"Wzmacniacz składowej stałej" p.Szcześniaka-proszę
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
-
- 9375...12499 postów
pewnie zalezy od podniebieniajethrotull pisze:Z tego co pamiętam to jest baskijskie UXUE (czyt. usiue) czyli praktycznie ocetU nich to jest "wino stołowe", ale moim skromnym zdaniem ustępuje znacznie pod względem walorów smakowych naszemu Bykowi.

-
- 3125...6249 postów
oldboya tu nie ma, mam nadzieję że się Autor wątku nie obrazi na jeszcze trochę offtopu: baskowie mają narodowy napój: Kalimotxo, czyli kiepskie wino pół na pół z coca colą. Nawet z kija to sprzedają i piją więcej od piwa (normalne piwo w knajpie u nich to 100ml).
A zdjęcia wrzucę jak skołuję aparat, co u mnie może trwać i trwać
Może i Autor się podzieli wizerunkami swojego pudełka?

-
- 250...374 postów
-
- 250...374 postów
-
- 1875...2499 postów
Zasadniczo może znów się czepiam, ale gdzie autor zamierza upchnąć elektrolity do zasilania? I resztę części?
Choć pomysł dobry, skrzynka ładna więc trzymam kciuki żeby się udało
.
Choć pomysł dobry, skrzynka ładna więc trzymam kciuki żeby się udało

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1250...1874 posty
Skrzynka bardzo fajna, ale ja też nie widze upchanego tam całego wzmacniacza. A elektrolity to chyba jedynie na zewnątrz, bo w środku nie ma szans. Ja pamiętam jak miałem wzmaka na 2xPL84 w takiej małej obudowie złożonego i na pewno bym już do tego nie wrócił. Trzeba pomyśleć nad umiejscowieniem rezystorów katodowych i innych mocno grzejących się elementów, bo może być nieprzyjemnie jak się ta piękna skrzynka zacznie dymić
.
Pozdrawiam i czekam na dalsze wieści o przebiegu prac!

Pozdrawiam i czekam na dalsze wieści o przebiegu prac!
-
- 125...249 postów
-
- 9375...12499 postów
z coca-colą wchodzi wszystkojethrotull pisze:oldboya tu nie ma, mam nadzieję że się Autor wątku nie obrazi na jeszcze trochę offtopu: baskowie mają narodowy napój: Kalimotxo, czyli kiepskie wino pół na pół z coca colą. Nawet z kija to sprzedają i piją więcej od piwa (normalne piwo w knajpie u nich to 100ml).

-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Nie zeby sie licytowac, ale hardcore zaczyna sie od koshernej sliwowicy (70%) lub rakiji domowej roboty!painlust pisze: z coca-colą wchodzi wszystkochoć denaturatu nie próbowałem
piłem już wódkę żurawinową i greckie uzo, a to chyba już jest hard-core.
Co do pomyslu z pudelkiem po winie, to tez uwazam ze to zly pomysl, "miniaturyzacja" jest dobry dla SMD ale nie dla lamp.
-
- 250...374 postów
Moi drodzy. Odnotowałem pełen sukces!! Aż dziw bierze, że odpalił od pierwszego razu BEZ ŻADNEGO BRUMU i PRZYDŹWIĘKU. Czy to mozliwe? Nie regulowałem nawet potencjometrem symetryzującym - jest ustawiony na oko. Układ nie ma nawet kawałka ekranu (oprócz kabli wejściowych i traf sieciowych). Obie lampy są żarzone tym samym napięciem zmiennym - żadnych prostowników. Oczywiście na razie uruchomiłem tylko jeden kanał, drugi to już teraz kwestia godzinki - ale nie dziś.
Wieko domyka się - nie sugerujcie się zdjęciami, gdyż póki co nie mam konektorów głośnikowych i domknięciu się wieka przeszkadza kabel idący do głośnika. Tak więc udało mi się wszystko zmieścic - no może prawie wszystko. Planowałem zainstalować gniazdo sieciowe takie jak w komputerze, oraz gniazdo bezpiecznika na tylnej ściance. Niestety tych dwóch rzeczy nie udało mi sie wcisnąć.
Poza tym układ nie ma prostownika lampowego - dałem najzwyklejszy mostek Graetza z diod 1N4007, pojemności zastosowane to: 330uF przed dławikiem i 470uF za dławikiem.
Masę poprowadziłem zgodnie z sugestiami ze strony http://www.ecclab.com. Wspólny punkt masy to jest dokładnie centralny punkt mojego wzmacniacza - śrubka mocująca ekrany transformatorów
.
Ufff idę spać, chciałbym jeszcze bardzo podziękować wszytkim, którzy pomogli mi dopracować schemat i wspomogli mnie cennymi radami. DZIĘKUJĘ!
Mariusz
Wieko domyka się - nie sugerujcie się zdjęciami, gdyż póki co nie mam konektorów głośnikowych i domknięciu się wieka przeszkadza kabel idący do głośnika. Tak więc udało mi się wszystko zmieścic - no może prawie wszystko. Planowałem zainstalować gniazdo sieciowe takie jak w komputerze, oraz gniazdo bezpiecznika na tylnej ściance. Niestety tych dwóch rzeczy nie udało mi sie wcisnąć.
Poza tym układ nie ma prostownika lampowego - dałem najzwyklejszy mostek Graetza z diod 1N4007, pojemności zastosowane to: 330uF przed dławikiem i 470uF za dławikiem.
Masę poprowadziłem zgodnie z sugestiami ze strony http://www.ecclab.com. Wspólny punkt masy to jest dokładnie centralny punkt mojego wzmacniacza - śrubka mocująca ekrany transformatorów

Ufff idę spać, chciałbym jeszcze bardzo podziękować wszytkim, którzy pomogli mi dopracować schemat i wspomogli mnie cennymi radami. DZIĘKUJĘ!
Mariusz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Nie pozostaje nic innego jak pogratulować. Wydawało mi się, że nie wyjdzie, a wyszło. Czekam na drugi kanał, i pozostałe lampy, te podstawki tak smutno bez nich wyglądają
. Jeszcze raz dobra robota, tylko jeszcze kwestia chłodzenia...

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 625...1249 postów
R8 (katodowy triody mocy) warto dać większej mocy, widać przyczernienie na pierwszym zdjęciu.
Ciekawe jak całość będzie się grzać. Oby nie była konieczna metoda wspomagania chłodzenia znana użytkownikom fiata 126p
.
Ciekawie zagospodarowana skrzynka, po jak najbardziej typowym spożytkowaniu oryginalnej zawartości.
Ciekawe jak całość będzie się grzać. Oby nie była konieczna metoda wspomagania chłodzenia znana użytkownikom fiata 126p

Ciekawie zagospodarowana skrzynka, po jak najbardziej typowym spożytkowaniu oryginalnej zawartości.