preamp

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

preamp

Post autor: eS »

ostatnio napaliłem się na lampowego stompboxa.
mój wybór padł na RealMcTubeII lecz po poskładaniu i uruchomieniu tego 'czegoś' okazało się, że konstruktor chyba był pijany projektując to cudo. :x
po dłuższej 'użerce' z układem postanowiłem przerobić go na inny preamp dwutriodowy. szybko w necie znalazłem schemat wzmacniacza High-Octane ze strony ax84.com i po leciutkim zaadaptowaniu zacząłem go składać. po uruchomieniu okazało się, że żadnych zakłóceń niema, ale hmm, przesterowanie jast stanowczo za słabe.
:?
czy ktoś mógłby mi zasugerować wartości niektórych elementów aby przesterowanie wzrosło? ja niestety nie potrafię odczytać tego z kart katalogowych a jeżeli ktoś mógłby mnie choć nakierować na temat będę 'dźwięczny'. :roll:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: preamp

Post autor: painlust »

eS pisze:ostatnio napaliłem się na lampowego stompboxa.
mój wybór padł na RealMcTubeII lecz po poskładaniu i uruchomieniu tego 'czegoś' okazało się, że konstruktor chyba był pijany projektując to cudo. :x
po dłuższej 'użerce' z układem postanowiłem przerobić go na inny preamp dwutriodowy. szybko w necie znalazłem schemat wzmacniacza High-Octane ze strony ax84.com i po leciutkim zaadaptowaniu zacząłem go składać. po uruchomieniu okazało się, że żadnych zakłóceń niema, ale hmm, przesterowanie jast stanowczo za słabe.
:?
czy ktoś mógłby mi zasugerować wartości niektórych elementów aby przesterowanie wzrosło? ja niestety nie potrafię odczytać tego z kart katalogowych a jeżeli ktoś mógłby mnie choć nakierować na temat będę 'dźwięczny'. :roll:

No bez przesady :) jakby super wielkie przesterowanie dało się uzyskac na dwóch stopniach (triodach) to w Mesie DR nie było by czterech stopni tylko dwa :).
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Już samo zwiększenie wartości rezystora katodowego drugiego stopnia (R18) powinno pomóc.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: preamp

painlust pisze: No bez przesady :) jakby super wielkie przesterowanie dało się uzyskac na dwóch stopniach (triodach) to w Mesie DR nie było by czterech stopni tylko dwa :).
ja rozumiem i nie wymagam tutaj żeby to 'urywało łeb' tylko żeby dawało coś więcej (nawet niewiele) niż lekkie burczenie :wink:

:arrow: Piotr
zwiększenie, ale do jakiej wartości? czy coś w okolicach 4,7 - 5k będzie odpowiednie?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Na to łatwiej będzie odpowiedzieć Tobie, bo masz uklad przed nosem. Nie bój się eksperymentowac :)
Na początek dałbym właśnie 4k7.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

na dwóch triodach to jak nie kombinować to co najwyżej można zrobić crunch, nawet jakby dopalić to TS-em z przodu to nadal będzie to crunch.
Pi-Vo
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Pi-Vo »

Proponuję zwiększyć rezystory anodowe do 220K.Przy tej wartości nawet pierwsza trioda lekko się przesterowuje na pickupach typu humbucker.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

(nie)stety mam strata...
a brzmienie mi i tak odpowiada; przy odkręceniu gain i vol na maksimum oraz mocnym wysterowaniu końcówki mocy we wzmacniaczu przester jest mocny. :) reguluję go gałką vol. w gitarze i pokrętłem master w piecu :D