Dziwne zachownie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Dziwne zachownie
Witam,
Czy możliwe, aby w lamie 6H13C przy Ua = 230V i Us = -94V dla obydwu triod jedna miała prąd anodowy Ia = 2mA a druga Ia = 30mA. Trochę dziwne mi się to wydaje, ponieważ są to NOSy, nigdy nie stosowane nigdzie. Takżę dziwne wydaje mi się, że regulując stałe napięcie siatki dla -94V mam ten prąd 30mA(lub 2mA), a przy -75V mam 15mA(lub 0,3mA). O co tu chodzi?
Schemat jak ją podłączyłem przedstawiam w złączniku.
Czy możliwe, aby w lamie 6H13C przy Ua = 230V i Us = -94V dla obydwu triod jedna miała prąd anodowy Ia = 2mA a druga Ia = 30mA. Trochę dziwne mi się to wydaje, ponieważ są to NOSy, nigdy nie stosowane nigdzie. Takżę dziwne wydaje mi się, że regulując stałe napięcie siatki dla -94V mam ten prąd 30mA(lub 2mA), a przy -75V mam 15mA(lub 0,3mA). O co tu chodzi?
Schemat jak ją podłączyłem przedstawiam w złączniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pozdrawiam Sova
-
- moderator
Re: Dziwne zachownie
Może ci się układ wzbudza? Wtedy takie anomalie moga istnieć.Sova pisze: Czy możliwe, aby w lamie 6H13C przy Ua = 230V i Us = -94V dla obydwu triod jedna miała prąd anodowy Ia = 2mA a druga Ia = 30mA. Trochę dziwne mi się to wydaje, ponieważ są to NOSy, nigdy nie stosowane nigdzie. Takżę dziwne wydaje mi się, że regulując stałe napięcie siatki dla -94V mam ten prąd 30mA(lub 2mA), a przy -75V mam 15mA(lub 0,3mA). O co tu chodzi?
-
- 625...1249 postów
-
- 1250...1874 posty
-
- 125...249 postów
Przed chwilą sprawdzałem, czy układ nie wzbudził się - oscyloskop pokazuje idealnie prostą linię. Nie ma on zbytnio wysokiej czestotliwości górnej, ale myślę, że jakieś odchylenia by pokazywał, jednak linia jest idealnie prosta. Wyjąłem oczywiście lampy sterujące do pomiaru. Wszytko wskazuje na to, że lampy końcowe są wyśmigane
. Ale zastanawiam się, jak mogła jedna połówka stracić emisję w takim stopniu, a druga jest w takim dobrym stanie..
Kupiłem też inne lampy od tego same człowieka i są w świetnym stanie, nie wiem dlaczego by miał chandlować starymi? Macie może jakieś jeszcze sugestie?

Kupiłem też inne lampy od tego same człowieka i są w świetnym stanie, nie wiem dlaczego by miał chandlować starymi? Macie może jakieś jeszcze sugestie?
pozdrawiam Sova
-
- 625...1249 postów
-
- 125...249 postów
Robiłem to już, niesty z drugą triodą jest podobnie, prąd wynosi zamiast 2mA 13mA. Zastanaiwam się, czy jest jakakolwiek inna możliwość niż lampa bez emisji, ale chyba jednak musi to być to
.
Już sobie przypomniałem, jednak te lampy były od innego człowieka niż reszta, to by potwierdzało moje podejrzenia.

Już sobie przypomniałem, jednak te lampy były od innego człowieka niż reszta, to by potwierdzało moje podejrzenia.
pozdrawiam Sova
-
- 625...1249 postów
-
- 125...249 postów
-
- 500...624 posty
-
- 125...249 postów

pozdrawiam Sova
-
- moderator
-
- 125...249 postów
Nie mam możliwości stworzyć układ odzielny, bo nie mam transformatorów sieciowych itp, ale w sumie przerobiłem tak wzmacniacz, że jest jakby układem testującym - odlutowałem kable sygnałowe i konda sprzęgającego z poprzednim stopniem - więc teraz na siatce mam cały czas ujemne napięcie stałe - akurat tu wszystko jest ok, jest jakie powino być, tak więc to zostawiam. Odłączyłem trafo głośnikowy i podpiąłem obie anody do zasilacza(niby jest 10k przed anodami, ale tu i tak nie będzie żadnych oscylacji więc uznaje, że to część zasilacza). W katodach jest 1ohm aby mierzyć na nim spadek napięcia(1mV - 1mA). Lampa "nie chce" pobrać prądu. Pomyślałem, że może to lampa prostownicza nie wyrabia, ale to też nie w tym rzecz - bez problemu oddaje 50mA czego nawet dwie połówki(jeszcze) nie ciągną. Jeśli siatka anoda i katoda jest polutowana dobrze, to może przyzyna jest np w grzejniku?!? - ale czemu by miała być - uzwojenie grzejnika zasila wszytkie lampy sterujące i końcowe - lampy prostownicze są z oddzielnego uzwojenia. Środek uzwojenia jest podłączony do masy układu - ale to chyba nie może wpłynąć na takie zachowanie. Można czepnąć się, że może napięcie spada jak płynie 7,5A na uzwojeniu żarników (4*300mA + 2*3,3A + tam jakaś rezerwa dała mi 7,5A) i spada emisja - wyjąłem wszytkie lampy to samo, a napięcie aż tak bardzo się nie zmieniło. Moje pomysły już się wyczerpały - szkoda, bo tak ślicznie wygląda a nie może zagrać
.
Dodam, że co mnie zaskoczyło, bo nie myślałem, żę będzie coś takiego w układzie, obydwa zasilacze są połączone ze sobą. Planowałem odseparować je i zrobiłem dwa oddzielne, dwie odzielne płytki itd, łączą sie tylko naturalnie masą, ale... się okazało, że na uzwojeniu żarzenia lamp prostowniczych jest połączenie pomiedzy nimi - ale to też nie powinno na to wpłynąć - przecież niekiedy robi się jeden i ten sam zasilacz anodowy dla wszytkich lamp w układzie i jest ok.

Dodam, że co mnie zaskoczyło, bo nie myślałem, żę będzie coś takiego w układzie, obydwa zasilacze są połączone ze sobą. Planowałem odseparować je i zrobiłem dwa oddzielne, dwie odzielne płytki itd, łączą sie tylko naturalnie masą, ale... się okazało, że na uzwojeniu żarzenia lamp prostowniczych jest połączenie pomiedzy nimi - ale to też nie powinno na to wpłynąć - przecież niekiedy robi się jeden i ten sam zasilacz anodowy dla wszytkich lamp w układzie i jest ok.
pozdrawiam Sova