hej mam zmiar wykonac radyjko na fale dlugie detektor na 2 czesciach eaa91(schemat nizej chyba ze ktos zaproponuje lepszy)wzmacniacz i przedwzmacniacz m.cz typowa konstrukcja na ecl86 na schemacie bambino. teraz pytanie. moze zrobic na pcc84 jakis wzmacniacz w.cz albo p.cz ? mam do dyspozycji pare ecc88,85,84,83.chce zeby to bylo ladne radyjko:) szukalem juz po triodzie i elektrodzie ale znalazlem jeden podobny temat ktory i tak sie urwal wiec prosze tu pomoc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
gilong pisze:hej mam zmiar wykonac radyjko na fale dlugie ;) detektor na 2 czesciach eaa91(schemat nizej chyba ze ktos zaproponuje lepszy)wzmacniacz i przedwzmacniacz m.cz typowa konstrukcja na ecl86 na schemacie bambino. teraz pytanie. moze zrobic na pcc84 jakis wzmacniacz w.cz albo p.cz ? mam do dyspozycji pare ecc88,85,84,83.chce zeby to bylo ladne radyjko:) szukalem juz po triodzie i elektrodzie ale znalazlem jeden podobny temat ktory i tak sie urwal wiec prosze tu pomoc :)
Triody się średnio nadają do wzmacniania w.cz. ze względu na dużą pojemność siatka-anoda. Jak musisz użyć triody to kombinuj z neutralizacją lub układem WS.
hmmm to moze by tak uzyc ef80? mam jedna nos bo reszta miala juz bardzo mala emisje niestety i gdzies je zapodzialem. proponowalem pcc84 bo slyszalem ze jest stworzona do ukladow w.cz jako chyba kaskoda i ma 2 polowki inne w zwiazku z tym. podobnie slyszalem o ecc88 tyle ze ona ma identyczne 2 systemy teraz wpadlem na pomysl uzycia ebf89 albo ech81 ktore tez mam. co o tym myslicie?
kolejny problem? jak podlaczyc magiczne oczko zeby pokazywalo sile odbioru stacji? niechce podpinac pod wyjscie m.cz bo zadziala jak zwykly wskaznik wysterowania a to mnie nie kreci w moim retro odbiorniczku
Chyba jednak nie za bardzo, bo oprócz podpięcia oka pod ARW chyba jedynym wyjściem jest wyprostowanie części sygnału m.cz. Kiedyś już było o tym na forum i wyszło na to że oka do takiego prostego reakcyjniaka inaczej domontować się nie da.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
gilong pisze:kolejny problem? jak podlaczyc magiczne oczko zeby pokazywalo sile odbioru stacji? niechce podpinac pod wyjscie m.cz bo zadziala jak zwykly wskaznik wysterowania a to mnie nie kreci w moim retro odbiorniczku
Nie da się - za mały byłby sygnał sterujący okiem. Aby to działało to amplituda sygnału w.cz. na detektorze musi mieć wartość kilku woltów.
no dobra. kolejna sprawa. czy uklady w.cz projektuje sie tak jak zwykle uklady? np powiedzmy kaskode czy przyjmuje sie jakies inne bajerki ?i pod jakim haslem szukac wzmaczniacza lampowego p.cz i w.cz na googlach ? chodzi o angielska nazwe. bo nic nie umie znalesc
Na ogół nic tu nie ma na twarz-gadanie -wzorki są -wszystko to co wspomniane wyżej jest określone -trochę rachunków i wyjdą wyniki .
Temat proponowany jest ciekawy i niestety musi się skonczyc superheterodyną .........tak było kiedyś -tak będzie i teraz -tyle tylko ,
że kompletna heterodyna lampowa kosztuje teraz może 50zł -z UKF-em.
dla mnie moze to byc i super heterodyna. chodzi mi o jak najmniejsza ilosc cewek i filtrow bo nie nawidze tego nawijac itp. masz moze jakis schemacik ciekawy? widzialem duzo ciekawych ale w kazdej bylo filtry 455mhz.np to http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... eibung.htm. mam komplet lamp jedyne co mi brakuje to te filtry
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
gilong pisze:no dobra. kolejna sprawa. czy uklady w.cz projektuje sie tak jak zwykle uklady? np powiedzmy kaskode czy przyjmuje sie jakies inne bajerki ?i pod jakim haslem szukac wzmaczniacza lampowego p.cz i w.cz na googlach ? chodzi o angielska nazwe. bo nic nie umie znalesc
Liczy się tak samo, z tym,że układy w.cz. są z reguły selektywne, czyli z obwodami rezonansowymi w anodach lamp. Szukaj pod nazwą 'HF/IF amplifier'. Zrobienie wzmacniacza w.cz. szerokopasmowego jest możliwe, ale niecelowe - będzie miał małe wzmocnienie, skłonność do wzbudzeń, duże szumy i nie poprawi selektywności radia.