Witam
Złapałem ostatnio na paśmie 49m chińskie radio nadające po polsku i co niezłe gość nawet nieźle gadał po polsku, czuć chiński akcent i troche tak jak bym był na stadionie dziesięciolecia. Gada troche podobnie jak Benedykt 16...tylko z chińskim akcentem. I po co to się uczyć języka jak chńczycy i niemcy się uczą polskiego. Sygnał odebrałem na odbiorniku RADMOR 5422 na paśmie 49m. Na skali wskaźnik wysterowania jest na punkcie 12. Audycję odbrałem o godzinie 21 w poniedziałek.
W sumie trochę zmartwię Cię, to nic nowego że odebrałeś tę stację Na temat stacyj nadających po polsku trwała niegdyś dyskusja na forum. Swoją drogą fajnie jest posłuchać czasem tej stacji, można sie uśmiać z tego akcentu a i ich wypowiedzi nieźle zalatują komunizmem... Kiedyś, jakieś 5 lat wstecz łapałem na średnich Głos Ameryki (po 22 po polsku), fajną muzykę grali ale już teraz chyba nie nadają po naszemu.
Głos Ameryki a raczej Radio Wolna Europa czy też Radio Swoboda nadal nadaje. Mają też swoje stacje TV. Całkiem sporo na nasz rejon świata. Tylko medium już inne - sat digital. Niestety w stylu amerykańskich dosyłów - tj kanał stereo gdzie każdy z kanałów to inna stacja radiowa czyli na niektórych tunerach uciążliwe w odbiorze.
Natomiast na średnich falach można np. odebrać po polsku Radio Białoruś. Bardzo starają się być mili dla Polaków - serio....
Digital sat - niestety mocno na wschód trzeba nastawić talerz....
STUDI pisze:
Natomiast na średnich falach można np. odebrać po polsku Radio Białoruś. Bardzo starają się być mili dla Polaków - serio....
Właśnie kiedyś złapałem wieczorem coś takiego, odbiór na moim Pionierku był super! Ale nie wiem w jakich godzinach nadają.
STUDI pisze:
Właśnie kiedyś złapałem wieczorem coś takiego, odbiór na moim Pionierku był super! Ale nie wiem w jakich godzinach nadają.
Chińskie Radio Międzynarodowe na falach krótkich nadaje swoje audycje z Francji, no i nic dziwnego, że ich dobrze słychać, bo moc nadajnika to 500 kW. Poza tym w zakresie fal średnich z dwóch nadajników: z Litwy (150 kW) i Albani (500 kW). A wykaz stacji (AM) nadających audycje po polsku można znaleźć tu: http://radiopolska.pl/wykaz/ampolska.php
Pozdrawiam
----
TEFAG SUPER 150W/III, VEF Baltika M-254, PHILIPS PHILLETA 311 de Luxe i inne
Stronka którą podał kolega wyżej naprawdę warta uwagi tylko mam jedno ALE!
963 MW Twoje Radio Lubliniec / Radio Katowice Lubliniec *Ciepłownia* CZS SLK 0,1 (6)
1080 MW Radio Racja RCN Częstochowa *Koszęcin* CZS SLK 350 2100-2300
według wykazu powinienem słyszeć te stacje w Częstochowie (gdzie mieszkam) ale ja nigdy nie złapałem takich stacji! O co tu chodzi? W ogóle na średnich swego czasu łapałem tylko i wyłącznie Polskie radio Bis ale innych, regionalnych nigdy... Jak to możliwe? Mam złe radyjo?
Po pierwsze to wykaz koncesji. Nadawce może ale nie musi nadawać.
Po drugie są to stacje małej mocy (poniżej 1kW a głównie tylko 100W) w porównaniu z dawnymi nadajnikami PR na falach średnich. Zdaje się że współdzielą częstotliwość z innymi zagranicznymi nadawcami. Dodając obecnie duży poziom zakłóceń to po za wspominanymi miastami raczej ciężko je będzie odebrać.
tszczesn pisze:
marcin_oizo pisze:
STUDI pisze:
STUDI pisze:Po pierwsze to wykaz koncesji. Nadawce może ale nie musi nadawać.
Po drugie są to stacje małej mocy (często jest to 1kW) w porównaniu z dawnymi nadajnikami PR na falach średnich. Zdaje się że współdzielą częstotliwość z innymi zagranicznymi nadawcami. Dodając obecnie duży poziom zakłóceń to po za wspominanymi miastami raczej ciężko je będzie odebrać.
1kW to znów nie tak mało, do Lublińca mam 25km a do Koszęcina też coś koło tego ale nigdy nie udało mi się złapać "polskiego gadania" na tych częstotliwościach. Dziwne to wszystko