Witam
Jeśli jesteś pewien do których przewodów należy podłączyć sieć to tak właśnie powinieneś zrobić. Upewnij się jednak, czy dobrze zlokalizowałeś i połączyłeś uzwojenie pierwotne - ono jest jak rozumiem rozdzielone na dwa karkasy.
a tak z ciekawości, co sie by stało gdybym podłączył sieć do wtórnych ?
popiol17 to jest 160/2, koleś od którego to mam mówił że to jest chyba 24v albo 2x12v ale pewności niemmiał więc chciałbym to zmierzyć
czarny i czerwony kabel po prawej są dużo cieńsze nawinięte są chyba jako pierwsze(nic tam głębiej nie widze) i są połączone zielonym kablem (prawie na zdjeciu go niewidać) więc myśle że to pierwotne ?
pixster pisze:czarny i czerwony kabel po prawej są dużo cieńsze nawinięte są chyba jako pierwsze(nic tam głębiej nie widze) i są połączone zielonym kablem (prawie na zdjeciu go niewidać) więc myśle że to pierwotne ?
Raczej tak, ale możesz to jeszcze sprawdzić omomierzem. W tym transformatorze uzwojenie pierwotne będzie miało największą rezystancję.
Jest tak jak mówi Piotr: uzwojenie pierwotne nawinięte jest cienkim drutem i ma dużą rezystencję. Jak je zlokalizujesz to będziesz mógłe trafo podłączyć. Pamiętaj, że pomiar napięcia bez obciążenia może być zafałszowany. Gdzieś w domu mam bazę danych z transformatorami, jak w końcu uda mi się trafić do domu to postaram się sprawdzić.