Potrzebny azotan wapnia cz.d.a!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Potrzebny azotan wapnia cz.d.a!
Temat wydaje się mało lampowy, ale chodzi o katodę tlenkową.
Potrzebny jest azotan wapnia (z reguły występuje jako 4-wodny) o czystości: czysty do analiz (cz.d.a).
Potrzebny jest azotan wapnia (z reguły występuje jako 4-wodny) o czystości: czysty do analiz (cz.d.a).
-
- 100...124 posty
Gliwicki POCh go ma: http://www.poch.com.pl/katalog-produktow,1,2,W
0.25kG = 46 zł. Dystrybutorzy też są podani na tej stronie.
0.25kG = 46 zł. Dystrybutorzy też są podani na tej stronie.
-
- 625...1249 postów
Re: Potrzebny azotan wapnia cz.d.a!
Gdzie to można spotkać na co dzień? Pomijając zakup po 46zł netto...Alek pisze:Potrzebny jest azotan wapnia (z reguły występuje jako 4-wodny) o czystości: czysty do analiz (cz.d.a).
-
- 2500...3124 posty
Podejrzewam, że w saletrze wapniowej (jeśli takową stosuje się jako nawóz- powszechnie znana jest amonowa, sodowa i potasowa, BTW wie kto gdzie w Łodzi można dorwać trochę potasowej niekoniecznie w Chemii na Brukowej czy w CEZASie?), tylko że jest to w takim razie azotan techniczny, zanieczyszczony. Ale można spróbować go wykrystalizować.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
PS. Moze Ci sie kiedys przyda http://www.keten.org.pl/ - mozna tu znalezc rozne "dzikie", rzadkie i nietypowe odczynniki.
Zawsze ciekawila mnie pozycja
"NO2 - skroplony w ampule, 50 ml." Mam nadzieje, ze tego nie sprzedaja pierwszemu z brzegu

Zawsze ciekawila mnie pozycja
"NO2 - skroplony w ampule, 50 ml." Mam nadzieje, ze tego nie sprzedaja pierwszemu z brzegu

-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Niestety, nie mam dobrych wieści. Sanepidowskie chemikalia kilku miesięcy wstecz poszły w niepamięć... zutylizowano jeAlek pisze:Możliwe, że jako odczynnik analityczny był do czegoś w sanepidzie używany.

Pozostaje jeszcze jeden, tylko muszę znaleźć chwilę żeby podjechać.
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów
Nie odzywałem się, ponieważ miano poszukać tu, tam i owam... Widzę jednak, że sytuacja szczęśliwie rozwiązana, mimo to - jeśli coś zdobędę, dołączę to do Twoich zapasów.Alek pisze:Szczęśliwie odnalazł się zarówno azotan wapnia, jak i już gotowe węglany Ba-Sr-Ca. Wydaje się, że jakiekolwiek strącanie może być w ogóle zbędne. Ilość węglanów zapewni chyba dożywotnią "produkcję".

Węglany są o czystości jak dla TVC. Zresztą tak naprawdę słoików jest dużo i są węglany do różnych lamp (nie tylko kineskopów) -różnią się proporcjami Ba:Ca:Sr. Tylko trzeba będzie rozszyfrować co jest co, bo rodzaj jest zakodowany symbolem.
Szczęśliwie okazało się, ze przetrwały zakamuflowane w graciarni pod 7 szafami i 7 biurkami. Nie zdążono tego wywalić i bardzo dobrze

Są też i ingrediencje. Zatem w razie potrzeby można by było dość łatwo sporządzić. Na razie jest tyle, że można umrzeć ze szczęścia

Oczywiście z pokorą przyjmę każdy dar

-
- 125...249 postów