Nietypowy Volksempfanger?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nietypowy Volksempfanger?

Post autor: gachu13 »

Witam wszystkich, tu gachu13! To mój pierwszy raz na tym forum :) .
Mam pytanie: Czy widział ktoś z was takiego VE301? Nabyłem go jakiś czas temu od kumpla za okazyjną cene ale kiedy szukałem o nim jakiś informacji nigdzie nie trafiłem na foto podobnego egzemplarza. Różnica polega przede wszystkim na kształcie osłony głośnika. Jeśli ktoś wie, co to za wersja czy odmiana, przosze o pomoc! Załączam fotki:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Przód:
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Środek:
REAPER87
2 posty
2 posty

Post autor: REAPER87 »

Witam kolege z klasy :D
Ciekawy okaz, chociaż przyznam się że pierwsze pomyliłem go z twoim starym TELEFUNKEN'em. Tu masz informacje jakie znalazłem :
http://www.jogis-roehrenbude.de/VE-DKE-Plaene.htm
http://bs.cyty.com/menschen/e-etzold/ar ... ve301w.htm
ten jest podobny :
http://www.radiomuseum.org/r/gemeinsch_ ... 1w_ve.html
Jak tam kiedyś wpadne to pooglądam.
Jakby ktoś wiedział coś więcej to proszę pisać, sam jestem ciekaw.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dzięki REAPER87, ale zauważ że na żadnej z podanych przez Ciebie stron nie pojawia się zdjęcie drewnianego VE 301! Widać ta wersja była żadsza niż wersja bakelitowa. A może takie Volksempfangery były produkowane przez filie Telefunkena w Polsce?
Jeśli chodzi o ten egzemplarz to pochodzi prawdopodobnie z 35 roku (napis na bloku kondensatorowym to 09.35) i dwie jego lamp są nieorginalne - prostownicza oraz pentoda mocy, którą zastąpiła trioda RE 134, przez co radio gra bardzo, bardzo cicho. :cry:
Ciekawy okaz, chociaż przyznam się że pierwsze pomyliłem go z twoim starym TELEFUNKEN'em.
Nie pomyliłeś REAPER87, mam tylko jednego VE301W :D
OTLamp

Post autor: OTLamp »

gachu13 pisze:Dzięki REAPER87, ale zauważ że na żadnej z podanych przez Ciebie stron nie pojawia się zdjęcie drewnianego VE 301!
Tutaj http://www.oldradioworld.de/volks.htm są też drewniane, ale dokładnie takiej wersji jak Twoja nie ma. Czy ta ramka wokół otworu głośnika na pewno jest oryginalna? Wydaje się tam jakoś przymocowana, wyraźnie odstaje.

gachu13 pisze: A może takie Volksempfangery były produkowane przez filie Telefunkena w Polsce?
Nie, raczej nie były.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tutaj http://www.oldradioworld.de/volks.htm są też drewniane, ale dokładnie takiej wersji jak Twoja nie ma.
Te drewniane VE na tej stonie to VE 301G a na tabliczce znamionowej mojego egzemplarza pisze jak byk: VE 301W.

Czy ta ramka wokół otworu głośnika na pewno jest oryginalna? Wydaje się tam jakoś przymocowana, wyraźnie odstaje.
Owszem, ramka odstaje, ale wygląda na porządnie przytwierdzoną i jest zrobiona dość profesjonalnie, ale nie moge wykluczyć możliwości że została dorobiona. Ciekawy jest też materiał - z przodu jakby bakelit, obłożony do okoła drewnem.
[/u]
OTLamp

Post autor: OTLamp »

gachu13 pisze: Te drewniane VE na tej stonie to VE 301G a na tabliczce znamionowej mojego egzemplarza pisze jak byk: VE 301W.

Ja mam Kortinga Honoris 40, a na chassis jest napis Elektrit Majestic. Wszystko jest możliwe:) Ktoś mógł po prostu pożenić skrzynkę od 301G lub 301B z chassis od 301W i tyle, albo też i były wersje 301W w takich skrzynkach. Było tego pełno.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Zdanie laika.
na zdjęciu radia022.jpg ramka wydaje się za duża w stosunku do obudowy. (wystaje na boki)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

gachu13 pisze:Dzięki REAPER87, ale zauważ że na żadnej z podanych przez Ciebie stron nie pojawia się zdjęcie drewnianego VE 301! Widać ta wersja była żadsza niż wersja bakelitowa. A może takie Volksempfangery były produkowane przez filie Telefunkena w Polsce?
Twój jest zapewne niestety przerobiony, nigdy niczego podobnego nie widziałem. Natomiast Telefunken w Polsce nigdy nie robił żadnego Volksempfangera, z żadnej serii.
pluto
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pluto »

dokłanie, - sama skrzynia jest oryginalna, a ramka (widać, że gipsowana) pochodzi najprawdopodobniej z jakiegoś obrazka (o ile się nie mylę od tyłu ma nafrezowanie pod szybkę). cewka też jest nieoryginalna.

Pluto
Pluto
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

ramka (widać, że gipsowana) pochodzi najprawdopodobniej z jakiegoś obrazka (o ile się nie mylę od tyłu ma nafrezowanie pod szybkę).
Nie moge tego wykluczyć, bo nie wiem kto wcześniej grzebał w tym radiu, ale sądząc po lampach mogło wiele przejść.

cewka też jest nieoryginalna.
:shock: WOW, a tego to sie nie spodziewałem! Ale jak twierdzisz ze tak jest to pewnie prawda.
Twój jest zapewne niestety przerobiony, nigdy niczego podobnego nie widziałem.
To nic, podoba mi sie taki jaki jest, przynajmniej mam małe szanse spotkać drugiego takiego! :)

Dziękuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie![/code]