Ciche zmiany?

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Ciche zmiany?

Post autor: Piotr »

Widzę drobne zmiany na forum w organizacji działów. Domyślam się, że nie było sensu o nich informować, gdyż i tak wszyscy zauważą :)
Pewnie wymagały dosyć żmudej pracy, ale efekt uważam za dobry.

ps. Czy to może przymiarki do większej reorganizacji? (chodzi, rzecz jasna o kącik) :idea: :?:
admin
administrator

Post autor: admin »

Witam
Informacja o tych zmianach miała się ukazać w momencie uporządkowania postów w dziale Poszukuje - trwało to parę dni.

Wracając do rzeczy - dział Poszukuję został włączony do działu Kupię, którego nazwa została zmieniona na Poszukuję/Kupię. Ta zmiana została spowodowana dwoma powodami:

- analiza zawartości wykazała, że dział Poszukuję w zasadzie nie różni się od działu Kupię - z tego powodu połączenia dokonałem bez forumowych konsultacji - sprawa po prostu wydawała się oczywista,

- jest to pierwszy krok w kierunku zrobienia coś z układami gitarowymi i głośnikami, o które część Użytkowników się upomina. Skomasowanie dwóch działów pozwoli na dodanie nowego bez wynikowego zwiększenia liczby działów na Forum. W ten sposób prawdopodobnie stanie się możliwe pogodzenie konieczności dodania nowego działu sygnalizowane przez jednych z uniknięciem niebezpieczeństwa "wydłużania" Forum, przed czym ostrzegają drudzy.

Nadal pozostaje kwestia powiązania układów gitarowych i głośników., oraz określenia się w "Kąciku". Liczę na konstruktywną dyskusję :)
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.
Jeżeli chodzi o głośniki to chyba najsensowniej byłoby je wcisnąć w Transformatory i utworzyć dział "Transformatory i głośniki". Nie widzę sensu rozdrabniania forum na układy gitarowe. Po prostu są od tego "Układy i urządzenia". Co najwyżej można wpisać w komentarzu gitarowce. Chyba że z kącika audiofilskiego utworzyć "Gitarowce i audio" razem.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

ufoglonojad pisze:Nie widzę sensu rozdrabniania forum na układy gitarowe. Po prostu są od tego "Układy i urządzenia". Co najwyżej można wpisać w komentarzu gitarowce. Chyba że z kącika audiofilskiego utworzyć "Gitarowce i audio" razem.
A ja widzę. Te układy (gitarowe znaczy) są zupełnie inne od reszty i w pełni zasługują na oddzielne forum, byłby to jedyny dział którego bym nie czytał zresztą :)
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
Jeżeli już tworzyć nowy dział gitarowców, to myślę że powinny być one kontrą do układów audio. Myślę, że umiejscowienie ich razem mogłoby potencjalnie powstrzymać dużo audiofilskiego bełkotu (tak jak to teraz ma miejsce w Kąciku audiofilskim). Dział ten mógłby stać się "nieco" bardziej merytoryczny.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Powtórzę swoją propozycję, którą przedstawiłem w kąciku.

Sugeruję przemianowanie kącika audiofilskiego na dział "układy audio/gitarowe/nagłośnieniowe/estradowe" i postawienie go obok działu "układy i urządzenia". W pierwszym znalazłoby się miejce dla wszystkich peryferyjnych głośników, gramofonów itp, które na razie walają się po innych działach, natomiast w starych układach zostałyby wszelkie urządzenia pomiarowe, impulsowe, w.cz. i inne nie zajmujące się wypluwaniem dźwięku.
Dotychczasowa zawartość kącika zostałaby rozdzielona między nowym działem, a koszem po odpowiednim odfiltrowaniu.

Wiem, że to masa roboty dla Admina i ryzyko różnych sporów, ale uważam że warto. Coś w końcu z tym fantem trzeba zrobić, a chyba im wcześniej, tym lepiej :roll:
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

No nie wiem.
Te głośniki w moim odczuciu nie bardzo pasują do układów... Wydaje mi się jednak, że lepsze miejsce dla nich będzie w transformatorach, gdyż te dwie rzeczy niejako bardziej są powiązane ze sobą.
Alek

Post autor: Alek »

Zacznę pół żartem: Jestem za możliwie dobrym "spuszczeniem wody" w kąciku. Trzeba szczególnie dobrze czyścić pod obrzeżem :idea: .
Cenne wątki- jak np. znany "nie dajcie się zwariować" proponuję przykleić w nowo utworzonym dziale "układy audio"-podobnie jak sugeruje Piotr.
Rzeczywiście, celowe wydaje się wydzielenie do tego działu postów z działu "układy i urządzenia".
Faktem bowiem niezaprzeczalnym jest, że dział "układy i urządzenia" jest najsilniej obciążony, wobec czego czyta się mało wygodnie.

