Pompa dyfuzyjna z chłodzeniem powietrznym

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Pompa dyfuzyjna z chłodzeniem powietrznym

Post autor: Alek »

Chciałem pokazac pompę z chłodzeniem powietrznym typu PDO100/P.
Pierwotnie pompa taka pracowała w helowym wykrywaczu nieszczelnosci typu HWN1. Ciśnienie końcowe lepsze od 10^-5 Tr. Warto przypomnieć, że użycie tej pompy było rozważane przy budowie układu pompowego.
Zaletą tej pompy niewątpliwie jest brak koniecznosci stosowania obiegu wody. Do wad należy zaliczyć natomiast ryzyko uzyskania gorszej próżni końcowej niż w przypadku pompy PDO100 w wersji z chłodzeniem wodnym. Drugą wadą są większe gabaryty.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Bardzo ciekawa. Lubię urządzenia, do których nie trzeba dolewać wody - chyba z lenistwa :)
Jakie są jej wymiary? Na zdjęciach nie widzę żadnego punktu odniesienia.
Alek

Może wystarczy rzec, że kołnierz wlotowy-czyli ten większy, nie zaślepiony to NW100-czyli ma średnicę 100mm :wink:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

To jeszcze nie taki potwór. A domyślam się, że w obsłudze jest znacznie prostsza i wymaga odpowiednio mniej uwagi od użytkownika.
Alek

Tak jak normalna PDO100 ta pompa wymaga także próżni wstępnej i chłodzenia. Tu nie ma konieczności baczenia na strumień wody a jedynie na obroty wentylatora. Do pracy układu próżniowego z taką pompą wystarcza więc sam prąd elektryczny. Ponieważ jednak odrzutnik tak chłodzony ma większą temperaturę niż odrzutnik chłodzony wodą próżnia jest gorsza.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

W takim razie zwiększając intensywność nadmuchu można poprawić parametry, prawda?
Hałas urządzenia w wypadku pompy raczej nie stanowi problemu.
Alek

Zwróć uwagę, że woda kranowa ma w zimie temperaturę kilku stopni. Powietrze zaś, niezależnie jak silnie nadmuchiwane ma temperaturę otoczenia- zazwyczaj w okolicach 20 stopni.
Za hałas układu próżniowego odpowiedzialne są zazwyczaj pompy obrotowe lub pompy Rootsa (takie są stosowane np. przy spawarkach eletronowych). Natomiast pompa dyfuzyjna pracuje praktycznie bezgłośnie, co wynika z zasady jej pracy (jeśli nie liczyć szumu gotowania się oleju).
szczepan99
2 posty
2 posty

Post autor: szczepan99 »

A jakby powietrze wlotowe schładzać - jakimś klimatyzatorem jak jest pod ręką albo większym modułem Peltiera?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

szczepan99 pisze:A jakby powietrze wlotowe schładzać - jakimś klimatyzatorem jak jest pod ręką albo większym modułem Peltiera?
Wydajność takiego układu byłaby i tak gorsza, a dochodzą dodatkowe, niemałe koszty energii :roll:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Piotr pisze:
szczepan99 pisze:A jakby powietrze wlotowe schładzać - jakimś klimatyzatorem jak jest pod ręką albo większym modułem Peltiera?
Wydajność takiego układu byłaby i tak gorsza, a dochodzą dodatkowe, niemałe koszty energii :roll:
Ale można polewac czymś łatwo parującym - np. alkoholem. W sumie nie wiem do ilu stopni by polewanie woda ochłodziło, może zwykłe H2O by wystarczyło?
Alek

Nie są to dobre pomysły.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Alek pisze:Nie są to dobre pomysły.
Ale media zaproponowane przez tszczesn są łatwe do pozyskania, więc może przemyśl to jeszcze raz ;)
W razie, jakby co, to u mnie w pracy jedno z nich spływa z półek z wydajnością 1100 l/h z czego 7% może śmiało "wyparować" ;)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Alek

...Szczególnie zdrowe jest wdychanie oparów :?
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

A czy nie mozna by było zamocować na wierzchu wentylatora od PC? Mam wentylator 15x15cm o dużej wydajności i co najważniejsze jest cichy. Ważniejsze jest do jakiej temperatury się nagrzewa ta pompa i do jakiej temperatury najlepiej by było ją schłodzić. Ja jak by co to oferuję pomoc.
Alek

Można będzie rozważyć uruchomienie tej pompy. Tym niemniej w obcnej chwili nie widzę potrzeby szybkiego stawiania drugiego stanowiska w domu.