Transformatory jakieś tanie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Transformatory jakieś tanie
Czy ktoś zna tego producenta? http://www.allegro.pl/item164402482_2_t ... _6p3s.html . Czy można jakieś bliższe informacje?
-
- 625...1249 postów
-
- 250...374 postów
-
- 1250...1874 posty
-
- 3125...6249 postów
Kup te: http://www.allegro.pl/item164079752_tra ... 50_49.html
Połącz uzwojenia wtórne równolegle, naklej etykietkę i będziesz miał to samo.
Połącz uzwojenia wtórne równolegle, naklej etykietkę i będziesz miał to samo.
-
- 50...74 posty
-
- 625...1249 postów
-
- 50...74 posty
No tak ale na przykład Microlamp nawija trafa na karkasach dzielonych na dwie połowy i potem wiadomo, jeden w lewo, drugi w prawo itd... I nie ważne czy to ma być audio czy gitarowiec. Moim zdaniem tak właśnie powino być. Zastanawia mnie, czemu P. Ogonowski nie wykonuje swoich traf w ten sposób. Ale ja się tam nie znam za bardzo...ufoglonojad pisze: Transformatory tego typu składają sie z dwóch "równoważnych" uzwojeń (chyba widać na zdjęciach). Z reguły dostęp do tych uzwojeń jest na zaciskach z zewnątrz.
-
- 625...1249 postów
-
- 50...74 posty
-
- 625...1249 postów
Witam !
LUDZIE ! TRZYMAJCIE MNIE !
Zaraz odwiozą mnie do Tworek (zakład dla umysłowo i nerwowo chorych w pobliżu W-wy).
Ile razy można wałkować ten sam temat ???
Wyjaśniam:
1. do gitary nada się byle co, nawet sieciowy.
2. do Hi FI musi byś sekcjonowany i porządnie nawinięty, bo to zmniejsza indukcyjność rozproszenia, a więc pasmo od góry.
Duży rdzeń, nie jakieś TS 50, duża ilość zwojów daje dużą indukcyjność pierwotnego, co przekłada się na pasmo od dołu.
Poczytaj Williamsona, ile Henrów i mikrohenrów.
Na allegro też są oszuści i naciągacze, mnie też oszukali, opisałem to już kiedyś.
pzdr
LUDZIE ! TRZYMAJCIE MNIE !
Zaraz odwiozą mnie do Tworek (zakład dla umysłowo i nerwowo chorych w pobliżu W-wy).
Ile razy można wałkować ten sam temat ???
Wyjaśniam:
1. do gitary nada się byle co, nawet sieciowy.
2. do Hi FI musi byś sekcjonowany i porządnie nawinięty, bo to zmniejsza indukcyjność rozproszenia, a więc pasmo od góry.
Duży rdzeń, nie jakieś TS 50, duża ilość zwojów daje dużą indukcyjność pierwotnego, co przekłada się na pasmo od dołu.
Poczytaj Williamsona, ile Henrów i mikrohenrów.
Na allegro też są oszuści i naciągacze, mnie też oszukali, opisałem to już kiedyś.
pzdr
-
- 6250...9374 posty
Niemniej tym panem z Allegro powinna zainteresować się policja, ponieważ to czego on się dopuszcza, to zwykłe oszustwo. Gdyby sprzedawał te trafo jako sieciówkę z adnotacją, że można je zastosować jako wyjsciowe w gitarowcu, to byłoby ok, a tak to zwykłe ( tu następuje uwaga na temat przymiotu owego pana na podstawie domniemanej profesji jego rodzicielki).
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
Przypominam sobie mój pierwszy post na tym forum... dotyczył on dziwnego trafa "głośnikowego" kupionego od takiego oszusta na allegro o nicku Karua... Trafo było ładnie przemalowane na czarno i miało zaklejone oryginalne oznaczenia, wyjątkowo perfidne oszustwo, ale po rozpakowaniu paczki okazało się że to nic innego jak poczciwe TS50/49. Zapłaciłem 80zł za trafo które ktoś stale oferuje na allegro za 16zł. Oszustów jest w inetrnecie mnóstwo, trzeba uważać, a w razie wątpliwości najpierw zapytać na forum. Cóż, za głupotę się płaci, ale jakbym tego naciągacza spotkał na ulicy to nie ręczę za siebie...
witam
a czy tam pisze ze to trafo Hi-Fi?
przeciez wyraznie jest tam napisane "Idealnie sie nadaje do wzmacniacza gitarowego Marshall"
a co do ceny z aukcji to nie uwazam aby byla przesadzona to trafo kosztuje 75,90zł .. w sumie i tak lepiej poczekac i kupic takie samo za 16zł ;p czesto na allegro mozna je "spotkac"
http://www.nowyelektronik.pl/searchskle ... sort=nazwa
pozdrawiam
a czy tam pisze ze to trafo Hi-Fi?
przeciez wyraznie jest tam napisane "Idealnie sie nadaje do wzmacniacza gitarowego Marshall"
a co do ceny z aukcji to nie uwazam aby byla przesadzona to trafo kosztuje 75,90zł .. w sumie i tak lepiej poczekac i kupic takie samo za 16zł ;p czesto na allegro mozna je "spotkac"
http://www.nowyelektronik.pl/searchskle ... sort=nazwa
pozdrawiam