Gramofon Unitra GS461

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

Mam kompletną wkładkę ,igłę można z niej wyciągnąć,ale po co lepiej zmienić całą.Ta jest nówka z karteczką i ceną z "tamtych lat".Napisz mi adres to ci wyślę
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: Zigrin »

Nuncjusz :arrow:
Już wysłałem PW. Wielkie dzięki.

Mam pytanie. Szczególnie do posiadaczy polskich gramofonów. Jak one się sprawują? Czy nie ma z nimi jakiś dużych problemów i czy są awaryjne?
ElGit Let there be rock...
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Hello w moim G 8010 awaryjności nie wykryłem :D - jedynym problemem jest "pływająca" troszkę regulacja prędkości obrotowej - pewnie trzeba potencjometr wyczyścić, jakoś brakuje mi siły sprawczej. Mam opracowany prosty układ na ATiny 13 do regulacji prędkości obrotowej, ale niestety czasu brak na wprowadzenie projektu w życie... :cry:

A tak nawiasem, pytanie pewnie skierowane do Piotra - szlag trafił mój ulubiony sklep z winylami koło Jubilata - może byłeś tam / masz kontakt z właścicielem? (niestety teraz tam knajpa jakaś jest otwarta) - to samo z kanciapą obok - komis z częściami i piecykami gitarowymi. I tak samo "Elektro Retro" - wszystkie fajne rupieciarnie w Krakowie zanikają:(
tommy 112
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: tommy 112 »

Witam
Również planuje kopić taki gramofon, ale w tym jest z kolei zużyta wkładka z igłą. Czy miałby ktoś do odsprzedania tanio taką wkłądkę z igłą ? Jeśli tak to prawdopodobnie kupie właśnie taki gramofon.
Pozdrawiam
(...)... :) ...(...)
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

Ja z kolei poszukuje nowej UF 50 do mojego Telefunkena :wink: jakby ktoś miał to chetnie odkupię :D
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Jako że preamp RIAA który mam na lampie nie jest zbytnio ciekawy postanowiłem zrobić coś innego. Znalazłem interesujący schemat na stronie Joggiego. Obrazek

Co o nim sądzicie? Jako ostatni stopień chce dać ECC82. W dwóch pierwszych obsadzę 6N2P-EW.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

Jak "odpalisz" daj znać, też w końcu muszę sobie zrobić bo w tej chwili słucham gramofonu ze standardowego wyjścia w moim Luxmanie.
ps.Zigrin w poniedziałek wyślę
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Dobra. Wielkie dzięki Nuncjuszu. Gramofon wyszedł mnie drożej niż myślałem. Dzisiaj przysiądę trochę to odpale jeden kanał przynajmniej. O efektach bede pisał.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

:arrow: Zigrin
Tak jak mówiłem - w moim gramofonie nie ma się co zepsuć, za co bardzo go lubię. Dotyczy to również Bernarda. Trochę większe problemy bywają z Danielem i Adamem, tam jest już więcej zbędnej mechaniki.
Zerknij na mój przedwzmacniacz gramofonowy. Wymaga większej ilości lamp, niż twój, ale uważam że jest trochę lepszy. Zasadnicza różnica polega na tym, że nie wykorzystuje sprzężenia zwrotnego.

:arrow: popiol17
Zosaje jeszcze mój ulubiony sklep na ul. Podbrzezie (koło synagogi Tempel). Prowadzi go bardzo miły człowiek o niecodziennych zasobach płyt i wiedzy na ich temat. Taka mała reklama 8)
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Piotr :arrow:
Widziałem Twój schemat Piotrze i też się nad nim poważnie zastanawiałem. Jednak robie ten ze strony Joggiego. Mam akurat "parke" 6n2p-ew więc spokojnie mi starczy, a do Twojej wersji potrzebuje jeszcze dwie. Mam co prawda ECC83, ale "mieszać" nie wypada ;) Mam wrażenie że ostatnia lampa z tego schematu pełni rolę wtórnika, ale trochę dziwacznie bo w anodzie znajduje się 100R.

P.S.
Przy okazji oglądania schematu widziałem zdjęcia gotowego urządzenia oraz sprzęt towarzyszący i mam jedno pytanie. Czy tylko mi się wydaje czy trzymasz sprzęt na podłodze?

P.S. II

Gramofon jest już mój myślę że 70zł to uczciwa cena jak za taki sprzęt. W prezencie dostaje 5 płyt i slipmate 8)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Tak, ten system stoi na podłodze pod fortepianem. Czy to coś złego?
Do drugiego mam specjalne półki "zintegrowane wizualnie" z podstawkami pod małe głośniki :)
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Wszystko ok, też trzymam na podłodze i ciągle słyszę "postaw to na jakiejś półce bo można sobie zęby wybić" :evil:
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: gutten »

Akurat "audiofilistyczne półki" na gramofon nie wydają się czczym wymysłem. W przeciwieństwie do odtwarzacza CD jest tam co tłumić.
Chyba, że ktoś zafunduje sobie np. wypasionego i wyposażonego w potrójny system tłumienia Wilsona Benescha. U kolegi też stoi na podłodze. Puściliśmy na próbę płytę i obaj skakaliśmy tuż przy gramofonie (bardzo zabawnie to swoją drogą wyglądało). Dookoła wszystko latało, a gramofon nawet nie jęknął, igła idealnie trzymała się rowka.
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Fajne testy i na pewno śmieszny widok, dwóch dorosłych facetów skaczących wkoło gramofonu :D Ja raczej nie będe tak testował mojej Fonica, może tego nie przetrzymać sufit w sypialni moich rodziców :lol:
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Jakie znacie internetowe sklepy z czarnymi płytami? Jeszcze pytanie do forumowiczów z Łodzi - gdzie są sklepy z winylami?(adresy sklepów są mi potrzebne często tam bywam ale nie mam pojęcia gdzie są takie sklepy)
ODPOWIEDZ