Oscyloskop

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

MarekSCO pisze: Ech... Śledzę "akcje" Teka na allegro :) Ale wiesz... Może tendencje się utrzymają i jakimś cudem wpadnie mi w łapy wkładka analizatora widma... Wtedy dokupię "skrzynkę" i wywalę OS150... Ale raczje nie wcześniej... Widziałem też tego Teka, którego kupił Ukaniu... O ile się nie mylę, to facet ( z Rzeszowa ? ) wystawił (wcześniej) jeszcze jednego z wkładką Y 4x400MHz za 1500PLN, ale nie zdążyłęm :(
Tak to ten sam, też zastanawiałem się nad tym większym ale to juz za duży statek, zresztą własnie nie ma sensu jechać z pasmem za dużo w górę bo i tak do układów w.cz analizator jest lepszy i wiecej powie o sygnale niż oscyloskop (no ale gdyby tak się trafił 7904 ...).
Też poluję na wkładki analizatorów do Teka ostatnio widziałem 7L13 za 3000zł ale to za drogo za tą analogową wkładkę, nawet jak na L14 za drogo.

Pozdrawiam Łukasz
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

:arrow: Ukaniu :)
Ukaniu pisze:Tak to ten sam, też zastanawiałem się nad tym większym ale to juz za duży statek, zresztą własnie nie ma sensu jechać z pasmem za dużo w górę bo i tak do układów w.cz analizator jest lepszy i wiecej powie o sygnale niż oscyloskop (...)
Ja tez tak wtedy pomyślałem i teraz trochę sobie w brodę pluję...
Pasował by mi taki.. Zwłaszcza, że do Rzeszowa mam 30 km w prostej linii... Ale jak to powiadają: "Mądry Polak po szkodzie"
Co do cen wkładek analizatorów, to kurcze... trochę drogo... Małe szanse, żeby spadły o połowę :(
http://cgi.ebay.de/Tektronix-Spektruman ... dZViewItem
Ech... Niedawno był na allegro analizator "o numer większy" od mojego... 492 :) Zauważyłeś go ? ;) Cena całkiem całkiem... ;)
Myślałem też o wersji dla ubogich, czyli radzieckich C1-99 a własciwie to konkretnie o C1-108 ( o ile pamiętam ) Ale te podobno straznie się sypią...
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
pierwszy

Post autor: pierwszy »

MarekSCO pisze: Bardzo mnie za to zapadł w pamięć Twój artystyczny profil w tym "lajtowym" Hamegu... Jakoś prowokująco na mnie działa ;)
Skrobnij coś o tym ustrojstwie może...
Juz tego modelu Hameg nie robi, chyba sprytnie sprzedali licencje.
Swiadczy o tym ludzaco podobny analizator, wszystko sie zgadza parametry tez.
http://www.allegro.pl/item180364887_ana ... f_vat.html
Jednak ten sprzet ma jedna powazna wade o ktorym musze wspomniec, nie jest moj, jest na wyposazeniu firmy gdzie pracuje :cry:
MarekSCO pisze: Co do rozważań nad generatorami z mostkiem Wigana i... Ogólnie filtrami/kształtowaniem_charakterystyki w układach m.cz. to proponuję się wstrzymać do czasu aż nam administracja skasuje "kącik audiofilski" ;)
Wiesz, że u podstaw wyznawanej przez owych fanatyków religii, leży założenie: "Im lepszej jakości elementy, tym lepsze efekty. Wpływ "myśli twórczej" - pomijalny. Ilość preferowanych rozwiązań układowych - ograniczona" ;) Jeszcze gotowi się posiłkować naszym wątkiem w dowodzeniu tej tezy ;)
Moze tego nie bylo slychac, ale ugryzlem sie w klawiature nie podalem zadnych "modnych" op-ampow,
nie pisalem zeby stosowac kondensatory (np teflonowych) wlasnie dlatego zeby nie dac amunicji typu:
no widzicie na Triodzie tez sie nawrocili i slysza roznice pomiedzy Black Gate`em a ruskim teflonem :wink:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Również zastanawiam się nad analizatorem widma. Ciekawe na ile ułatwiłby mi życie przy układach m.cz. :roll:
Na razie radzę sobie "zwykłym" miernikiem zniekształceń. Teoretycznie daje to możliwość oceny rzędu alikwotów, ale z dokładnością podobną do wróżenia z fusów :?
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

