Wzmacniacz gitarowy HADES

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów

Wzmacniacz gitarowy HADES

Post autor: MKramer »

Witam,

Kupiłem niedawno na Allegro wzmacniacz gitarowy o nazwie HADES. Z napisów odczytanych z niego wynika, że wyprodukowany był w roku 1978. Jeszcze go nie podłączyłem, na razie sprawdzam go "na sucho", ale prezentuje się zupełnie dobrze. Jest to typowy układ PP na dwóch EL34 i stopniu sterującym na ECC83. Ma dwa wejścia, z których jedno ma dodany prosty układ na trzech tranzystorach małej mocy z napisem Tremolo na płytce drukowanej.
Generalnie sposób montażu i wykonania obwodów drukowanych jest bardzo profesjonalny - wygląda jak fabryczny, ale wydaje mi się, że jest to wytwór jakiegoś elektronika-muzyka, bo w Internecie nie znalazłem żadnej wzmianki o takim wzmacniaczu.

Pozdrawiam

Mariusz
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Pochwalisz sie jakimiś zdjęciami albo chociażby linkiem do aukcji?
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów

Faktycznie - ten PARABOL jest trochę podobny do mojego HADESa. Płytka drukowana pod ECC83 wygląda nawet na identyczną.
Ja jednak nie zamierzam robic aż tak generalnego remontu - w sumie nie widze potrzeby. Oprócz wszechobecnego kurzu nie ma żadnych oznak uszkodzeń i przegrzania elementów. Namierzyłem tylko jeden urwany kabelek. Zastrzeżenia miałbym tylko do kabli zasilających obwody żarzenia lamp mocy. Toż dwie EL34 ciągną około 3A, a ktoś zastosował cieniutkie kableki. Ale w sumie to drobiazg.
Potrzeba mi tylko chwilki czasu - a z tym gorzej.

Mam przy okazji pytanie - może ktoś z Was potrafiłby mi udzielić szybkiej i konkretnej odpowiedzi na mój problem:
Posiadam głośnik gitarowy TONSIL GD30/50 (z czasów PRL) i chciałbym go zastosować do gitary basowej. Pytanie brzmi - jaką powina mieć objętość i jakiego być typu (bass reflex, otwarta, itp.) obudowa głośnika?

Pozdrawiam

Mariusz
Awatar użytkownika
Fishdick
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Fishdick »

MKramer pisze:Faktycznie - ten PARABOL jest trochę podobny do mojego HADESa. Płytka drukowana pod ECC83 wygląda nawet na identyczną.
Przyłączam się do prośby Jethro Tulla. Mógłby Pan "zarzucić" fotkami wnętrza wzmacniacza? Chciałbym porównać go z moim wynalazkiem.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

O ile mnie wzrok nie myli, to na Hadesie widnieje nazwa firmy Parabol.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów

och - jaki ja mało spostrzegawczy jestem. Faktycznie - ten sam producent.
No to pewnie wzmacniacze te - oprócz wyglądu - wiele się nie różnią.
Zdjęcia pokażę wkrótce.

pozdro

Mariusz
Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów

Dziś uruchomiłem gada...
Wymieniłem uszkodzone potencjometry, przylutowałem oderwane kabelki i fru...
Na początku trochę mnie przestraszył, gdyż przez nieuwagę nie skotrolowałem w porę ujemnego napięcia siatek i jedna z lamp EL34 po prostu zaświeciła na czerwono, ale myślę że w porę wzmacniacz wyłączyłem... Ciekawe czemu tylko jedna lampa chciała konieczne się stopić w środku, a nie obie?
Efekt audiowizualny przedni - dobrze że na początek założyłem dwie stare i wysłużone EL-ki.
W każdym razie po kontroli napięć okazało się, że przy napięciu anodowym równym 480V (sporo...), napięcie siatki wynosiło tylko -15V. Aż dziw że wmacniacz sam nie odfrunął...
Podczas regulacji ustawiłem je na -40V.
Cóż mogę powiedzieć - wzmacnicz jest w pełni sprawny, tylko niektóre potencjometry trzeszczą i nie zauważyłem działania efektu tremolo - ale efekt ten nie jest mi do niczego potrzebny.

Mam jeszcze taki pomysł, aby zmodyfikować regulację BIASu lamp mocy tak, aby był on regulowany niezależnie dla każdej z lamp. Następnie regulacje przeprowadzałoby się tak, aby prądy anodowe dla lamp EL34 były takie same. W ten sposób można by przyjąć, że para lamp została zestrojona optymalnie. Jak myślicie- ma to sens?

Oczywiście czeka mnie też wymiana panelu przedniego. Ten obecny nie wygląda interesująco.

W sumie cieszę się z tego nabytku.

Zdjęcia wkrótce

Mariusz
Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów

Obiecane zdjęcia....
Awatar użytkownika
Fishdick
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Fishdick »

Czy mógłbym Pana prosić o podanie rezystancji zaznaczonych na zdjęciu potencjometrów i rezystora ?
Obrazek
gilong
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: gilong »

czy tam w orginale nie bylo 4 el34? wtedy pasowala by moc 100watt i wyjasnily by sie te 2 dziury kolo el34
Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów

1. Zielony rezystor przy lampie - 470ohm / 8W
2. potencjometr BIASu - 100k/B
2. potencjometr drutowy - odbrumiacz dla lamp ECC - 100ohm / 0,5W

Odpowiadając na pytanie powyżej - wydaje mi się, że było wspólne chassiss dla wzmacniaczy 50W i 100W, gdyż mój egzemplarz nie był przerabiany. Przynajmniej nic o tym nie świadczy.

pozdrawiam

Mariusz
Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów

Odświeżam stary wątek, bo metodą "reverse engineering" narysowałem schemat wzmacniacza. Może kiedys się komuś przyda.
Przy okazji mam pytanie. Czy w zasilaczu przy szeregowo połączonych kondensatorach nie powinno być rezystorów - powiedzmy 100k - równolegle do tychże kondensatorów, celem ustalenia potencjału na nich (w połowie)?
Przy obecnej dość dziwnej konfiguracji, napięcie wcale nie musi dzielić się na pół.
Gdyby ktoś z Was miał jeszcze jakieś wątpliwości co do schematu, to jeszcze jest szansa jego weryfikacji. Za parę dni preamp idzie do przeróbki i nie będzie już takiej możliwości.

Wyjaśnijcie mi także, dlaczego drugie stopnie preampów mają wspólny obwód katodowy? Czemu to służy?
Ostatnio zmieniony śr, 7 listopada 2007, 22:35 przez MKramer, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Pewnie zwykłe, nieszkodliwe uproszczenie układu. Lampy mają ten sam punkt pracy i raczej nie robi to większego problemu.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!