za wysoki prąd żarzenia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
za wysoki prąd żarzenia
mam następujący problem:
w sieci hula u mnie 242V tak więc trafo sieciowe na 230V podwyższa mi napięcia żarzenia z 6.3V na prawie 7V i analogicznie na żarzeniu 5V jest prawie 6V. (mierzone bez lamp)
jak najprościej obniżyć - żarzenie jest prądem zmiennym.
w sieci hula u mnie 242V tak więc trafo sieciowe na 230V podwyższa mi napięcia żarzenia z 6.3V na prawie 7V i analogicznie na żarzeniu 5V jest prawie 6V. (mierzone bez lamp)
-
- 9375...12499 postów
Re: za wysoki prąd żarzenia
Olej. Pod obciążeniem spadnie w jednym i drugim wypadku do przewidzanego zakresu.karczoch pisze:mam następujący problem:
-
- 100...124 posty
-
- 2500...3124 posty
Jeśli nie masz odpowiedniego autotransformatora, weź jakiś transformator z uzwojeniem np. 32V z odczepami co 2V i podłącz jego uzwojenie pierwotne normalnie do sieci. Wtórne- szeregowo z odbiornikiem tak, że styk ruchomy przełącznika (w tym przypadku przeł. obrotowy 16-pozycyjny, jednobiegunowy) podłączasz do gniazdka zasilającego odbiornik, styki nieruchome- do odczepów uzwojenia, a fazę podłączasz na np. 8. odczepie (dobierz w zależności od zmierzonych wahań napięcia!) tak, że w opisanym przypadku będziesz miał regulację +/-16V. Przewody neutralne łączysz rzecz jasna ze sobą. Najlepiej dać jakiś woltomierz na wyjściu, żeby móc kontrolować napięcie, którym zasilasz swoje cacuszko.
Inny sposób to zastosowanie stabilizatora sieciowego (takiego, jak do starych telewizorów), chociaż nie wiem, na ile one są skuteczne w przypadku zbyt wysokiego napięcia. Gdy siadało do stu kilkudziesięciu woltów, telewizory wciąż żyły dzięki tym stabilizatorom
.
Inny sposób to zastosowanie stabilizatora sieciowego (takiego, jak do starych telewizorów), chociaż nie wiem, na ile one są skuteczne w przypadku zbyt wysokiego napięcia. Gdy siadało do stu kilkudziesięciu woltów, telewizory wciąż żyły dzięki tym stabilizatorom

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 125...249 postów
O tak, stary Elektron nie chciał bez tego działaćVault_Dweller pisze:Inny sposób to zastosowanie stabilizatora sieciowego (takiego, jak do starych telewizorów), chociaż nie wiem, na ile one są skuteczne w przypadku zbyt wysokiego napięcia. Gdy siadało do stu kilkudziesięciu woltów, telewizory wciąż żyły dzięki tym stabilizatorom.