jeśli stosujesz jakiś zwykły Polski PMZ to pewnie lepsza będzie zwykła karta muzyczna z PC, moja zintegrowana z płytą pozwala na próbkowanie 192kHz 16 bit, co nie jest jakeś zachwycające jednak lepsze od pomiarów PMZtami. Problem to separacja mas komputera i układu mierzonego. Np na jakimś transformatorku.

Pozdrawiam Łukasz
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

A to do czego najbardziej przydaje się Tektronix
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

mascka pisze:Moze tego nie bylo slychac, ale ugryzlem sie w klawiature (...)
Było słychać ;) Tylko przeczytałem dzisiaj wątek w którym koledzy nabijają się z testów kabli zasilajacych przeprowadzonych przez audiofilów i mnie załamało... Zazdroszczę erudycji tym "poetom techniki" i tyle... (Audiofilom oczywiście)...
Jeśli przyjąć porównanie zakresu częstotliwości w jakim oni słyszą ("uchem a nie oscyloskopem" - to cytat)... do tego, w którym Twoja sonda ma ch-ę "płaską jak deska" ;) Jako wyraz pewnej "ciasnoty umysłowej" to... Ech... Zarejestrowałem sie na jakimś forum audiofilskim z myślą, że będe miał ubaw jak zacznę z nimi dyskutować. Ale po prostu - pokonali mnie jeszcze przed walką :)
Ukaniu pisze:Np na jakimś transformatorku.
Np takim jak na zdjeciu ?
Ukaniu pisze:A to do czego najbardziej przydaje się Tektronix
Mam na wyposarzeniu pracowni dokładnie taki sam model :)
Tylko nie mogę go sfotografować bo sie zaszył gdzieś :)
Ostatnio zmieniony pt, 6 kwietnia 2007, 00:04 przez MarekSCO, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Piotr pisze:Również zastanawiam się nad analizatorem widma. Ciekawe na ile ułatwiłby mi życie przy układach m.cz.
Ja w swoim geofonie i hydrofonach stosuję analizator, taki o którym pisze Ukaniu (zwykła karta muzyczna). Przydaje się głównie do zobacznia na bogatym w zakłócenia tle, sygnału użytecznego, którego uchem byś już nie wyłowił... Przynajmniej moim, nieaudiofilskim ;)
Dodatkowo nie do pogardzenia jest możliwość rejestracji pomiarów w celu późniejszego porównania...
Wydaje mi się, ze taki analizator do zastosowań audio byłby najodpowiedniejszy... A już na pewno najtańszy ;)
Aaaa... Najczęściej używam programu Spectrum Lab ver 2.6
Ostatnio zmieniony pt, 6 kwietnia 2007, 23:20 przez MarekSCO, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Zaryzykuje, mimo ze juz kiedys od moderatora dostalem ( no moze nie ad personam)
reprymende za faworyzowanie kociarstwa na forum technicznym,
pokazac moj organiczny przyrzad pomiarowy.
Na pierwszym zdjeciu zaraz po kalibracji, natomiast drugie podczas mierzenia dlugosci fal.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

No tośmy się dobrali :D
Pozdrawiam
atom
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: atom »

- eee, to widzę, że kociarze rządzą!
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Odbiegając od kociego tematu ;-)

Pomiar małych zniekształceń za pomocą karty dźwiękowej i PMZta może byc ciekawy gdy podłączyć wyjście po filtrze w PMZ do wejścia karty muzycznej ...
Wystarczy się teraz odnieść do wzmocnienia i mamy gotowy pomiar o bardzo dużej dynamice bez wnoszenia dodatkowych znieksztaceń intermodulacyjnych we wzmacniaczach karty z podstawowoą, która już jest wycięta. W dodatku nie potrzeba dodatkowych wzmacniaczy :-)
Ja co prawda robię tak z HP334A ale PMZ też ma to wyjście.

