Tuning TG5 ;)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Tuning TG5 ;)
Transformatory głośnikowe TG5-46, TG5-53 są oryginalnie "przyozdobione" charakterystyczną ramką, w której ułożone są nóżki (właściwie dlaczego, ktoś wie?). Czy tą ramkę można usunąć i nadać tym samym transformatorowi klasyczny, oldskulowy wygląd? Jak ona jest zamocowana?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
-
- 500...624 posty
Ta ramka to część karkasu i a jej istnienie uzasadnone jest połączeniem wyprowadzeń z płytką drukowaną. Jednym słowem trafko jest "do druku".
Możesz spróbować dorwać listki lutownicze, wepchnąć je w puste miejsca w karkasie (jak widać na zdjęciu są niestety puste) i polutować. Jest jednak "ale" otwory na listki są niestety często zatkane twardą żywicą...
Możesz spróbować dorwać listki lutownicze, wepchnąć je w puste miejsca w karkasie (jak widać na zdjęciu są niestety puste) i polutować. Jest jednak "ale" otwory na listki są niestety często zatkane twardą żywicą...
-
- 3125...6249 postów
To karkas jest w jednym kawałku - coś takiego jak na rysunku (mniej więcej)?
Nie mam tego transformatorka u siebie, wyobrażałem sobie że ta ramka jest jakoś przykręcona, przynitowana, ostatecznie wklejona.
A jak te transformatorki były mocowane - nóżki w druk, transformator zatem wisiał kilka centymetrów ponad płytką - na czym? Kołki dystansowe? Ale po co?
Nie mam tego transformatorka u siebie, wyobrażałem sobie że ta ramka jest jakoś przykręcona, przynitowana, ostatecznie wklejona.
A jak te transformatorki były mocowane - nóżki w druk, transformator zatem wisiał kilka centymetrów ponad płytką - na czym? Kołki dystansowe? Ale po co?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
-
- 9375...12499 postów
-
- 125...249 postów
Dokładnie jak przedmówca napisał, trafko zamontowane na ramie okalającej płytkę w pewnej odległości od niej.
Tak było np w "ANTARESIE", którego rozebrałem na czynniki pierwsze będąc jeszcze w 3 klasie podstawówki po tym jak tata kupił "kolorowego na pilota".
I bardzo mocno się zastanawiałem po co komu transformator z którego nie można zrobić zasilacza do małego radyjka albo do świecenia żaróweczki z latarki...
Tak było np w "ANTARESIE", którego rozebrałem na czynniki pierwsze będąc jeszcze w 3 klasie podstawówki po tym jak tata kupił "kolorowego na pilota".
I bardzo mocno się zastanawiałem po co komu transformator z którego nie można zrobić zasilacza do małego radyjka albo do świecenia żaróweczki z latarki...
-
- 100...124 posty
Re: Tuning TG5 ;)
Kilka dni temu robiłem taki tuning.fugasi pisze:Transformatory głośnikowe TG5-46, TG5-53 są oryginalnie "przyozdobione" charakterystyczną ramką, w której ułożone są nóżki (właściwie dlaczego, ktoś wie?). Czy tą ramkę można usunąć i nadać tym samym transformatorowi klasyczny, oldskulowy wygląd? Jak ona jest zamocowana?
Odpiłowałem na równo z podstawą ten plastik. Początkowo chciałem wtopić na gorąco te kawałki drutu do których jest przylutowane uzwojenie do tych resztek, które zostały. Ostatecznie dałem spokój z wtapianiem. przylutowałem kabelki prowadzone skrętką na krótko do uzwojeń i zalałem klejem z pistoletu. Wyprowadzenia na głośnik są normalne po drugiej stronie rdzenia więc to jedyna przeszkoda by zamontować normalnie na blaszanej obudowie. W Neptunie 400coś tam, w którym pracował ten mój TG był on mocowany do ramy dokładnie tyle wyżej nad płytką drukowaną ile wystaje ten plastik. Można też wyciąć prostokątny otwór i wpuścić ten plastik do wnętrza obudowy.
-
- moderator
Re: Tuning TG5 ;)
Co ma tę zaletę że zaciski pierwotne znajdą się pod chassiss i użutkownik bedzi musiał się bardzej natrudzić by się dać porazić napięciem anodowym...karczoch pisze:. Można też wyciąć prostokątny otwór i wpuścić ten plastik do wnętrza obudowy.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 3125...6249 postów
ludzie to nie jest dziura tylko otwór! dziure to mozna miec w spodniach ;pjethrotull pisze:Ale ma to tę wadę że cięcie prostokątnych dziur w chassis nie jest zbyt przyjemne. Też chciałem to plastikowe korytko usunąć, ale bałem się, że trfao straci stabilność mechaniczną. W końcy zamocowałem je na chassis z kawałka laminatu do pcb, wycięcie dziury było łatwe
-
- 3125...6249 postów
-
- 3125...6249 postów
-
- 3125...6249 postów
Jasne. Są wykorzystywane do wykonywania otworów w szafach sterowniczych, zlewozmywakach z nierdzewki itp.jethrotull pisze:A stalówkę też takimi wykrojnikami pokonam?
http://www.nbw.pl/katalog844.php
http://sklepnarzedziowy.pl/
http://www.pronar.com.pl/katalog/?page= ... ory=003007
http://www.ergom.com/pl/katalog/KATALOG ... ch-pol.htm
http://www.trioda.com/php/forumtriody/v ... wykrojniki
-
- moderator
Przy takich robotach niestety bywa tak że z braku narzędzi lub wprawy w ich użyciu w blasze zamiast otworu powstaje dziuraBeniek pisze:ludzie to nie jest dziura tylko otwór! dziure to mozna miec w spodniach ;p