Nie warto chyba mnożyć działów i wydzielać głośników, tylko zamieścić je razem z transformatorami. Propozycje takie pojawiały się już dawniej.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Alek pisze:Zacznę pół żartem: Jestem za możliwie dobrym "spuszczeniem wody" w kąciku. Trzeba szczególnie dobrze czyścić pod obrzeżem Idea .
Proponuję czyszczenie przeprowadzić z pominięciem kosza...
Tzn "kremację" wątków...
Co do "Układy i urządzenia"...
Proponuję rozważyć lokalizację dla wątków dotyczących aparatury i technik pomiarowych...
Może strumień danych na ten temat skierować do "Lampy dla początkujących i nieśmiałych" ? ( Odpowiedni "drogowskaz" w opisie działu ) ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Alek pisze:Nie warto chyba mnożyć działów i wydzielać głośników, tylko zamieścić je razem z transformatorami.
Wydaje mi się, że lepsze będzie wrzucenie głosników do "audio".
W końcu głośniki z założenia odtwarzają dźwięki, a transformatory stanowią bardzo szerokie zagadniene. Poza tym transformatory z głośnikami z naszego punktu widzenia mają mało wspólnego. W wypadku głośników najczęściej zajmujemy się zastosowaniem gotowych produktów i wyposażaniem ich w obudowy i zwrotnice. Jak na razie nie widziałem, żeby ktoś z naszego forum zajmował się konstruowaniem samych przetworników :roll:
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Panowie, w zasadzie padło tu kilka bardzo ciekawych (w moim odczuciu) propozycji zmian. Podoba mi się pomył włączenia wypowiedzi dotyczących aparatury i technik pomiarowych do działu "Lampy dla początkujących i nieśmiałych". Tematyka pomiarów stanowi bowiem podstawy elektrotechniki i trudno bez niej zajmować się konstruowaniem jakichkolwiek urządzeń elektronicznych. Również pomysł Piotra, polegający na umieszczeniu głośników we wspólnym dziale audio, uważam za słuszny. Trudno bowiem rozdzielić głośniki od wzmacniaczy.
A kącik audiofilski warto rzeczywiście posprzątać dość radykalnie (zgodnie z sugestią Marka, czyli z pominięciem kosza, bo szkoda miejsca na serwerze). Dział audio można by nazwać "kącikiem audio" ;)

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Piotr pisze:(...) Jak na razie nie widziałem, żeby ktoś z naszego forum zajmował się konstruowaniem samych przetworników Rolling Eyes
Widziałeś ;)
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Piotr pisze:Jak na razie nie widziałem, żeby ktoś z naszego forum zajmował się konstruowaniem samych przetworników :roll:
I na to może w końcu znajdzie się czas :wink:
Po prostu wydaje mi się że głośniki i układy audio to są jakby odrębne rzeczy. Zresztą i tak układy audio będą dość mocno obciążone i jeszcze te głośniki tam wrzucać?
A co z gitarowcami? Też do układów audio?
Romekd pisze:Również pomysł Piotra, polegający na umieszczeniu głośników we wspólnym dziale audio, uważam za słuszny. Trudno bowiem rozdzielić głośniki od wzmacniaczy.
Zgodzisz się, że trudno także rozdzielić transformatory od wzmacniaczy :wink:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

:arrow: ufoglonojad
Niestety, nie zgadzam się z Tobą, gdyż:
ufoglonojad pisze:Po prostu wydaje mi się że głośniki i układy audio to są jakby odrębne rzeczy.
A mnie właśnie wydaje się, że każdy głośnik z definicji jest urządzeniem przeznaczonym do audio [łac. słucham ;) ]
ufoglonojad pisze:Zresztą i tak układy audio będą dość mocno obciążone i jeszcze te głośniki tam wrzucać?
Dlatego tam, że gdzieś trzeba, a tam będzie najbardziej na miejscu.
ufoglonojad pisze:A co z gitarowcami? Też do układów audio?
Sugerowałem wyraźnie dział dźwiękowy, w którym mieściłyby się urządzenia do odtwarzania muzyki w domu, wzmacniacze i głośniki gitarowe oraz sprzęt estradowy, czyli wszelkiej maści nagłośnienie.
ufoglonojad pisze:Zgodzisz się, że trudno także rozdzielić transformatory od wzmacniaczy :wink:
Ależ transformatory stosuje się w wielkiej rozmaitości urządzeniach, które z dźwiękiem nic wspólnego nie mają. Nie widzę łączności pomiędzy np. transfotmatorem Tesli, a obudowami głośnikowymi, czy wzmacniaczami m.cz. :roll:
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Piotr pisze:
ufoglonojad pisze:Zgodzisz się, że trudno także rozdzielić transformatory od wzmacniaczy :wink:
Ależ transformatory stosuje się w wielkiej rozmaitości urządzeniach, które z dźwiękiem nic wspólnego nie mają. Nie widzę łączności pomiędzy np. transfotmatorem Tesli, a obudowami głośnikowymi, czy wzmacniaczami m.cz. :roll:
Hmmm... Ale na tym forum generalnie w większości są transformatory głośnikowe i sieciowe. A skoro transformatory głośnikowe to i głośniki (pierwsze skojarzenie) - dość często pada pytanie: co to za trafo TG... i co mogę do niego podłączyć?
A swoją drogą ja nie widzę łączności między wzmacniaczami a obudowami głośnikowymi.

P.S.
Jeżeli chodzi o te gitarowce to sprawa chyba się wyjaśniła i nie ma wątpliwości gdzie je dać. Natomiast jeżeli chodzi o umiejscowienie głośników, chyba trzeba będzie utworzyć ankietę. Niech forumowicze zgłosują. Przyjmę do widomości wybór tłumu :)