płytka do przestrajania zakresu UKF
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
płytka do przestrajania zakresu UKF
Witma!
Wpoadła mi w ręce płytka dzięki której można podobno przestroić zakres UKFu w radiu. Chciałbym ją zainstalować w radiu DML 301 (bo ma UKF, tylko że niski). Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to zrobić?
Radio jest oczywiście lampowe, UKF stary, płytka ma następujące oznaczenia: Wej, Wyj, U+ i U-. Oznaczenia powszechnie znane,więc nie ma tu problemu. Na płytce jest kilka kondensatorków, kwarc i scalak (chyba LA 318 ale nie jestem pewny). Pytanie: między co a co to podłączyć i jakie napięcie zasilania podać? Czy ktoś już tego dokonał?
Mam jeszcze taką głupią obawę, że jakąś cewkę trzeba tam podłączyć, bo jest jakieś dziwne oznaczenie z symbolem cewki a nic nie jest tam wlutowane (płytka jest fabrycznie nowa). Proszę o pomoc!
Pozdrawiam!
Maciek.
Wpoadła mi w ręce płytka dzięki której można podobno przestroić zakres UKFu w radiu. Chciałbym ją zainstalować w radiu DML 301 (bo ma UKF, tylko że niski). Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to zrobić?
Radio jest oczywiście lampowe, UKF stary, płytka ma następujące oznaczenia: Wej, Wyj, U+ i U-. Oznaczenia powszechnie znane,więc nie ma tu problemu. Na płytce jest kilka kondensatorków, kwarc i scalak (chyba LA 318 ale nie jestem pewny). Pytanie: między co a co to podłączyć i jakie napięcie zasilania podać? Czy ktoś już tego dokonał?
Mam jeszcze taką głupią obawę, że jakąś cewkę trzeba tam podłączyć, bo jest jakieś dziwne oznaczenie z symbolem cewki a nic nie jest tam wlutowane (płytka jest fabrycznie nowa). Proszę o pomoc!
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- moderator
Re: płytka do przestrajania zakresu UKF
No to jak nie ma cewki to i pewnie układ jest przystosowany do jej braku. Zasilanie jest niekrytyczne, można użyć +12V. A konwerter podłącza się pomiędzy antenę a wejścia antenowe odbiornika.Maciej Szczodrowski pisze: Wpoadła mi w ręce płytka dzięki której można podobno przestroić zakres UKFu w radiu. Chciałbym ją zainstalować w radiu DML 301 (bo ma UKF, tylko że niski). Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to zrobić?[/quite]
Konwerter, bardz dobry pomysł.
Maciej Szczodrowski pisze:Radio jest oczywiście lampowe, UKF stary, płytka ma następujące oznaczenia: Wej, Wyj, U+ i U-. Oznaczenia powszechnie znane,więc nie ma tu problemu. Na płytce jest kilka kondensatorków, kwarc i scalak (chyba LA 318 ale nie jestem pewny). Pytanie: między co a co to podłączyć i jakie napięcie zasilania podać? Czy ktoś już tego dokonał?
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów
To nie leży po stronie kwarcu!!!! Tylko szerokości zakresu dawnego i obecnego UKF.
Pasmo stare OIRT to 65,5 - 73MHz. Czyli ma szerokość 8MHz.
Konwerter przesunie odbieraną częstotliwość.
Jeśli zastosujesz kwarc 27MHz - popularna wartość. to 65.5 + 27 = 92,5MHz, a 73 + 27 = 100MHz. Czyli odbierzesz 92,5 - 100MHz - nadal szerokość zakresu 8MHz.
Cały zakres CCIR to 87,5 - 108MHz. Ma szerokość = 20.5MHz. Aby pokryć całe to pasmo nalezy int(20,5/8,0) = 3 różne kwarce.
Pierwszy drugi to od 93 - 74 = 19MHz do 87,5 - 65,5 = 22MHz.
Drugi to 27Mhz.
Trzeci to 108 - 73 = 35MHz.
Kupisz zaledwie 20MHz, 27MHz i 33MHz. Braknie tobie zakresu 106 - 108MHz. Możesz mieć mała "dziurę" w okolicy 100MHz. Zamiast 27MHz powinieneś zdobyć kwarc 28MHz.
Wyjście to obwód LC z trzema przełączanymi kondesatorami. Po drugie konwerter tylko stworzy dodatkowe problemy zwłaszcza w mieście w pobliżu nadajników. Jeśli można przestroić lub wymienić głowicę to radzę. Konwerter w większości przypadków (pomijam naprawdę porządne ale drogie i niedostępne w sklepach konstrukcje) to wg mnie ostateczność.
Pasmo stare OIRT to 65,5 - 73MHz. Czyli ma szerokość 8MHz.
Konwerter przesunie odbieraną częstotliwość.
Jeśli zastosujesz kwarc 27MHz - popularna wartość. to 65.5 + 27 = 92,5MHz, a 73 + 27 = 100MHz. Czyli odbierzesz 92,5 - 100MHz - nadal szerokość zakresu 8MHz.
Cały zakres CCIR to 87,5 - 108MHz. Ma szerokość = 20.5MHz. Aby pokryć całe to pasmo nalezy int(20,5/8,0) = 3 różne kwarce.
Pierwszy drugi to od 93 - 74 = 19MHz do 87,5 - 65,5 = 22MHz.
Drugi to 27Mhz.
Trzeci to 108 - 73 = 35MHz.
