Skala - dorabianie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Skala - dorabianie
Podobno gdzieś na Śląsku jest ktoś, kto dorabia skale do odbiorników? Za wiadomośc będę zobowiązany. Zrobiłem skalę w Corelu - wyszła idealnie ale po wydrukowaniu na folii okazło się, że rysunek jest "transparentny" i w związku z tym nie nadaje się w takim stanie. Kolory nie mogą być Przeźroczyste. Sitodruk - odpada bowiem nie chcą robić takiej jednostkowej roboty. Pozdrawiam.
dorabianie skali
Witam, też przerabiałem ten temat. Najlepszy efekt, jaki udało mi się uzyskać to - wzór w corelu - druk na białej kartce- odbitka na kolorowym ksero. Bardzo dobrze wyszły nawet żółte napisy. Przezroczystość napisów po taki zabiegu znacznie mniejsza niż na folii wydrukowanej bezpośrednio na drukarce. Folii nie przyklejałem do szkła, tylko wsadziłem między 2 szybki.
Pluto
Pluto
- Doczu
- 25...49 postów
Re: Skala - dorabianie
Sam chętnie się dowiem kto dorabia skale.cwssb pisze:Podobno gdzieś na Śląsku jest ktoś, kto dorabia skale do odbiorników? Za wiadomośc będę zobowiązany. Zrobiłem skalę w Corelu - wyszła idealnie ale po wydrukowaniu na folii okazło się, że rysunek jest "transparentny" i w związku z tym nie nadaje się w takim stanie. Kolory nie mogą być Przeźroczyste. Sitodruk - odpada bowiem nie chcą robić takiej jednostkowej roboty. Pozdrawiam.
Co do sitodruku, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorobić skalę do jednego odbiornika, tyle, że koszt, to ok 40-50 PLN.
Podstawowe pytanie - do jakiego radia potrzebujesz skale ??
Szczęśliwy posiadacz Elektrita 

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
A oytałeś się już czy tyczy się to też czterech kolorów czy tylko jednego? No i jaka rozdzielczość owego sitodruku jest?Doczu pisze: Sam chętnie się dowiem kto dorabia skale.
Co do sitodruku, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorobić skalę do jednego odbiornika, tyle, że koszt, to ok 40-50 PLN.
Podstawowe pytanie - do jakiego radia potrzebujesz skale ??
BTW. Jak szybko potrzebujesz tą skalę do Allegra? Mam już 1/3 przygotowanej, ale wykańczanie jej przy aktualnej ilości wolnego czasu zajmie mi to chyba jeszcze z tydzień.
- Doczu
- 25...49 postów
Pytałem, ale powiedzieli żebym przyszedł z gotowym wzorcem, i wówczas powiedzą konkretnie co i jak, i za ile.tszczesn pisze: A oytałeś się już czy tyczy się to też czterech kolorów czy tylko jednego? No i jaka rozdzielczość owego sitodruku jest?
Co do rozdzielczości, to nie pytałem - nie miałem pojęcia że są różne rozdzielczości. Dopytam przy okazji.
Aż tak bardzo mi się nie spieszy, tym bardziej że za tydzień wyjeżdżam na wczasy, więc nie bardzo bedzie się jak tym zająć. Myślę, że początek sierpnia to realny termin, bo 30.07 wracam z wczasów.tszczesn pisze:BTW. Jak szybko potrzebujesz tą skalę do Allegra? Mam już 1/3 przygotowanej, ale wykańczanie jej przy aktualnej ilości wolnego czasu zajmie mi to chyba jeszcze z tydzień.

