Witam wszystkich, tu gachu13! To mój pierwszy raz na tym forum .
Mam pytanie: Czy widział ktoś z was takiego VE301? Nabyłem go jakiś czas temu od kumpla za okazyjną cene ale kiedy szukałem o nim jakiś informacji nigdzie nie trafiłem na foto podobnego egzemplarza. Różnica polega przede wszystkim na kształcie osłony głośnika. Jeśli ktoś wie, co to za wersja czy odmiana, przosze o pomoc! Załączam fotki:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dzięki REAPER87, ale zauważ że na żadnej z podanych przez Ciebie stron nie pojawia się zdjęcie drewnianego VE 301! Widać ta wersja była żadsza niż wersja bakelitowa. A może takie Volksempfangery były produkowane przez filie Telefunkena w Polsce?
Jeśli chodzi o ten egzemplarz to pochodzi prawdopodobnie z 35 roku (napis na bloku kondensatorowym to 09.35) i dwie jego lamp są nieorginalne - prostownicza oraz pentoda mocy, którą zastąpiła trioda RE 134, przez co radio gra bardzo, bardzo cicho.
Ciekawy okaz, chociaż przyznam się że pierwsze pomyliłem go z twoim starym TELEFUNKEN'em.
gachu13 pisze:Dzięki REAPER87, ale zauważ że na żadnej z podanych przez Ciebie stron nie pojawia się zdjęcie drewnianego VE 301!
Tutaj http://www.oldradioworld.de/volks.htm są też drewniane, ale dokładnie takiej wersji jak Twoja nie ma. Czy ta ramka wokół otworu głośnika na pewno jest oryginalna? Wydaje się tam jakoś przymocowana, wyraźnie odstaje.
gachu13 pisze:
A może takie Volksempfangery były produkowane przez filie Telefunkena w Polsce?
Te drewniane VE na tej stonie to VE 301G a na tabliczce znamionowej mojego egzemplarza pisze jak byk: VE 301W.
Czy ta ramka wokół otworu głośnika na pewno jest oryginalna? Wydaje się tam jakoś przymocowana, wyraźnie odstaje.
Owszem, ramka odstaje, ale wygląda na porządnie przytwierdzoną i jest zrobiona dość profesjonalnie, ale nie moge wykluczyć możliwości że została dorobiona. Ciekawy jest też materiał - z przodu jakby bakelit, obłożony do okoła drewnem.
[/u]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
gachu13 pisze:
Te drewniane VE na tej stonie to VE 301G a na tabliczce znamionowej mojego egzemplarza pisze jak byk: VE 301W.
Ja mam Kortinga Honoris 40, a na chassis jest napis Elektrit Majestic. Wszystko jest możliwe:) Ktoś mógł po prostu pożenić skrzynkę od 301G lub 301B z chassis od 301W i tyle, albo też i były wersje 301W w takich skrzynkach. Było tego pełno.
gachu13 pisze:Dzięki REAPER87, ale zauważ że na żadnej z podanych przez Ciebie stron nie pojawia się zdjęcie drewnianego VE 301! Widać ta wersja była żadsza niż wersja bakelitowa. A może takie Volksempfangery były produkowane przez filie Telefunkena w Polsce?
Twój jest zapewne niestety przerobiony, nigdy niczego podobnego nie widziałem. Natomiast Telefunken w Polsce nigdy nie robił żadnego Volksempfangera, z żadnej serii.
dokłanie, - sama skrzynia jest oryginalna, a ramka (widać, że gipsowana) pochodzi najprawdopodobniej z jakiegoś obrazka (o ile się nie mylę od tyłu ma nafrezowanie pod szybkę). cewka też jest nieoryginalna.