Veni, vidi...Lech Sołtysik pisze:Ale pomyślałem, ze to może rodzynek typu IF80, ...
Zoltan
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Veni, vidi...Lech Sołtysik pisze:Ale pomyślałem, ze to może rodzynek typu IF80, ...
http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_pcf802.htmlOTLamp pisze: Tyle samo kosztuje tam lampa PFC802, która oczywiście również nie istnieje.
A czy ja napisałem, że nie istnieje? Znowu nie czytasz uważnie. Napisałem, że nie istnieje PFC802, a nie PCF802. Chiałem tym samym udowodnić, że na podanej stronie są błędy, którym jest również podana tam PCC82.Vic384 pisze:Czesc
Dopisuje sie do dyskusji.
Panie OTLamp, lampa PCF802 istnieje
Idąc Twoim tokiem myślenia można powiedzieć, że istnieje lampa HCC82, bo 12AU7 żarzona szeregowo ma prąd żarzenia 0.15A. Ale HCC82 nie istnieje, nie produkowano jej (konkretnie z oznaczeniem HCC82) właśnie dlatego, że ECC82 umożliwia żarzenie jej z lampami serii H, podobnie jak z lampami serii P. A XCC82 oczywiście istnieje. X oznacza prąd 0.6A, czyli definiuje parametry żarzenia dla równolegle połączonych żarników. Analogicznie lampa PCC82 powinna mieć prąd żarzenia 0.3A dla równolegle połączonych żarników, ale taki prąd żarzenia w takim połączeniu włókien ma właśnie ECC82. Dlatego nie istnieje lampa z oznaczeniem PCC82.Vic384 pisze:
Jesli chodzi o PCC82, to jest to wlasnie 7AU7 zarzona szeregowo (7V - 0.3A ), zarzona rownolegle, to XCC82 (3.5V - 0.6A).
Ale 7AU7 to XCC82. Ja rozumiem, że 7AU7 mogła być żarzona prądem 0.3A (żeby było ciekawiej, istnieje też 6AU7 -> 6.3V, 0.3A/ 3.15V, 0.6A). Ale nie istnieje lampa z oznaczeniem PCC82 (chodzi mi tylko o europejskie oznaczenie), bo istnieje ECC82. Ile razy mam to tłumaczyć?.Vic384 pisze:Czesc
Jezeli jednak rozmawiamy o ECC82 oraz 7AU7, to nie do konca zgadzam sie z Panem OTLamp. ECC82 to 12AU7. Wersja 7AU7 jest przeznaczona do pracy w TV w odchylaniu i tam jest zasilana szeregowo, tak jak i inne lampy w tym ukladzie. Pracuje z pradem 0.3A i przy napieciu 7V, a nie 6.3V, czyli tak jak typowe lampy seryjne " P ", a nie rownolegle "E". Przy rozbudowanych TV, gdzie zarzenie jest 0.6A, pracuje w ukladzie rownoleglym.