Hmmm a ja dzieki swojej glupocie mam podobny problem.
Tez skala ale juz od odbiornika z polowy lat 60-tych.
Trzy warstwy - szara (nieprzezorczysta), biala i czerwona (biel i czerwien czesciowo przezroczyste).
Spora szerokosc 60 cm..... Wiec nie zeskanuje.
Mam ja prowizorycznie poklejona w miare przezroczystym epoksydem aby mozna bylo wygodnie odrysowac wzor.
Mieszkam w okolicach Lodzi. Czy ktos zna kogos, forme ktora podjelaby sie odbudowy takiej skali? Wskazane wykonanie skali wraz z odrysowaniem wzoru skali. Owszem wtedy jest drozej ..... Ale komus kto to robi i ma wiedze praktyczna o mozliwosic wykoania takiego nadruku bedzie latwiej wykonac odpowieni projekt uwzgledniajacy warstwy.
W skali jest piec okraglych otworow. Wole szklana niz z pleksi bo to ostatnie sie po prostu rysuje....
Tez skala ale juz od odbiornika z polowy lat 60-tych.
Trzy warstwy - szara (nieprzezorczysta), biala i czerwona (biel i czerwien czesciowo przezroczyste).
Spora szerokosc 60 cm..... Wiec nie zeskanuje.
Mam ja prowizorycznie poklejona w miare przezroczystym epoksydem aby mozna bylo wygodnie odrysowac wzor.
Mieszkam w okolicach Lodzi. Czy ktos zna kogos, forme ktora podjelaby sie odbudowy takiej skali? Wskazane wykonanie skali wraz z odrysowaniem wzoru skali. Owszem wtedy jest drozej ..... Ale komus kto to robi i ma wiedze praktyczna o mozliwosic wykoania takiego nadruku bedzie latwiej wykonac odpowieni projekt uwzgledniajacy warstwy.
W skali jest piec okraglych otworow. Wole szklana niz z pleksi bo to ostatnie sie po prostu rysuje....
- Doczu
- 25...49 postów
Już przyjechałem, jeśli więc skan jest opracowany, to chętnie podejmę. W poniedziałek prawdopodobnie bedę w Katowicach to mógłbym już przedstawić sitodrukarzowi projekt, i pewnie znałbym juz konkretne koszty z uwzglednieniem kolorów skali.tszczesn pisze:BTW. Jak szybko potrzebujesz tą skalę do Allegra? Mam już 1/3 przygotowanej, ale wykańczanie jej przy aktualnej ilości wolnego czasu zajmie mi to chyba jeszcze z tydzień.

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Niestety gotowy jeszcze nie jest - miałem trochę zajęć a i zajmuje to więcej czasu niż myślałem. Na razie konsekwentnie wykańczam skalę do Kordiala - nie miałem wcześniej dobrej skali do Allegra, to zaczęłem robić to co mam. Zaraz potem, już znacznie szybciej zrobię Allegro i Kadeta.Doczu pisze:Już przyjechałem, jeśli więc skan jest opracowany, to chętnie podejmę. W poniedziałek prawdopodobnie bedę w Katowicach to mógłbym już przedstawić sitodrukarzowi projekt, i pewnie znałbym juz konkretne koszty z uwzglednieniem kolorów skali.tszczesn pisze:BTW. Jak szybko potrzebujesz tą skalę do Allegra? Mam już 1/3 przygotowanej, ale wykańczanie jej przy aktualnej ilości wolnego czasu zajmie mi to chyba jeszcze z tydzień.
Co do fachowca - czy wystarczy mu kolorowy obrazek, czy mam przygotować pliki z maskami dla każdego z czterema kolorami oddzielnie?
- Doczu
- 25...49 postów
Ok. Poczekam.tszczesn pisze:Niestety gotowy jeszcze nie jest - miałem trochę zajęć a i zajmuje to więcej czasu niż myślałem. Na razie konsekwentnie wykańczam skalę do Kordiala - nie miałem wcześniej dobrej skali do Allegra, to zaczęłem robić to co mam. Zaraz potem, już znacznie szybciej zrobię Allegro i Kadeta.
Zapytam jak bedę jutro w Katowicach, która opcja bardziej mu odpowiada, i poinformuję w tym topicu.tszczesn pisze:Co do fachowca - czy wystarczy mu kolorowy obrazek, czy mam przygotować pliki z maskami dla każdego z czterema kolorami oddzielnie?

-
- 625...1249 postów
Witam.
Kiedys na Allegro kupiłem skale do Pioniera 6161.Czarny nadruk na folii do przyklejenia na szybkę.Od biedy może zastapic oryginał /żółty nadruk/.Zupełnie nie znam się na technikach wykonania druku na szkle.Ciekawe czy z tej folii można przenieść druk na szkło, oczywiście przy zastosowaniu odpowiednich technik, i to w określonym kolorze?
Kiedys na Allegro kupiłem skale do Pioniera 6161.Czarny nadruk na folii do przyklejenia na szybkę.Od biedy może zastapic oryginał /żółty nadruk/.Zupełnie nie znam się na technikach wykonania druku na szkle.Ciekawe czy z tej folii można przenieść druk na szkło, oczywiście przy zastosowaniu odpowiednich technik, i to w określonym kolorze?
Lech S.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Takich zakładów jest mnóstwo, choć nie wiem, czy wszystkie będą mogły zrobić na szkle. A co do ilości - owszem, ale po co mi 1000 skal do Elektrita? :)Lech Sołtysik pisze:Znam tą cenę , a to nie bez przyczyny :lol: .Przy wiekszej ilości i cena bedzie mniejsza na jednostke.Gdzie to można wykonać? Oczywiście w Warszawie napewno, ale nie każdy mieszka w Warszawie. :cry: