Potrzebny azotan wapnia cz.d.a!

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Potrzebny azotan wapnia cz.d.a!

Post autor: Alek »

Temat wydaje się mało lampowy, ale chodzi o katodę tlenkową.
Potrzebny jest azotan wapnia (z reguły występuje jako 4-wodny) o czystości: czysty do analiz (cz.d.a).
Awatar użytkownika
boxpl
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: boxpl »

Gliwicki POCh go ma: http://www.poch.com.pl/katalog-produktow,1,2,W
0.25kG = 46 zł. Dystrybutorzy też są podani na tej stronie.
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Potrzebny azotan wapnia cz.d.a!

Post autor: amator »

Alek pisze:Potrzebny jest azotan wapnia (z reguły występuje jako 4-wodny) o czystości: czysty do analiz (cz.d.a).
Gdzie to można spotkać na co dzień? Pomijając zakup po 46zł netto...
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Podejrzewam, że w saletrze wapniowej (jeśli takową stosuje się jako nawóz- powszechnie znana jest amonowa, sodowa i potasowa, BTW wie kto gdzie w Łodzi można dorwać trochę potasowej niekoniecznie w Chemii na Brukowej czy w CEZASie?), tylko że jest to w takim razie azotan techniczny, zanieczyszczony. Ale można spróbować go wykrystalizować.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Alek

Potasową, cz. mam chyba w swoich zapasach. Co do wapniowej- POCh znam, zresztą sam robiłem zestawienie czystosci azotanów w innym wątku z POCH. Jednak sprawdzam, czy ktoś nie ma luzem niepotrzebnej.

Nie uśmiecha mi się zwiększać niepotrzebnie i tak sporych kosztów.
szalony

Post autor: szalony »

PS. Moze Ci sie kiedys przyda http://www.keten.org.pl/ - mozna tu znalezc rozne "dzikie", rzadkie i nietypowe odczynniki.

Zawsze ciekawila mnie pozycja

"NO2 - skroplony w ampule, 50 ml." Mam nadzieje, ze tego nie sprzedaja pierwszemu z brzegu :shock: :shock: :shock:
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Alek pisze:Jednak sprawdzam, czy ktoś nie ma luzem niepotrzebnej.
Dlatego też wypytam po znajomych. Czy sanepid może czymś takim dysponować?
Nie uśmiecha mi się zwiększać niepotrzebnie i tak sporych kosztów.
Noo... dokładnie. Przede wszystkim - jaka ilość byłaby satysfakcjonująca?
Alek

Możliwe, że jako odczynnik analityczny był do czegoś w sanepidzie używany. Myślę, że ilość 100-250g zabezpieczyłaby chyba dośmiertną produkcję past emisyjnych :wink: .
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Alek pisze:Możliwe, że jako odczynnik analityczny był do czegoś w sanepidzie używany.
Niestety, nie mam dobrych wieści. Sanepidowskie chemikalia kilku miesięcy wstecz poszły w niepamięć... zutylizowano je :( . Przynajmniej w tym, w którym się pytałem.
Pozostaje jeszcze jeden, tylko muszę znaleźć chwilę żeby podjechać.
Alek

Dziękuję za informację. Jeśli zdobędę ten odczynnik poinformuję na forum.
Alek

Szczęśliwie odnalazł się zarówno azotan wapnia, jak i już gotowe węglany Ba-Sr-Ca. Wydaje się, że jakiekolwiek strącanie może być w ogóle zbędne. Ilość węglanów zapewni chyba dożywotnią "produkcję".
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jakosek »

:shock: Jakiej czystości te węglany w końcu?
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Alek pisze:Szczęśliwie odnalazł się zarówno azotan wapnia, jak i już gotowe węglany Ba-Sr-Ca. Wydaje się, że jakiekolwiek strącanie może być w ogóle zbędne. Ilość węglanów zapewni chyba dożywotnią "produkcję".
Nie odzywałem się, ponieważ miano poszukać tu, tam i owam... Widzę jednak, że sytuacja szczęśliwie rozwiązana, mimo to - jeśli coś zdobędę, dołączę to do Twoich zapasów.
Alek

:arrow: Jakosek
Węglany są o czystości jak dla TVC. Zresztą tak naprawdę słoików jest dużo i są węglany do różnych lamp (nie tylko kineskopów) -różnią się proporcjami Ba:Ca:Sr. Tylko trzeba będzie rozszyfrować co jest co, bo rodzaj jest zakodowany symbolem.
Szczęśliwie okazało się, ze przetrwały zakamuflowane w graciarni pod 7 szafami i 7 biurkami. Nie zdążono tego wywalić i bardzo dobrze :D .
Są też i ingrediencje. Zatem w razie potrzeby można by było dość łatwo sporządzić. Na razie jest tyle, że można umrzeć ze szczęścia :D .

:arrow: Amator
Oczywiście z pokorą przyjmę każdy dar :wink:
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jakosek »

Przyznam się że tylko czekam na katody pośrednio żarzone z większym prądem. Gratuluję zdobycia tak cennych odczynników.