Z góry dzięki za odp

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Po prostu przy małych rezystancjach i małych pojemnościach następuje obcinanie dołu pasma przenoszenia bo tworzy sie prosty filtr górnoprzepustowy. Tak więc przy zmniejszaniu rezystancji Rs korzystne jest zwiększenie pojemności Cs aby nie nastąpiło zwiększanie się dolnej częstotliwości granicznej. Inna sprawa że na moje oko te 39 nF to i tak troche mało (to już praktyka konstruktorskaPytanko - co do cytatu. Czemu chcesz powiększyć Cs zmiejszając Rs ?? Jakis wzór czy poprostu praktyka konstruktorska Smile ??
http://ecclab.com/elektro-nowy pisze:Forum coś ostatnio mniej chętne do pomocy. Ja próbuję się dowiedzieć mniej więcej tego samego tutaj, tyle że na etapy i na razie to głos wołającego na puszczy.
1M0 i 39nF daje częstotliwość graniczną 4Hz !!!!. Pomijam trafo głośnikowe, możliwości ucha , masz zestawy głośnikowe które maja taką dolną częstotliwość przenoszenia?gachu13 pisze:Po prostu przy małych rezystancjach i małych pojemnościach następuje obcinanie dołu pasma przenoszenia bo tworzy sie prosty filtr górnoprzepustowy. Takwięc przy zminiejszaniu rezystancji Rs kożystne jest zwiększenie pojemności Cs aby nie nastąpiło zwiększanie się dolnej częstotliwości granicznej. Inna sprawa że na moje oko te 39 nF to i tak troche mało (to już praktyka konstruktorskaPytanko - co do cytatu. Czemu chcesz powiększyć Cs zmiejszając Rs ?? Jakis wzór czy poprostu praktyka konstruktorska Smile ??)
Do układu próbnego proponuje RS=500kOhm i Cs=100-220nF
Od przybytku głowa nie boli100n i 500k dają 3,2Hz. Nawet subwoofery nie przenoszą takich basów.
- z całym szacunkiem - ale podane wartości elementów w kontekście stałej RC dają wartość 25,64Hz, a 500k i 100nF dla odmiany 20HzSTUDI pisze: 1M0 i 39nF daje częstotliwość graniczną 4Hz !!!!. Pomijam trafo głośnikowe, możliwości ucha , masz zestawy głośnikowe które maja taką dolną częstotliwość przenoszenia?
100n i 500k dają 3,2Hz. Nawet subwoofery nie przenoszą takich basów.