.
Dlatego też mostek prostowniczy (Graetza) na diodach lampowych, to pomysł nieracjonalny z powodu znacznie mmniejszej sprawności w porównaniu z lampowym prostownikiem dwupołówkowym, a o porównaniu z mostkiem na diodach półprzewodnikowych to lepiej nie wspominać.

Ol_Boy
Awatar użytkownika
arturdiy
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: arturdiy »

Mam po prostu takie dwie 6D22S i zastanawiam się nad wykonaniem takiego zasilacza, ale chciałbym poznać "dlaczego tak a nie inaczej".

Opis całego układu jest tu:
http://www.fonar.com.pl/audio/diy/conce ... ertino.htm

Rezystancja dławików to 48 omów, indukcyjność dokładnie 1,56H.
Awatar użytkownika
Old_Boy
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Old_Boy »

arturdiy pisze: [ ... ]
Rezystancja dławików to 48 omów, indukcyjność dokładnie 1,56H.

... taaa, a wartość prądu?
Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Boski Miszcz »

Vault_Dweller pisze:..... 6D22S. Ale lampy ze względu na wygląd i wytrzymałość są tego warte, jak dla mnie.
Dla mnie też dlatego na nich zrobię zasilacz :D A parametry tej lampy wystarczą do mojego wzmacniacza: "Maksymalny prąd 300mA, maksymalne napięcie 600V. Lampa posiada bardzo długi czas rozgrzewania (30 sekund), dzięki czemu nie ma konieczności stosowania układu "miękkiego startu".
Miłośnik lamp telewizyjnych :):)

http://ag.bocznica.org/
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

arturdiy pisze:Czy ktoś mógłby coś jeszcze dopowiedzieć na temat wad i zalet prostowników krzemowych vs. lampowych ?
Bardzo ważną różnicą jest rezystancja wyjściowa zasilacza.
Zasilacz lampowy ma wyższą rezystancję wyjściową, więc przy wahaniach pobieranego prądu napięcie wyjściowe będzie się bardziej zmieniać.
Dlatego dla wzmacniaczy w klasie B, lub AB lepiej jest stosować zasilacze półprzewodnikowe, natomiast zasilacze lampowe są najlepsze do układów w klasie A.