2xEL34 - redukcja mocy 50W -> 5W

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pudl
100...124 posty
100...124 posty

2xEL34 - redukcja mocy 50W -> 5W

Post autor: pudl »

Siemka wszystkim! Poszukuje układu do redukcji mocy jak w temacie. Przyuważyłem na stronce mesy taki patent i jestem ciekaw jak to zrealizować. Piszą tak:
Patented Duo-Class™ Power Switching let’s you switch the Class (operating class) and Configuration (wiring style) in tandem, giving you two dialed power-voice ranges with the flick of a switch.

dokładnie tutaj http://www.mesaboogie.com/Product_Info/ ... xpress.htm

Wiem jak zrobic redukcję do połowy mocy (tryb triodowy) ale do 10% to juz chyba wyższa szkoła.. albo jakiś niesamowicie prosty myk którego zwyczajnie nie znam :) HELP
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Siemka wszystkim! Poszukuje układu do redukcji mocy jak w temacie.
Można by zmniejszać prąd spoczynkowy lamp końcowych - np przez dwa przełączane podwójnym przełącznikiem rezystory katodowe albo dwa różne napięcia bias-u. Do gitary miałoby to same plusy - lampy by dłużej pożyły, bo płynące przez nie prądy by znacząco zmalały a na dodatek będą pracować w nieliniowym zakresie charakterystyki co powinno spowodować powstawanie sporych ilości harmonicznych, co przy wiośle jest chyba pożądane :).
SQ9KQZ
rdtin
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: rdtin »

Witam!

Kiedyś też to przerabiałem. Najlepsze rezultaty dało zmniejszanie napięcia na S2 i ustawienie za pomocą ujmenego napięcia na S1 nowego punktu pracy (im mniejsze napięcie na S2 tym mniej ujemne napięcie na S1) Jeśli nie pracujesz z dużymi prądami siatki S2, to możesz zastosować do obniżenia odpowiednią diodę zenera (sprawdź w katalogu dla jakich diód jakie są największe dopuszczalne prądy) jednak lepszym rozwiązaniem jest zmontowanie nawet najprostszego zasilacza (Romekd opublikował na tym forum takowy)
Ja stosowałem obydwa rozwiązania i obydwa dobrze się spisały, jednak taki osobny zasilacz jest dużo pewniejszy i umożliwia precyzyjne dobranie warunków pracy.
Oczywiście możesz też to uczynic stosując układ oparty o lampę.

Proszę Cię jednak, abyś przed zastosowaniem tego rozwiązania, omówił je wpierw z kimś kompetentniejszym ode mnie.

Pozdrawiam
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

:arrow: Pudl : to żadna magia, a na dodatek opisana na stronie - przełączanie polega na przejściu z 2 lamp pracujących w klasie AB na jedną pracującą w klasie A.
Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: LEKTRON »

jednak problem jest ciekawy, bo EL34 w klasie A, SE to ok. 10-12W, a jak te "tylko" 5 W zrobiono (?)
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

W trybie triodowym EL34 daje ca 5-6W.
Aleksander Niemand