-
- 2500...3124 posty
Ja posiadam stary niemiecki przedwojenny jeszcze stabilizator, niewiem na jakiej zasadzie on działa bo w tej skrzynce jest tylko JEDEN duzy transformator typu O i dwa kondensatory 10u. Ale co do jego skutecznosci: stabilizuje juz od 120V w sieci, przy czym przy tym napieciu na wyjsciu jest koło 240V natomiast przy obecnym 230V w sieci na wyjsciu stabilizatora jest dokładnie to samo.
-
- 100...124 posty
To rzeczywiście bardzo krzepiąca informacja podobnie jak i większość pozostałychBoguś pisze:Ja posiadam stary niemiecki przedwojenny jeszcze stabilizator, niewiem na jakiej zasadzie on działa bo w tej skrzynce jest tylko JEDEN duzy transformator typu O i dwa kondensatory 10u. Ale co do jego skutecznosci: stabilizuje juz od 120V w sieci, przy czym przy tym napieciu na wyjsciu jest koło 240V natomiast przy obecnym 230V w sieci na wyjsciu stabilizatora jest dokładnie to samo.
to że trzeba wlutować rezystory to wiedziałem już wcześniej
tak sobie myślę czy warto tu pytać o cokolwiek?
sami sobie odpowiedzcie
pozdrawiam
To po cholerę pytasz, skoro wiedziałeś?karczoch pisze: to że trzeba wlutować rezystory to wiedziałem już wcześniej
sami sobie odpowiedzcie
pozdrawiam
Właśnie tak, jak wiedziałeś. Kolejne dwa sposoby podał Ci Vault Dweller. Ślepy jesteś?karczoch pisze: jak najprościej obniżyć - żarzenie jest prądem zmiennym.
Ostatnio zmieniony pt, 15 grudnia 2006, 15:29 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- moderator
Rozumiem, że masz jakieś pretensje, ale o co? Zadałeś konkretne pytanie dostałeś odpowiedzi (i to kilka), to czego jeszcze oczekujesz?karczoch pisze: To rzeczywiście bardzo krzepiąca informacja podobnie jak i większość pozostałych
sami sobie odpowiedzcie
-
- 100...124 posty
oczekiwałem czegoś bardziej konkretnego - jaki jest sposób dobierania rezystorów czyżby nikt wcześniej nie miał takiego problemu?tszczesn pisze:Rozumiem, że masz jakieś pretensje, ale o co? Zadałeś konkretne pytanie dostałeś odpowiedzi (i to kilka), to czego jeszcze oczekujesz?karczoch pisze: To rzeczywiście bardzo krzepiąca informacja podobnie jak i większość pozostałych
sami sobie odpowiedzcie
dodam że być może rozwiązanie jest banalne, jednak nie dla mnie bo gdybym wiedział to bym nie pytał - prawda?
sugestie o braniu transformatorka przy poborze 2X 2-3 A odpada od razu
kupno kolejnego trafa zamieniającego 240 na 230V też
cóż więc pozostaje?
Najpierw napisz to po polskukarczoch pisze: oczekiwałem czegoś bardziej konkretnego - jaki jest sposób dobierania rezystorów czyżby nikt wcześniej nie miał takiego problemu?
dodam że być może rozwiązanie jest banalne, jednak nie dla mnie bo gdybym wiedział to bym nie pytał - prawda?
cóż więc pozostaje?

-
- 100...124 posty
czy potrafisz napisać cokolwiek konstruktywnie? (poza oczywiście tym że jestem ślepy i nie znam polskiego - to było miłe ale - bardzo Cię proszę nie wypowiadaj się więcej w moim temacie )OTLamp pisze:Najpierw napisz to po polskukarczoch pisze: oczekiwałem czegoś bardziej konkretnego - jaki jest sposób dobierania rezystorów czyżby nikt wcześniej nie miał takiego problemu?
cóż więc pozostaje?![]()
-
- 3125...6249 postów
Określ jaki jest nominalny prąd żarzenia lamp - np. z danych katalogowych. Jeśli dla przykładu jest to "n" amperów to wartość R niezbędną do obniżenia napięcia z podanych przez Ciebie 7V do 6.3V wylicz ze wzoru:
R [Omy] = (7[V] - 6.3[V]) / n [A] = 0.7[V] / n [A]
I to wszystko. Przykładowo, jeśli wartość prądu żarzenia wynosi 0.6A i chcesz zbić napięcie z 7V to 6.3V to musisz szeregowo z żarzeniem lamp dać rezystor 0.7V/0.6A = 1.2 oma.
Jeśli masz problem z określeniem prądu żarzenia to włącz szeregowo z żarzeniem rezystor np. 0.1 oma i zmierz na nim napięcie - dzieląc napięcie przez 0.1 oma otrzymasz wartość prądu "n" niezbędną do skorzystania ze wzoru, który podałem.
Ps Pamiętaj, żeby pomiar napięcia wykonać pod obciążeniem - czyli przy załączonych lampach. Te 7V przyjąłem jako wartość przykładową - musi być to napięcie uzwojenia żarzenia pod obciążeniem!!!
R [Omy] = (7[V] - 6.3[V]) / n [A] = 0.7[V] / n [A]
I to wszystko. Przykładowo, jeśli wartość prądu żarzenia wynosi 0.6A i chcesz zbić napięcie z 7V to 6.3V to musisz szeregowo z żarzeniem lamp dać rezystor 0.7V/0.6A = 1.2 oma.
Jeśli masz problem z określeniem prądu żarzenia to włącz szeregowo z żarzeniem rezystor np. 0.1 oma i zmierz na nim napięcie - dzieląc napięcie przez 0.1 oma otrzymasz wartość prądu "n" niezbędną do skorzystania ze wzoru, który podałem.
Ps Pamiętaj, żeby pomiar napięcia wykonać pod obciążeniem - czyli przy załączonych lampach. Te 7V przyjąłem jako wartość przykładową - musi być to napięcie uzwojenia żarzenia pod obciążeniem!!!
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'