No bo jeśli wytłumić podstawową o 60dB o tyle można podnieść resztę do góry, co daje niesamowite możliwości pomiarowe - zwiększające czułość na sygnały harmonicznych 1000x. Zakładając, że miernik jest liniowy i niskoszumny :]

Pozdrawiam Łukasz
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

A masz moze dokumentację jakąś tego polyskopu ?
Bo ktoś na allegro właśnie sprzedaje podobne cacko...
Byłbym wdzięczny za krótką charakterystykę, jeśli nie sprawiłoby Ci to kłopotu :)
Ten z allegro wygląda tak:
http://allegro.pl/item183088137_wobulos ... od_ss.html
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Ja mam Polyskop 3 - tranzystorowy, podzielony na zakresy w opcjach obsadzenia generatorów do 400 lub 1GHz.
1 i 2 są w pełni lampowe. 2 ma szerszy zakres częstotliwości ZTCP do
1.2GHz. Ich zalety to dość szerokie pasmo przestrajania pojedynczych zakresów (3 tranzystorowe ma je bardziej poszatkowane). Dopiero 4 i wyżej ma jeden pełny zakres (działa na zasadzie w lokalnych generatorów znacznie ponad f wy.)
Dokumentację mam tylko do 3 i to dość opasłą. Nijak się ona nie ma do 1 i 2 więc się nie przyda. Wiem gdzie jest dokumentacja od starszych może kiedyś zrobię ksero jak będę przy okazji.
1 i 2 nie mają logarytmicznych detektorów wewnętrznych. 3 może mieć z racji wkładek z opcjami (różne sondy i detektory).
Pracowałem kiedyś przyciśnięty koniecznością na 2 i miło ją wspominam w zimowe kilka wieczorów :-) chyba ze 300W grzeje. 1i 2 Ciekawie skonstruowane przestrajanie obwodów rezonansowych za pomocą podmagnesowanych zewnętrznie rdzeni ferrytowych. w 2 najwyższy zakres (1GHz) zrobiony jako częśc oscylatora współosiowego sprzężonego z lampą mikrofalową przestrajany ZTCP wibrującą okładką kondensatora zamykającego linię :-) Heheh nie wiem czy nie mylę z jednym sprzętem z NRD ale chyba nie :-)

Pazdrawliaju
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Dzięki za opis. Wiem już teraz mniej więcej "czym to się je" ;) Kserowanie dokumentacji nie jest konieczne ;) Twój opis własciwie wszystko wyjaśnia.
Ukaniu pisze:Ciekawie skonstruowane przestrajanie obwodów rezonansowych za pomocą podmagnesowanych zewnętrznie rdzeni ferrytowych.
W jednym z "Radio Elektroników" z lat 80` był opis odbiornika komunikacyjnego z oscylatorem lokalnym przestrajanym właśnie w ten sposób... Podobno bardzo małe szumy to ma... Napaliłem się i zmajstrowałem sobie takie coś ( tzn sam oscylator z układem przestrajania ) ale efekty były o ile pamiętam raczej mizerne... Ale jak będę miał czas to wrócę do tego pomysłu :)
Chyba nie będę tego licytował. Duży trochę a ja miejsca nie mam w pracowni zbyt wiele. Chociaż grzejnik by się przydał ;)

A co koledzy powiecie na to :
http://allegro.pl/item182373088_oscylat ... ownik.html
Pozdrawiam