Mam parę kondensatorów elektrolitycznych 2 * 50 uF prod. Elwy z datą produkcji 1971 a więc raczej wiekowe. Są to jednak kondensatory dziewicze, z magazynu, które ani nigdy nie były lutowane ani tym bardziej - nie pracowały. Z zewnątrz wyglądają bardzo dobrze, miernik wskazał prawidłową mniej więcej pojemność. Pytanie: czy mogę je spokojnie wykorzystać w filtrze zasilacza anodowego? Czy też z upływem lat coś w takich elektrolitach zachodzi że mimo prawidłowej pojemności raczej ryzykowne jest ich stosowanie?
Jeszcze sprawa tzw. formowania. Któryś z forumowiczów pisał że podłącza w tym celu kondensatory w układzie zasilacza anodowego poprzez żarówkę 12W. Tzn. jak to się robi - szeregowo z tą żarówką?
Wiekowe (ale nowe) elektrolity
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
-
- 2500...3124 posty
Tak- podłącz przez żarówkę 230V/15W lub podobną. Na początku może ona świecić z powodu upływności kondensatora, ale w miarę formowania upływność będzie malała- aż do bardzo małych wartości i na żarówce nie będzie spadku napięcia. Masz też zapewnioną automatyczną regulację napięcia formowania (gdybyś chciał podłączyć zasilacz bezpośrednio do kondensatora, musiałbyś na początku dać napięcie dużo mniejsze niż znamionowe i z czasem je podwyższać).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 75...99 postów
-
- 100...124 posty
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Witam !
generalnie, kondensatory elektrolityczne z przed 20 lat powinno się oddawać do utylizacji (ponieważ, zgodnie z ustawą nie wolno wywalać do śmietnika, chyba, że nikt nie widzi...
Ale, zdarzają się wyjątki: Ducato, włoskie po 25 latach, jak nowe.
I co ciekawe ELWA, też, już ktoś chwalił długą żywotność tych komunistycznych kondziołów, pewnie robili dla Armii Czerwonej, więc wymagania były większe.
Obadywałem takowe i Sprague i Aerovox (te to dopiero bydlaki wielkie i profesjonalne) i widzę, że mało ich parametry zależą od wieku.
Może ta opinia pochodzi z lat 60 ubiegłego stulecia...
pzdr Wesołych Świąt
generalnie, kondensatory elektrolityczne z przed 20 lat powinno się oddawać do utylizacji (ponieważ, zgodnie z ustawą nie wolno wywalać do śmietnika, chyba, że nikt nie widzi...
Ale, zdarzają się wyjątki: Ducato, włoskie po 25 latach, jak nowe.
I co ciekawe ELWA, też, już ktoś chwalił długą żywotność tych komunistycznych kondziołów, pewnie robili dla Armii Czerwonej, więc wymagania były większe.
Obadywałem takowe i Sprague i Aerovox (te to dopiero bydlaki wielkie i profesjonalne) i widzę, że mało ich parametry zależą od wieku.
Może ta opinia pochodzi z lat 60 ubiegłego stulecia...
pzdr Wesołych Świąt