Kupisz zaledwie 20MHz, 27MHz i 33MHz. Braknie tobie zakresu 106 - 108MHz. Możesz mieć mała "dziurę" w okolicy 100MHz. Zamiast 27MHz powinieneś zdobyć kwarc 28MHz.
Wyjście to obwód LC z trzema przełączanymi kondesatorami. Po drugie konwerter tylko stworzy dodatkowe problemy zwłaszcza w mieście w pobliżu nadajników. Jeśli można przestroić lub wymienić głowicę to radzę. Konwerter w większości przypadków (pomijam naprawdę porządne ale drogie i niedostępne w sklepach konstrukcje) to wg mnie ostateczność.
-
- 125...249 postów
Kwarc 27MHz - jeśli już. Ponadto nie może pokryć aż takiego pasma bez przełączania zakresów w konwerterze (jak kwarce to więcej niż jeden)!!!.
Zakres OIRT ma 8 lub w końcowym okresie 8,5MHz. Podany przez ciebie zakres to 12 MHz. Musiałbyś poszerzyć zakres w głowicy UKF.
Działanie konwertera jest bardzo proste. Dodajesz do starej częstotliwości częstotliwość kwarcu w nim lub obwodu heterodyny. Dolna częstotliwość to 65.5 (niektóre stare odbiorniki miał 64,5). Dodają 65,5 do 27 mamy 92.5MHz. Górna to 73 potem rozszerzana do 73.5 i w dobie już scalaków do 74MHz. Więc 73 + 27 masz 100MHz.
I co nadal będziesz pisał że za pomocą konwertera jednozakresowego na zakresie o szerokości 8,5Mz odbierzesz zakres o szerokości większej 12 - 12,5MHz?
Konwerter do odbieranej częstotliwość dodaje lub odejmuje częstotliwość własnej heterodyny. Ot tyle.
Zakres OIRT ma 8 lub w końcowym okresie 8,5MHz. Podany przez ciebie zakres to 12 MHz. Musiałbyś poszerzyć zakres w głowicy UKF.
Działanie konwertera jest bardzo proste. Dodajesz do starej częstotliwości częstotliwość kwarcu w nim lub obwodu heterodyny. Dolna częstotliwość to 65.5 (niektóre stare odbiorniki miał 64,5). Dodają 65,5 do 27 mamy 92.5MHz. Górna to 73 potem rozszerzana do 73.5 i w dobie już scalaków do 74MHz. Więc 73 + 27 masz 100MHz.
I co nadal będziesz pisał że za pomocą konwertera jednozakresowego na zakresie o szerokości 8,5Mz odbierzesz zakres o szerokości większej 12 - 12,5MHz?
Konwerter do odbieranej częstotliwość dodaje lub odejmuje częstotliwość własnej heterodyny. Ot tyle.
-
- 125...249 postów
Hmmm 88,5 - 21.4 + 27 = 94 A dokładniej tak naprawdę to nie odbierasz na około 93 MHz tylko 88,5MHz jako odbiór częstotliwości lustrzanej - 88,5 MHz - 2 * 10.7 MHz = 67,1 MHz. A to ze podałeś około 93 to po prostu Twoja skala zakresu z konwerterem. To dziwne równanie na początku wytłumaczyło w sposób pokrętny.....
Do tego jeszcze mamy intermodulację - ale musiałbyś podać inne częstotliwości silnych bliskich nadajników i UKF i VFH w Twoim regionie
Czyli Twój konwerter w zasadzie nie tłumi syngałów o odbieranej częstotliwości CCIR na wyjściu OIRT. Kolejny argument przeciw konwerterowi.
Do tego jeszcze mamy intermodulację - ale musiałbyś podać inne częstotliwości silnych bliskich nadajników i UKF i VFH w Twoim regionie
Czyli Twój konwerter w zasadzie nie tłumi syngałów o odbieranej częstotliwości CCIR na wyjściu OIRT. Kolejny argument przeciw konwerterowi.
-
- 125...249 postów
Inną przyczyną odbioru może być intermodulacja w konwerterze. To łatwo sprawdzić. Odłącz konwerter i sprawdź czy w tym samym miejscu nadal odierasz tę stację Jeśli nie, to znaczy że jej odbiór jest wynikiem intermodulacji w konwerterze. Podanie matematycznie jak do tego dochodzi jest trudniejsze - trzeba znać wszelkie częstotliwości dochodzące do konwertera w tym promieniowanie heterodyny z odbiornika UKF!!!! (oraz hramoniczne p.cz. promieniowane przez ogranicznik i detektor stosunku w odbiorniku UKF)
-
- 625...1249 postów
Eeeeee....
Przerażają mnie te Wasze rozważania! Nie moja liga. Jutro zamierzam montować konwerter. Mam go przy sobie, więc mogę go opisać: kwarc ma wybity symbol D320D3, scalak to LA 118 (z dopiskiem 3Y9).
Zamierzam podać napięcie 12V. Czy to na pewno go nie spali? Mam tylko jedną próbę!
Pozdrawiam!
Maciek.
Przerażają mnie te Wasze rozważania! Nie moja liga. Jutro zamierzam montować konwerter. Mam go przy sobie, więc mogę go opisać: kwarc ma wybity symbol D320D3, scalak to LA 118 (z dopiskiem 3Y9).
Zamierzam podać napięcie 12V. Czy to na pewno go nie spali? Mam tylko jedną próbę!
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- 125...249 postów