zakłócenia audio

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

zakłócenia audio

Post autor: jethrotull »

Mam pytanie o pewną ciekawostkę. Dlaczego w starych telewizorach (ale też np. w moim tunerze w postaci karty PCI), nawet tych czarno białych pojawiają się zakłócenia audio kiedy ekran wyświetla jakąkolwiek czerwoną plamę?
Alek

Post autor: Alek »

czy masz tu na myśli tzw warkot fonii:> :?:
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Szczerze mówiąc to nie wiem czy "tak zwany" ale faktycznie, przypomina to warkot. Np. na zgrubsza biorąc niebiesko-zielonym tle pojawia się jaskrawoczerwony napis i telewizor zaczyna właśnie warczeć. Zaobserwowałem to np. na mojej Weli i na paru jeszcze innych odbiornikach.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

zdublowany post.
Ostatnio zmieniony pn, 19 lutego 2007, 12:49 przez jethrotull, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Źle zestrojona częstotliwość różnicowa fonii.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jestem zupełnie zielony w odbiornikach TV. Czy mogę prosić o opis dla lamerów?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Najczęściej zakłócenia fonii (występujące przy mocno kontrastowych obrazach) wynikają nie ze złego zestrojenia toru wzmacniacza różnicowej fonii, a ze złego zestrojenia wspólnego dla obu sygnałów (wizji i fonii) wzmacniacza p.cz. wizji. Niestety prawidłowe jego zestrojenie wymaga użycia kilku specjalistycznych przyrządów warsztatowych, np. wobuloskopu. Strojąc filtry na "oko" i "ucho" raczej nie uda się uzyskać optymalnych parametrów wzmacniacza p.cz., no chyba że ktoś będzie miał naprawdę dużo szczęścia.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Czasami takie objawy były przyczyną uszkodzenia-rozstrojenia elementów gówicy UHF/VHF.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Romekd pisze:Strojąc filtry na "oko" i "ucho" raczej nie uda się uzyskać optymalnych parametrów wzmacniacza p.cz., no chyba że ktoś będzie miał naprawdę dużo szczęścia.
Ja nie liczylbym na szczescie, strojac na "ucho" czy "oko" pcz mozna uzyskac zadowalajacy efekt na jednym programie,
ale odbierajac inna stacje dalej bedzie zle (albo jeszcze gorzej).
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Jedyne co można zrobić nie mając wobulatora to zestroić pcz. fonii(czyli różnicową 6.5MHz) ,,na ucho"(filtry na max. a detektor na zero) i regulować schodek fonii w pcz.wspólnej .Trzeba odszukać(tu niestety schemat)schodek fonii(jeśli pcz.38MHz-najczęściej-to schodek 31,5MHz ,często ta częstotliwość jest na schemacie przy tej cewce)i pokręcić rdzeniem(ale uwaga-zapamiętać położenie rdzenia i kręcić +/- 1obrót rdzenia).W TV Junost 402W już na gwarancji reklamacja dotyczyła ,,terkotu"fonii.Lekka regulacja schodka fonii(wkręcenie rdzenia ok.0,5 obrotu) radykalnie poprawiała fonię.Tylko generalna uwaga,zapamiętać położenie rdzenia i niewielki obrót:bez wobulatora większe działania NA PEWNO doprowadzą do pogorszenia zestrojenia.
_idu

Post autor: _idu »

jethrotull pisze:Szczerze mówiąc to nie wiem czy "tak zwany" ale faktycznie, przypomina to warkot. Np. na zgrubsza biorąc niebiesko-zielonym tle pojawia się jaskrawoczerwony napis i telewizor zaczyna właśnie warczeć. Zaobserwowałem to np. na mojej Weli i na paru jeszcze innych odbiornikach.
Podstawowa wada systemu różnicowej metody wydzielenia fonii. Jasne tło daje przebieg AM w postaci impulsów co 50Hz. W takim takcie jest zmodulowany przebieg FM fonii.... Nawet przy iliś tam dB tłumieniu AM w detektorze fazy i tak to przedostaje się do m.cz.