Potwierdzam, też mi się zdarzyło wylutowanie kabla głosnikowego w czasie pracy z pełnym wysterowaniem. Nic złego się nie stałomegabit pisze:Kurcze moze mi nie uwierzycie ale u mnie SE na 6P14P w gitarowcu, bez problemow znosi prace bez glosnika. Trafo gl. zaczyna grac jak glosnik ;]. Po wsadzeniu wtyku w kolumne, trafo pracuje jak zawsze.
Nie wiem, moze jakies pancerne ;]
czy można?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
jethrotull
- 3125...6249 postów

-
Piotr
- moderator
A ja dodam, że tylko jeżeli nie mają sprzężenia zwrotnego, albo jest ono płytkie.tszczesn pisze: Jako ciekawostkę mogę dodać, że wzmacniacze w klasie A można za to bezkarnie zwierać.
Inaczej przy zwarciu wzmocnienie wzrośnie i wzmacniacz zostanie silnie przesterowany. Spowoduje to wyjście z klasy A i wzrost średniego prądu anodowego. Można w ten sposób uszkodzić lampę mocy, albo coś w jej okolicy
-
tszczesn
- moderator
Też prawda, ale na ogół to proste konstrukcje są, bez zbytniego zapasu wzmocnienia i tak się będą zachowywać.Piotr pisze:A ja dodam, że tylko jeżeli nie mają sprzężenia zwrotnego, albo jest ono płytkie.tszczesn pisze: Jako ciekawostkę mogę dodać, że wzmacniacze w klasie A można za to bezkarnie zwierać.
Inaczej przy zwarciu wzmocnienie wzrośnie i wzmacniacz zostanie silnie przesterowany. Spowoduje to wyjście z klasy A i wzrost średniego prądu anodowego.