przedwzmacniacz na e88cc,wzmacniacz końcowy na tda7294
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 20...24 posty
przedwzmacniacz na e88cc,wzmacniacz końcowy na tda7294
zrobiłem przedwzmacniacz lampowy na e88cc,połączyłem go z wzmacniaczem końcowym na tda7294.muzyczka z kompaktu super .fajnie gra środek pasma.czy muszę mieć jakie dopasowanie między przedwzmacniaczem a koncówką mocy .gdzie zrobić i na czym regulacje barwy dzwieku [o ile jest potrzebna)PROSZĘ O PODPOWIEDZ. SCHEMAT ITP
marek
-
- 500...624 posty
Poczułem się wywołany do tablicy bo temat łączenia obu technik jest mi bliski.
TDA jest kością "samowystarczalna" która nie potrzebuje dodatkowego przedwzmacniacza, no chyba że mikrofonowego. Mam jedno zasadnicze pytanie....ten przedwzmacniacz to po prostu bufor(sugeruje mi to użycie E88CC która często występuje w takiej roli, choć nie zawsze) który wpina się między źródło sygnału, a wejście wzmacniacza?
Układ taki praktycznie nic nie wnosi do całości oprócz dodatkowych harmonicznych i zniekształceń. Układ taki sam dopasowuje się do wzmacniacza ze względu na swoją niską rezystencje wyjściową. Jeżeli jest to typowy wzmacniacz napięciowy(układ ze wspólna katodą) to wzmocnienie jest dość duże i wydaje mi się że wzmacniacza TDA może się przesterować ze względu na zbyt duży sygnał wejściowy(w/w scalak charakteryzuje się dużą czułością wejścia i do pełnego wysterowania wystarczy niewielki sygnał). Regulacji barwy radze unikać. Jeśli już ma być to polecam układ Baxandall-a i wtedy właśnie trzeba zrobić wzmacniacz napięciowy na lampie do wzmocnienia sygnału o korekcji.
P.S.
Nie wiem czemu Piotrze ale spodziewałem się Twojej odpowiedzi w tym temacie
TDA jest kością "samowystarczalna" która nie potrzebuje dodatkowego przedwzmacniacza, no chyba że mikrofonowego. Mam jedno zasadnicze pytanie....ten przedwzmacniacz to po prostu bufor(sugeruje mi to użycie E88CC która często występuje w takiej roli, choć nie zawsze) który wpina się między źródło sygnału, a wejście wzmacniacza?
Układ taki praktycznie nic nie wnosi do całości oprócz dodatkowych harmonicznych i zniekształceń. Układ taki sam dopasowuje się do wzmacniacza ze względu na swoją niską rezystencje wyjściową. Jeżeli jest to typowy wzmacniacz napięciowy(układ ze wspólna katodą) to wzmocnienie jest dość duże i wydaje mi się że wzmacniacza TDA może się przesterować ze względu na zbyt duży sygnał wejściowy(w/w scalak charakteryzuje się dużą czułością wejścia i do pełnego wysterowania wystarczy niewielki sygnał). Regulacji barwy radze unikać. Jeśli już ma być to polecam układ Baxandall-a i wtedy właśnie trzeba zrobić wzmacniacz napięciowy na lampie do wzmocnienia sygnału o korekcji.
P.S.
Nie wiem czemu Piotrze ale spodziewałem się Twojej odpowiedzi w tym temacie

ElGit Let there be rock...
-
- 20...24 posty
-
- 6250...9374 posty
-
- 625...1249 postów
-
- 6250...9374 posty
Źle się wyraziłem. Układ działa poprawnie (nie ma żadnych niekontrolowanych wybuchów itp.) tylko z winy za malego kondensatora w filtrze zasilacza jest przydźwięk sieci, nie za duży ale jest. Obecnie nie mam czasu kombinować z tym układnem, kiedyś wkleję schemat choć wiem jaki jest stosunek forumowiczów do hybryd...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 20...24 posty
-
- 6250...9374 posty
-
- 3125...6249 postów
Jak znam Piotra to "prawdziwa hybryda" to jest próżniowy preamp i krzemowa końcówka albo na odwrót, a nie np. tranzystorowy wzmacniacz z buforem wejściowym na ECC88 z napięciem anodowym 30V.marcin_oizo pisze:Możesz sprecyzować? Aż mi się smutno zrobiło...Piotr pisze:Do hybryd jak najbardziej pozytywny. Ale do prawdziwych hybryd
-
- 500...624 posty
Dokładnie tak! Ja też "wyznaje taką ideologie". Schematów jest na forum kilka w tym moje. Poszukaj wątku "HYBRYDA - bitwa pierwsza". Projekty Piotra znajdziesz w temacie "Mała rzecze" i jeszcze kilku wystarczy poszukać 

ElGit Let there be rock...
-
- moderator
Otóż to, bardzo nie lubię układów, w których głównym zadaniem lampy jest świecenie.jethrotull pisze:Jak znam Piotra to "prawdziwa hybryda" to jest próżniowy preamp i krzemowa końcówka albo na odwrót, a nie np. tranzystorowy wzmacniacz z buforem wejściowym na ECC88 z napięciem anodowym 30V.
Połączenie lampowego przedwzmacniacza z tranzystorowym wzmacniaczem mocy to już całkiem niezły pomysł, ale ja idę dalej.
Największą sympatią darzę wzmacniacze, w których obydwa rodzaje elementów pracują nierozdzielnie. Mam na myśli np. sterowanie tranzystorowym stopniem mocy bezpośrednio za stopnia lampowego, albo tranzystorowe źródła prądowe w obwodach wzmacniaczy lampowych.
Zarówno lampy, jak i tranzystory mają swoje zalety (nie związane z wyglądem), które można wykorzystać. Wystarczy wymienić możliwość podłączenia stopnia tranzystorowego z niskoomowym obciążeniem bez konieczniści stosowania transformatora, albo uzyskiwania wysokich amplitud napięcia przy niskich zniekształceniach bez sprzężenia zwrotnego w stopniu lampowym.
Trochę moich schematów wisi na forum...
-
- 6250...9374 posty