czy można?

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

megabit pisze:Kurcze moze mi nie uwierzycie ale u mnie SE na 6P14P w gitarowcu, bez problemow znosi prace bez glosnika. Trafo gl. zaczyna grac jak glosnik ;]. Po wsadzeniu wtyku w kolumne, trafo pracuje jak zawsze.

Nie wiem, moze jakies pancerne ;]
Potwierdzam, też mi się zdarzyło wylutowanie kabla głosnikowego w czasie pracy z pełnym wysterowaniem. Nic złego się nie stało :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

tszczesn pisze: Jako ciekawostkę mogę dodać, że wzmacniacze w klasie A można za to bezkarnie zwierać.
A ja dodam, że tylko jeżeli nie mają sprzężenia zwrotnego, albo jest ono płytkie.
Inaczej przy zwarciu wzmocnienie wzrośnie i wzmacniacz zostanie silnie przesterowany. Spowoduje to wyjście z klasy A i wzrost średniego prądu anodowego. Można w ten sposób uszkodzić lampę mocy, albo coś w jej okolicy :roll:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Piotr pisze:
tszczesn pisze: Jako ciekawostkę mogę dodać, że wzmacniacze w klasie A można za to bezkarnie zwierać.
A ja dodam, że tylko jeżeli nie mają sprzężenia zwrotnego, albo jest ono płytkie.
Inaczej przy zwarciu wzmocnienie wzrośnie i wzmacniacz zostanie silnie przesterowany. Spowoduje to wyjście z klasy A i wzrost średniego prądu anodowego.
Też prawda, ale na ogół to proste konstrukcje są, bez zbytniego zapasu wzmocnienia i tak się będą zachowywać.