Skala - dorabianie

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

cwssb
3 posty
3 posty
Kontakt:

Skala - dorabianie

Post autor: cwssb »

Podobno gdzieś na Śląsku jest ktoś, kto dorabia skale do odbiorników? Za wiadomośc będę zobowiązany. Zrobiłem skalę w Corelu - wyszła idealnie ale po wydrukowaniu na folii okazło się, że rysunek jest "transparentny" i w związku z tym nie nadaje się w takim stanie. Kolory nie mogą być Przeźroczyste. Sitodruk - odpada bowiem nie chcą robić takiej jednostkowej roboty. Pozdrawiam.
pluto
125...249 postów
125...249 postów

dorabianie skali

Post autor: pluto »

Witam, też przerabiałem ten temat. Najlepszy efekt, jaki udało mi się uzyskać to - wzór w corelu - druk na białej kartce- odbitka na kolorowym ksero. Bardzo dobrze wyszły nawet żółte napisy. Przezroczystość napisów po taki zabiegu znacznie mniejsza niż na folii wydrukowanej bezpośrednio na drukarce. Folii nie przyklejałem do szkła, tylko wsadziłem między 2 szybki.

Pluto
Awatar użytkownika
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

Re: Skala - dorabianie

Post autor: Doczu »

cwssb pisze:Podobno gdzieś na Śląsku jest ktoś, kto dorabia skale do odbiorników? Za wiadomośc będę zobowiązany. Zrobiłem skalę w Corelu - wyszła idealnie ale po wydrukowaniu na folii okazło się, że rysunek jest "transparentny" i w związku z tym nie nadaje się w takim stanie. Kolory nie mogą być Przeźroczyste. Sitodruk - odpada bowiem nie chcą robić takiej jednostkowej roboty. Pozdrawiam.
Sam chętnie się dowiem kto dorabia skale.
Co do sitodruku, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorobić skalę do jednego odbiornika, tyle, że koszt, to ok 40-50 PLN.
Podstawowe pytanie - do jakiego radia potrzebujesz skale ??
Szczęśliwy posiadacz Elektrita :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Doczu pisze: Sam chętnie się dowiem kto dorabia skale.
Co do sitodruku, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorobić skalę do jednego odbiornika, tyle, że koszt, to ok 40-50 PLN.
Podstawowe pytanie - do jakiego radia potrzebujesz skale ??
A oytałeś się już czy tyczy się to też czterech kolorów czy tylko jednego? No i jaka rozdzielczość owego sitodruku jest?

BTW. Jak szybko potrzebujesz tą skalę do Allegra? Mam już 1/3 przygotowanej, ale wykańczanie jej przy aktualnej ilości wolnego czasu zajmie mi to chyba jeszcze z tydzień.
Awatar użytkownika
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

tszczesn pisze: A oytałeś się już czy tyczy się to też czterech kolorów czy tylko jednego? No i jaka rozdzielczość owego sitodruku jest?
Pytałem, ale powiedzieli żebym przyszedł z gotowym wzorcem, i wówczas powiedzą konkretnie co i jak, i za ile.
Co do rozdzielczości, to nie pytałem - nie miałem pojęcia że są różne rozdzielczości. Dopytam przy okazji.
tszczesn pisze:BTW. Jak szybko potrzebujesz tą skalę do Allegra? Mam już 1/3 przygotowanej, ale wykańczanie jej przy aktualnej ilości wolnego czasu zajmie mi to chyba jeszcze z tydzień.
Aż tak bardzo mi się nie spieszy, tym bardziej że za tydzień wyjeżdżam na wczasy, więc nie bardzo bedzie się jak tym zająć. Myślę, że początek sierpnia to realny termin, bo 30.07 wracam z wczasów.
_idu

Post autor: _idu »

Hmmm a ja dzieki swojej glupocie mam podobny problem.
Tez skala ale juz od odbiornika z polowy lat 60-tych.
Trzy warstwy - szara (nieprzezorczysta), biala i czerwona (biel i czerwien czesciowo przezroczyste).

Spora szerokosc 60 cm..... Wiec nie zeskanuje.

Mam ja prowizorycznie poklejona w miare przezroczystym epoksydem aby mozna bylo wygodnie odrysowac wzor.

Mieszkam w okolicach Lodzi. Czy ktos zna kogos, forme ktora podjelaby sie odbudowy takiej skali? Wskazane wykonanie skali wraz z odrysowaniem wzoru skali. Owszem wtedy jest drozej ..... Ale komus kto to robi i ma wiedze praktyczna o mozliwosic wykoania takiego nadruku bedzie latwiej wykonac odpowieni projekt uwzgledniajacy warstwy.

