Czy warto odnowić radio " Beethoven II " ?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Czy warto odnowić radio 'Beethoven" ?

Czas głosowania minął śr, 21 marca 2007, 22:40

TAK
25
89%
NIE
3
11%

Liczba głosów: 28

Awatar użytkownika
Irek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Irek »

Parę części udało mi się już odnowić. :D
Z paroma mam problem. :?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw, 25 stycznia 2007, 18:42 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.
Irek K.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Myślę, że warto by było przedmuchać przełącznik sprężonym powietrzem lub przeczyścić go spirytusem. Bardzo ładnie Ci idzie z chassis, czym je psiknąłeś- lakierem akrylowym? Nie wiem niestety jak było oryginalnie (może jakaś powłoka galwaniczna byłaby lepsza...).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Irek pisze: Z paroma mam problem. :?
Mały pędzel, prysznic z goraca wodą, CIF i troche pracy - najpierw dośc silnym strumieniem wody wypłukujesz wszstkie luźne rzeczy, potem polewasz to CIFem i pędzlem 'szorujesz' uważając aby nie zerwac cewek, nastepnie przysznicem spłukujesz. Ogladasz, czy czyste, jak nie kroki powtarzasz. W przypadku, gdy jest usywione parafiną czy innym smarem najpierw to pędzlujesz benzyna, topiero potem CIFem czyścisz.

No i oczywiście jak najszybciej dokładnie suszysz - np. na kaloryferze. Metoda działa świetnie.
_idu

Post autor: _idu »

gachu13 pisze:Myśle że warto odrestaurować tego Bethowena, bo to przecież jedno z najbardziej zaawansowanych radii lampowych w ogóle! A jeśli to pamiątka rodzinna i ma dla Ciebie wartość sentymentalną to w ogóle bym się nie zastanawiał! Części prędzej czy później się trafią, a jak będzie gotowy to satysfakcja z zakończenia prac będzie spora :).
Pozdrawiam!
Moim typem są radia i amplitunery Saby z elektromechaniczną automatyka wyszukiwania i dostrajania stacji. Model Studio A - nie schodzi poniżej 500 EURO na Ebay'de. W sumie 14 lampek. Tyle co telewizory lampowe.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Moim typem są radia i amplitunery Saby z elektromechaniczną automatyka wyszukiwania i dostrajania stacji. Model Studio A - nie schodzi poniżej 500 EURO na Ebay'de. W sumie 14 lampek. Tyle co telewizory lampowe.
No to pewnie spodoba Ci się moja Saba Breisgau 7.
Swoją drogą niezłe oczy robią ludzie jak widzą radio z 1957 roku które samo szuka stacji :D.
Awatar użytkownika
Irek
125...249 postów
125...249 postów

Powoli zbliżamy się do końca renowacji chassis
Irek K.
maciej1
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: maciej1 »

Widzę że kolega nie naprawił tych czerwonych zasłonek w
przełączniku klawiszowym. Kiedy remontowałem swojego
Beethovena to wyciągnąłem wszystkie te elementy,dorobiłem
z blaszki ocynkowanej,polutowałem,pomalowałem i są jak nowe.
Dodatkowo zalałem klejem dwuskładnikowym wnętrza
przycisków ,by więcej nie pękały.Po pomalowaniu wyglądają jak nowe.

[/b]
Jarek Kordalewski
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Jarek Kordalewski »

Mimo tego jest to kawał dobrej roboty. Aż mnie zawstydza, bo moje renowacje to przy tym zabawa w przedszkolu...
Pozdrawiam i trzymam kciuki za Bethoveena.
Jarek
Awatar użytkownika
Irek
125...249 postów
125...249 postów

Maciej - masz racje, jeszcze popracuje nad tymi blaszkami, ale nie chcę wszystkiego odnawiać. To jest stare radio i nie może wyglądać nak nowe ze sklepu. Część elementów celowo pozostawiłem nie odnowionych (tylko oczyszczałem z brudu).
Irek K.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Przełączniki zakresów i elementy metalowe -unizolem -wacikiami -usuwać brud. Żadnej wilgoci nie można wpuścić do ceweczek .
Unizol -on teraz się nazywa inaczej -to jedno .
Przed tym wszystkim -sprawdzić czy chemia nie niszczy lakierów ,i zastosowanych w radiu tworzyw .
Wogóle pierwszym środkiem musi byc coś hydrofobowego -wypychającego wilgoć.Smrody nikotynowe i zażółcenia tego typu -nawet całą skrzynkę trzeba prawie na mokro -zrobić denaturatem -białym -wtedy -łapie plamy nikotynowe .A styki -najpierw spirytusem jw -potem jakimś kontaktem -
po tym czarnym srebrze -i reduktorem /po KONTAKCIE/.

STYKÓW ŻADNYCH NIE CZYŚCI SIĘ PAPIEREM ŚCIERNYM -do tego są chemikalia -a kiedyś wystarczyła czystka metalowa -takie cóś jak blaszka szczelinomierza -0,1 mm na rękojeści .Taki super gładki pilnik -w połączeniu z czystym bezwodnym spirytusem /99.....%/.
_idu

Post autor: _idu »

gachu13 pisze:
No to pewnie spodoba Ci się moja Saba Breisgau 7.
Swoją drogą niezłe oczy robią ludzie jak widzą radio z 1957 roku które samo szuka stacji :D.
Patrząc na ten grający mebel ciśnie się pytanie jaki i mi zadają - a co na to sąsiedzi ...... (że niby hałas.... fakt u mnie ściany potrafią wpadać w rezonanse mimo iż to nie płyta a cegła plus lany beton - bloki z końca lat 50-tych mające chyba wytrzymać bombardowanie nawet atomem.... - i to tylko z radia lampowego plus stare Altusy 110).
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Na szczęście nie mieszkam w bloku.... No i wzmak w tej Sabie to tylko 1x EL84 więc te 5W to żadne cuda. Ale gra ładnie :)
SQ9KQZ