Czy da sie jeszcze coś zrobić ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Czy da sie jeszcze coś zrobić ?
Ostatnio dostałem w prezecie 2 strare tv i odrazu zabrałem sie za demontaż lamp i znalazłem tą która mi była potrzebna do zrobienia 2 kanału czyli pcl 86 (pierwszy kanał mam na ecl 86) .Po wożeniu jej w gniazdo okazało sie że gra ale o połowe ciszej niż ecl 86 ,zmierzyłem prąd anodowy i wyszło mi 14 mA . Czy da sie jeszcze ja jakoś troche zregenerować czy można ją na śmietnik wyrzucić?
-
- 625...1249 postów
-
- 75...99 postów
Nic nie stracisz jak spróbujesz nieco pomęczyć katodę....
Daj prąd żarzenia 400mA i tak przetrzymaj przez 5 minut - tylko żarzenie bez żadnych innych napiec na elektrodach tejże lampy. Sprawdź punkt pracy. Jeśli się istotnie poprawił to powtórz z tą sama wartością prądu żarzenia jeszcze raz. Jeśli poprawa jest minimalna to spróbuj z prądem żarzenia 450mA - czas około 5 minut.
Skontaktuj się na tym forum z Alkiem. On ma więcej materiałów nt regeneracji niektórych aspektów zużycia katody podczas przeżarzenia katody (redukujące właściwości niklu na którym osadzona jest warstwa emisyjna katody).
Daj prąd żarzenia 400mA i tak przetrzymaj przez 5 minut - tylko żarzenie bez żadnych innych napiec na elektrodach tejże lampy. Sprawdź punkt pracy. Jeśli się istotnie poprawił to powtórz z tą sama wartością prądu żarzenia jeszcze raz. Jeśli poprawa jest minimalna to spróbuj z prądem żarzenia 450mA - czas około 5 minut.
Skontaktuj się na tym forum z Alkiem. On ma więcej materiałów nt regeneracji niektórych aspektów zużycia katody podczas przeżarzenia katody (redukujące właściwości niklu na którym osadzona jest warstwa emisyjna katody).
-
- 75...99 postów