W skali jest piec okraglych otworow. Wole szklana niz z pleksi bo to ostatnie sie po prostu rysuje....
Awatar użytkownika
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

tszczesn pisze:BTW. Jak szybko potrzebujesz tą skalę do Allegra? Mam już 1/3 przygotowanej, ale wykańczanie jej przy aktualnej ilości wolnego czasu zajmie mi to chyba jeszcze z tydzień.
Już przyjechałem, jeśli więc skan jest opracowany, to chętnie podejmę. W poniedziałek prawdopodobnie bedę w Katowicach to mógłbym już przedstawić sitodrukarzowi projekt, i pewnie znałbym juz konkretne koszty z uwzglednieniem kolorów skali.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Doczu pisze:
Już przyjechałem, jeśli więc skan jest opracowany, to chętnie podejmę. W poniedziałek prawdopodobnie bedę w Katowicach to mógłbym już przedstawić sitodrukarzowi projekt, i pewnie znałbym juz konkretne koszty z uwzglednieniem kolorów skali.
Niestety gotowy jeszcze nie jest - miałem trochę zajęć a i zajmuje to więcej czasu niż myślałem. Na razie konsekwentnie wykańczam skalę do Kordiala - nie miałem wcześniej dobrej skali do Allegra, to zaczęłem robić to co mam. Zaraz potem, już znacznie szybciej zrobię Allegro i Kadeta.

Co do fachowca - czy wystarczy mu kolorowy obrazek, czy mam przygotować pliki z maskami dla każdego z czterema kolorami oddzielnie?
Awatar użytkownika
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

tszczesn pisze:Niestety gotowy jeszcze nie jest - miałem trochę zajęć a i zajmuje to więcej czasu niż myślałem. Na razie konsekwentnie wykańczam skalę do Kordiala - nie miałem wcześniej dobrej skali do Allegra, to zaczęłem robić to co mam. Zaraz potem, już znacznie szybciej zrobię Allegro i Kadeta.
Ok. Poczekam.
tszczesn pisze:Co do fachowca - czy wystarczy mu kolorowy obrazek, czy mam przygotować pliki z maskami dla każdego z czterema kolorami oddzielnie?
Zapytam jak bedę jutro w Katowicach, która opcja bardziej mu odpowiada, i poinformuję w tym topicu.
szpilka
1 post
1 post

Post autor: szpilka »

Czy może gdzieś w wątkach przewinęła się Wam skala do Pioniera I6161?
Skan a może oryginał... a może niesprawne radio z ładną skalą.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam.
Kiedys na Allegro kupiłem skale do Pioniera 6161.Czarny nadruk na folii do przyklejenia na szybkę.Od biedy może zastapic oryginał /żółty nadruk/.Zupełnie nie znam się na technikach wykonania druku na szkle.Ciekawe czy z tej folii można przenieść druk na szkło, oczywiście przy zastosowaniu odpowiednich technik, i to w określonym kolorze?
Lech S.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Lech Sołtysik pisze: Zupełnie nie znam się na technikach wykonania druku na szkle.Ciekawe czy z tej folii można przenieść druk na szkło, oczywiście przy zastosowaniu odpowiednich technik, i to w określonym kolorze?
Sitodruk. Niestety nie jest tani - zobacz na ceny w wątku o skalach do Elektritów.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Znam tą cenę , a to nie bez przyczyny :lol: .Przy wiekszej ilości i cena bedzie mniejsza na jednostke.Gdzie to można wykonać? Oczywiście w Warszawie napewno, ale nie każdy mieszka w Warszawie. :cry:
Lech S.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Lech Sołtysik pisze:Znam tą cenę , a to nie bez przyczyny :lol: .Przy wiekszej ilości i cena bedzie mniejsza na jednostke.Gdzie to można wykonać? Oczywiście w Warszawie napewno, ale nie każdy mieszka w Warszawie. :cry:
Takich zakładów jest mnóstwo, choć nie wiem, czy wszystkie będą mogły zrobić na szkle. A co do ilości - owszem, ale po co mi 1000 skal do Elektrita? :)
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: Bobiq »

tszczesn pisze:A co do ilości - owszem, ale po co mi 1000 skal do Elektrita? :)
Rozdasz rodzinie i znajomym :-)
Pionier U2
ODPOWIEDZ