Co dlaczego? Chassis z masą musi się gdzieś łączyć. Stosując szynę masy mam swobodny wybór miejsca podłączenia. Jedni łączą jak najbliżej pierwszego kondensatora filtra zasilania (to się nie we wszystkich konstrukcjach sprawdza) inni przy pierwszej lampie. Ja przy gnieździe wejściowym bo jest najlepsze!!! Co prawda patent niewygodny z punktu widzenia masy w stylu gwiazdy, ale przy szynie najwygodniejszy z możliwych. Nie będę ukrywał, że zciągnięty z ZoltAna....KaKa pisze:A możesz wyjaśnić dlaczego? I czy gdy przełączasz przez mikroprzekaźniki masz "trzaski" w głośnikach? I czy masz na to patent, a jeśli tak to czy mogę to skopiować i wstawić do swojego wzmacniaczapainlust pisze:(ciach)
1. Chassis z masą połączone przy gnieździe wejściowym (gniazdo nieizolowane) - gniazdo zawsze pojedyncze - nie stosuję wejść LOW i HIGH. Jest to jedyne gniazdo nieizolowane w całym wzmacniaczu.
( ciach)?
Co do układu przełączającego to żadnych trzasków nie słychać. Patent zciągnięty od Toma.
W załączniku schemat dwukanałowca z przełącznikiem. W przypadku braku potencjometru MASTER VOLUME jak w tym przypadku konieczny jest rezystor 1M (nie może być większy) na wyjściu z przekaźnika na lampę mocy. Bez niego lub z 2M2 stuki słychać.