Gramofon Unitra GS461

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Gramofon Unitra GS461

Post autor: Zigrin »

Witam!
Mam mały problem. Zamierzam kupić jakiś gramofon. Na początek starczy mi zwykła Polska produkcja bez zbędnych wodotrysków. Wybór padł na taki sprzęt jak w temacie. Problem tkwi w tym, że nie ma igły. Mam więc pytanie jaki typ igły będzie pasował do tego gramofonu i jaki typ wkładki tam orginalnie siedzi? Ewentualnie czy można ją czymś zastąpić, jakąś inną np. Shur-a, Ortofon-u i czy taki zabieg ma jakiś sens. Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
ElGit Let there be rock...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Podejrzewam, że ma standardowe mocowanie półcalowe, takie samo jak w moim 601A. Pasują wobec tego wkładki półcalowe, czyli jakieś 3/4 współczesnej produkcji.
Dodam tylko, że słucham tego wynalazku z 510mkII (wcześniej OM-10, a jeszcze wcześniej OM-3E :) ) Ortofona i jestem bardzo zadowolony. Brak "wodotrysków" ma tą niezaprzeczalną zaletę, że nie ma się co zepsuć ;)

ps. Tylko nie daj się nabrać na zakup "oryginalnej" wkładki MF. Przy obecnych cenach to wyrzucanie pieniędzy w błoto.
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Właśnie widziałem ceny Unitrowskich wkładek i jestem przerażony :shock: Na szczęście wkładka już w nim jest. Teraz pozostała tylko kwestia doboru odpowiedniej igły której brakuje :? Może macie na sprzedanie jakąś? Ile może kosztować jakaś przyzwoita wkładka z igłą produkcji Ortofonu?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Nie ma sensu kupować igły do MFki. Oczywiście przyjmuję założenie, że słuchasz Pink Floyd i spółki, a nie bajek ;) Szkoda dobrych płyt.
OMB-3E można kupić już poniżej stówki, 510mkII (moja ulubiona) kosztuje chyba 180zł.
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Założenia bardzo dobre ;) ostatnio rozszerzone o Claptona i The Doors. Niestety poniżej stówki to zostanie mój budżet po zakupie gramofonu i płyt :( Jest jakiś sklep w sieci gdzie można kupić wkładki, igły itp? Mam też kilka pytań technicznych związanych z obsługą gramofonu :oops:
- jak się reguluje parametry ramienia?(wiem że przy tym GS461 jest taki odważnik na końcu ramienia, pokrętło do które przesuwa ramię w poziomie i taki mały odważnik na wygiętym drucie jak się tym posługiwać?)
-do czego służy stroboskop?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Regulowana przeciwwaga na końcu ramienia służy do ustawienia właściwego nacisku na igłę. Jest wyskalowana w gramach - z tego, co pamiętam były cztery kreski na gram. Należy po zamontowaniu wkładki (każda waży inaczej!) doprowadzić ramię do równowagi, tak aby się swobodnie bujało. To jest pozycja "zero". Do tego dokręcasz 1.5g do 2g i gotowe. Producenci współczesnych wkładek zalecają zazwyczaj 1.75g.

Ciężarek z boku to anti-skating, czyli kompensacja siły dośrodkowej. W naszych gramofonach wystarczy po prostu pozwolić mu zwisać swobodnie. Niczego się nie reguluje.

Stroboskop służy do regulacji prędkości obrotowej. Ma dwie skale - dla 33 i 45 obr/min. Właściwie ustawina prędkość pozwala na obserwację nieruchomych świetlnych prostokątów. Jeżeli prędkość jest za duża prostokąty poruszają się w kierunku obrotów talerza, a jeżeli za mała - w kierunku przeciwnym.
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Dzięki za pomoc. Teraz zostaje znalezienie wkładki. Nowe są rozprowadzane w komplecie z igłami czy osobno?

P.S.
Podłość ludzka nie zna granic....właśnie podkupili mi Dark sied of the moon :x
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Jeszcze nie widziałem osobnych igieł Ortofona. Audiotechnika chyba sprzedaje osobno, ale drogo.
Jeżeli chcesz całego Ortofona, a nie ma go w żadnym sklepie w Twojej okolicy, to mogę Ci kupić w Krakowie i przesłać. Ale powinieneś znaleźć bliżej.

ps. Kupujesz płyty na Allegro? To niezły kozak jesteś - ja bym się obawiał.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Zigrin, wkładki możesz kupić na Allegro, np. Ortofon OMB10 za 90 zł. A tu masz opisaną całą procedurę ustawiania ramienia i wkładki.
Ostatnio zmieniony śr, 6 grudnia 2006, 22:43 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Piotr pisze: Jeżeli chcesz całego Ortofona, a nie ma go w żadnym sklepie w Twojej okolicy, to mogę Ci kupić w Krakowie i przesłać. obawiał.
Teraz jestem chory i siedzę w domu więc nie moge poszukać. Jeżeli nić nie znajdę to rozwarze Twoją propozycję.
Piotr pisze: ps. Kupujesz płyty na Allegro? To niezły kozak jesteś - ja bym się
Czasami przyjdzie mi zakozaczyć ale tylko w ekstremalnych sytuacjach 8) tan na prawde płyta była dość tanio w wydaniu Harvesta i w "bdb stanie technicznym bez rys"

Fugasi :arrow:
Dzięki za link taka instrukcja mi się bardzo przyda ;)
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Coś słabo szukasz. Ortofon OMB10 za 90 zł: http://www.allegro.pl/item144939607_wkl ... omb10.html
OMB10 za 75 zł: http://www.allegro.pl/item145699285_wkl ... sylka.html
Headshell (główkę) chyba masz, więc po co przepłacać? A przy okazji: masz do tego gramofonu przedwzmacniacz korekcyjny (RIAA)? Pytam na wszelki wypadek, bo zdarzają się tacy co robią wielkie oczy na wiadomość o tym że jest on niezbędny. :)
_
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Zdecydowanie najbardziej podoba mi się to:
http://www.allegro.pl/item145699285_wkl ... sylka.html
Pozostałe wyglądają cokolwiek podejrzanie, chociaż oczywiście jest prawdopodobne, że będą dobre.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

Zigrin
Jeśli chodzi o wkładkę Mf100 to mam ich kilka,jedną mogę ci odstąpić
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Fugasi nie posądzaj mnie o taką nie wiedze. U mnie preampów RIAA jest od metra(2szt. lampa i o-amp) ;) Niestety na razie braknie mi kasy na nową wkładkę. Nuncjuszu, masz same igły? Bo wkładka jest już w gramofonie który kupuje.
ODPOWIEDZ