Tu chiń skie rad io miedzy na rodow nada je my wia do mos ci

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ximian
250...374 postów
250...374 postów

Tu chiń skie rad io miedzy na rodow nada je my wia do mos ci

Post autor: ximian »

Witam
Złapałem ostatnio na paśmie 49m chińskie radio nadające po polsku i co niezłe gość nawet nieźle gadał po polsku, czuć chiński akcent i troche tak jak bym był na stadionie dziesięciolecia. Gada troche podobnie jak Benedykt 16...tylko z chińskim akcentem. I po co to się uczyć języka jak chńczycy i niemcy się uczą polskiego. :D Sygnał odebrałem na odbiorniku RADMOR 5422 na paśmie 49m. Na skali wskaźnik wysterowania jest na punkcie 12. Audycję odbrałem o godzinie 21 w poniedziałek.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

W sumie trochę zmartwię Cię, to nic nowego że odebrałeś tę stację :roll: Na temat stacyj nadających po polsku trwała niegdyś dyskusja na forum. Swoją drogą fajnie jest posłuchać czasem tej stacji, można sie uśmiać z tego akcentu a i ich wypowiedzi nieźle zalatują komunizmem... Kiedyś, jakieś 5 lat wstecz łapałem na średnich Głos Ameryki (po 22 po polsku), fajną muzykę grali ale już teraz chyba nie nadają po naszemu.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
_idu

Post autor: _idu »

Głos Ameryki a raczej Radio Wolna Europa czy też Radio Swoboda nadal nadaje. Mają też swoje stacje TV. Całkiem sporo na nasz rejon świata. Tylko medium już inne - sat digital. Niestety w stylu amerykańskich dosyłów - tj kanał stereo gdzie każdy z kanałów to inna stacja radiowa czyli na niektórych tunerach uciążliwe w odbiorze.

Dane: pozycja: 13'0E, satelita: Hobrird 8, częstotliwość: 12226MHz, polaryzacja: V, symbol rate: 27500, FEC: 3/4.

Możesz sobie sprawdzić ile nadają na tejże stronce: http://www.lyngsat.com/hb8.html

Natomiast na średnich falach można np. odebrać po polsku Radio Białoruś. Bardzo starają się być mili dla Polaków - serio....
Digital sat - niestety mocno na wschód trzeba nastawić talerz....
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

STUDI pisze: Natomiast na średnich falach można np. odebrać po polsku Radio Białoruś. Bardzo starają się być mili dla Polaków - serio....
Właśnie kiedyś złapałem wieczorem coś takiego, odbiór na moim Pionierku był super! Ale nie wiem w jakich godzinach nadają.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

marcin_oizo pisze:
STUDI pisze: Natomiast na średnich falach można np. odebrać po polsku Radio Białoruś. Bardzo starają się być mili dla Polaków - serio....
Właśnie kiedyś złapałem wieczorem coś takiego, odbiór na moim Pionierku był super! Ale nie wiem w jakich godzinach nadają.
O 22.30 naszego czasu, w okolicach 1450kHz
wste
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: wste »

Chińskie Radio Międzynarodowe na falach krótkich nadaje swoje audycje z Francji, no i nic dziwnego, że ich dobrze słychać, bo moc nadajnika to 500 kW. Poza tym w zakresie fal średnich z dwóch nadajników: z Litwy (150 kW) i Albani (500 kW). A wykaz stacji (AM) nadających audycje po polsku można znaleźć tu: http://radiopolska.pl/wykaz/ampolska.php

Pozdrawiam
----
TEFAG SUPER 150W/III, VEF Baltika M-254, PHILIPS PHILLETA 311 de Luxe i inne
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Stronka którą podał kolega wyżej naprawdę warta uwagi tylko mam jedno ALE!
963 MW Twoje Radio Lubliniec / Radio Katowice Lubliniec *Ciepłownia* CZS SLK 0,1 (6)
1080 MW Radio Racja RCN Częstochowa *Koszęcin* CZS SLK 350 2100-2300
według wykazu powinienem słyszeć te stacje w Częstochowie (gdzie mieszkam) ale ja nigdy nie złapałem takich stacji! O co tu chodzi? W ogóle na średnich swego czasu łapałem tylko i wyłącznie Polskie radio Bis ale innych, regionalnych nigdy... Jak to możliwe? Mam złe radyjo?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
_idu

Post autor: _idu »

Po pierwsze to wykaz koncesji. Nadawce może ale nie musi nadawać.
Po drugie są to stacje małej mocy (poniżej 1kW a głównie tylko 100W) w porównaniu z dawnymi nadajnikami PR na falach średnich. Zdaje się że współdzielą częstotliwość z innymi zagranicznymi nadawcami. Dodając obecnie duży poziom zakłóceń to po za wspominanymi miastami raczej ciężko je będzie odebrać.

tszczesn pisze:
marcin_oizo pisze:
O 22.30 naszego czasu, w okolicach 1450kHz
1170 kHz....
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

STUDI pisze:Po pierwsze to wykaz koncesji. Nadawce może ale nie musi nadawać.
Po drugie są to stacje małej mocy (często jest to 1kW) w porównaniu z dawnymi nadajnikami PR na falach średnich. Zdaje się że współdzielą częstotliwość z innymi zagranicznymi nadawcami. Dodając obecnie duży poziom zakłóceń to po za wspominanymi miastami raczej ciężko je będzie odebrać.
1kW to znów nie tak mało, do Lublińca mam 25km a do Koszęcina też coś koło tego ale nigdy nie udało mi się złapać "polskiego gadania" na tych częstotliwościach. Dziwne to wszystko
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Radio Racja niedawno zrezygnowało z 1080 kHz z Koszęcina, po niecałym roku nadawania.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.